Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Redescoperirea elanului misionar

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an ne oferă încă din titlul său o lumină asupra misiunii Bisericii: misionarul este chemat să "facă să strălucească Cuvântul adevărului". Biserica dorește să continue misiunea ei, cu scopul ca evanghelia să ajungă până la marginile pământului. Au trecut 50 de ani de la Conciliul Vatican II, dar timpurile de azi cer o continuare a învățăturii Conciliului, o mai mare ardoare în angajarea noastră în misiunea către cei care nu cunosc iubirea Sfintei Treimi.

Mesajul este în directă legătură cu Anul Credinței (cf. scrisoarea apostolică Porta fidei, 7). Grija de a vesti evanghelia aparține întregului popor al lui Dumnezeu, dar în primul rând episcopilor, responsabilii direcți ai răspândirii evangheliei în lume. Sfântul Părinte nu are doar el datoria de a trimite misionari, laici sau preoți. Papa afirmă că episcopul "trebuie să implice toată activitatea Bisericii, toate sectoarele sale, pe scurt, toată existența și acțiunea sa". Mandatul misionar determină, așadar, "stilurile de viață, planurile pastorale și organizarea diecezană". Plecând de la experiența sa personală de participant la Conciliu, timp în care a văzut el însuși importanța ca Biserica să fie cu adevărat "catolică", universală, Benedict al XVI-lea insistă mult asupra rolului fundamental pe care îl joacă episcopii, mai ales cei din Bisericile tinere, de dată relativ recentă. Sub multe aspecte, în comparație cu alte Biserici locale din lume, noi suntem "tineri" din punct de vedere istoric. Contribuția noastră la dezvoltarea misiunii este, așadar, importantă.

Suntem îndemnați de actualul papă să reflectăm mai mult asupra istoriei noastre, precum și asupra istoriei omenirii. Numai Cristos poate să o vindece și să o purifice. În calea evanghelizării Benedict al XVI-lea indică drept obstacol "criza de credință", care nu caracterizează doar lumea occidentală, ci și o mare parte din omenire și care îl face pe papă să meargă cu gândul la femeia samariteană care dialoghează cu Cristos pe tema setei de viață veșnică, setei după o apă nouă. Setea inimii noastre e potolită de întâlnirea cu Cristos. Și totuși crește numărul celor care încă nu știu nimic despre Cristos. Papa nu face referință în mesajul său la creștinii luați individual, ca și cum doar cei chemați special ar trebui să se simtă vizați. Nu! Papa o spune clar: avem nevoie de a relua elanul apostolic al primelor comunități creștine, care erau mici și fără apărare. Comunități! E mult mai mult decât "grupul misionarilor": aici intră parohiile, grupurile diferitelor asociații, familiile călugărești...

"Vai mie dacă nu vestesc evanghelia" (1Cor 9,16b). Pentru toate Bisericile răsună aceste cuvinte și ele aparțin sfântului Paul a cărui vestire a influențat radical comunitățile creștine ale primului secol după Cristos. Exprimarea acestui gând îl determină pe papa să aducă o laudă celor care îl vestesc pe Cristos: "preoți, călugări și călugărițe, numeroși laici și chiar familii întregi". Suntem destinați la o viață veșnică, avem un alt destin decât ceea ce vede ochiul nostru pământesc: despre acest destin noi suntem chemați să vorbim tuturor celor care, după expresia frumoasă a papei, "nu au experimentat paternitatea lui Dumnezeu". Papa nu spune "păgâni", "atei", "necredincioși", "oameni pierduți" sau alte expresii de acest fel. Alegerea cuvintelor este semnificativă, importantă, izvorâtă din credință. Toți suntem fiii lui Dumnezeu, inclusiv cei care nu-l cunosc deloc.

Mesajul amintește spre final și de activitatea Operelor Pontificale Misionare văzute ca instrument pentru cooperarea la misiunea universală a Bisericii în lume. În sfârșit, mesajul ni-l aduce în atenția noastră pe fericitul J.H. Newman și se încheie cu un gând către Fecioara Maria, steaua evanghelizării, căreia îi sunt încredințați și consacrați toți misionarii Bisericii.

Pr. Corneliu Berea, SVD



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat