Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Căutându-l pe Dumnezeu

Papa Benedict al XVI-lea a decis să convoace un an pastoral dedicat aprofundării credinței. Anul Credinței va începe la 11 octombrie 2012, la împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, și se va termina în solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, la 24 noiembrie 2013. La 11 octombrie 2012 se vor împlini și 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice.

Care sunt motivele care stau la baza convocării Anului Credinței?

La începutul scrisorii apostolice "Porta fidei", prin care a convocat Anul Credinței, papa spune că poarta credinței, prin care ajungem la comuniune cu Dumnezeu, este mereu deschisă. A trece prin această poartă, spune papa, înseamnă a porni la un drum care durează toată viața. Acest drum trebuie să fie redescoperit "pentru a pune în lumină cu tot mai mare claritate bucuria și entuziasmul reînnoit al întâlnirii cu Cristos", în contextul în care mulți creștini sunt indiferenți față de aspectul credinței sau chiar neagă valoarea ei. O astfel de situație nu poate fi acceptată și, de aceea, este necesară întoarcerea la izvorul credinței. Papa, de fapt, cere întregii Biserici să facă efortul de a redescoperi credința, de a o aprofunda și de a o mărturisi lumii. Este o provocare pentru fiecare creștin, mai ales pentru tineri! Este o ocazie de a reflecta mai mult la prietenia noastră cu Cristos și, mai ales, de a analiza cât de mult credința marchează existența noastră.

Cum poate fi trăit Anul Credinței?

Înainte de toate, papa propune o "autentică și reînnoită convertire la Domnul", deoarece reînnoirea Bisericii trece prin mărturia de viață a creștinilor. Aceștia sunt îndemnați să redescopere bucuria în credință și să regăsească entuziasmul în comunicarea credinței. Crezul este cel care îi poate ajuta pe creștini să redescopere conținuturile credinței și, de aceea, se face și propunerea ca acesta să fie recitat zilnic. "Pentru a avea acces la o cunoaștere sistematică a conținuturilor credinței, toți pot găsi în Catehismul Bisericii Catolice un ajutor prețios și indispensabil", continuă Sfântul Părinte. Anul Credinței va fi și o ocazie potrivită pentru a intensifica mărturia carității. "Credința fără caritate nu aduce rod, iar caritatea fără credință ar fi un sentiment în voia constantă a îndoielii", specifică papa Benedict al XVI-lea.

Ce pot să fac eu în Anul Credinței?

Ca tânăr, înainte de toate, este important să îți reînnoiești dorința de a-ți construi viața pe temelia credinței. Nu este vorba doar de a te obișnui cu ideea că ai credință în Cristos, ci de a face toate alegerile vieții tale în funcție de prietenia ta cu Cristos. Aceasta înseamnă să țintești mereu mai sus și să nu te oprești la "propunerile" banale pe care le întâlnești la tot pasul și care, în nici un caz, nu vor satisface aspirațiile profunde ale inimii tale. Credința are frumusețea sa, poate aduce multă bucurie și devine mângâiere pentru momentele de încercare.

După ce în lunile trecute am vorbit în această pagină despre bucuria credinței, în următoarele luni vom încerca să atingem alte aspecte legate de trăirea credinței, care să ne ajute în a ne apropia mai mult de Dumnezeu, a-l cunoaște mai mult pe Cristos și a fi mai convinși de credința noastră, care să devină o lumină și pentru cei care ne înconjoară.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat