Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Caravaggio

Între Bergamo și Lodi, în partea nordică a Diecezei de Cremona (Italia), pelerinul, dornic să o cinstească pe Maica Domnului, va întâlni sanctuarul multisecular de la Caravaggio.

Istoria acestui loc marian începe la 26 mai 1432. Giannetta Varoli, o femeie căsătorită, în vârstă de 32 de ani, a plecat din sat la câmp pentru a aduce acasă iarbă pentru animale. Toată lumea o știa ca fiind o femeie foarte onestă și evlavioasă, chiar dacă soțul ei era alcoolic. Era după-amiază, pe la ora 17.00. A îngenuncheat pentru a se ruga "Îngerul Domnului". Și deodată îi apare în față o doamnă, excepțional de frumoasă, cu o privire gingașă, îmbrăcată într-o haină albastră, pe cap purtând un văl alb. Și imediat a început să-i vorbească: "Nu te teme, fiică, pentru că eu sunt, cu adevărat. Rămâi în genunchi și roagă-te!".

Apoi doamna a continuat: "Și să faci ceea ce doresc eu de la tine. Ascultă bine și ține minte: eu vreau să mergi și să spui tuturor ceea ce îți spun". Cu lacrimi în ochi, Maria i-a lăsat Giannettei următorul mesaj: "...De șapte ani îl implor pe Fiul meu să aibă milă de oamenii atât de păcătoși. Sunt prea mari păcatele omenirii de azi. Vreau ca tu să le spui să postească în fiecare vineri doar cu pâine și apă, iar sâmbăta să fie o zi de recunoștință pentru marile favoruri obținute prin mijlocirea mea de la Fiul meu... Cuvintele tale vor fi însoțite de semne, ca oamenii să vadă că tu spui adevărul". Giannetta a întrebat: "Dar oamenii mă vor crede?" "Ridică-te, nu te teme! Semnele pe care le voi face îi vor ajuta pe oameni să nu se îndoiască". Maria a făcut semnul crucii pe fruntea femeii și a dispărut. Femeia a văzut lângă ea un izvor de apă, care nu era până atunci acolo. Giannetta s-a întors imediat în sat, la Caravaggio, și a povestit cele întâmplate. Mulți au crezut și au început să vină la acel izvor pe care nu-l mai văzuseră. Ba, au început să aducă acolo și mulți bolnavi, care, intrând în apă, s-au vindecat.

Piatra fundamentală a unei biserici a fost pusă, probabil, chiar în anul 1433, după ce ducele de Milano a hotărât ca, începând cu luna august, să se celebreze aici o Liturghie în fiecare sâmbătă. În anul 1516, papa Leon al X-lea recunoaște, printr-o scrisoare apostolică, autonomia sanctuarului, cerând ca vechea capelă să fie transformată într-o "biserică măreață, împodobită cu ornamente și picturi potrivite", însă abia în anul 1571 începe construirea noii biserici.

Bazilica de azi este, cu adevărat, grandioasă. Este înconjurată de o piață imensă, care are, pe o lungime de 800 de metri, 200 de arcade. Sanctuarul are dimensiuni impresionante: 93 de metri lungime și 33 de metri lățime. Cupola se ridică până la 64 de metri.

Interiorul sanctuarului, chiar dacă are o singură navată în formă de cruce latină, este împărțit, oarecum, în două. Sub cupolă se află altarul mare, iar sub altar se poate coborî la grota specială, care amintește de apariția de aici. În grotă se poate admira o realizare artistică, în decor baroc, a arătării Mariei la Caravaggio: Giannetta, stând în genunchi, privește spre Maria care îi vorbește.

Merită atenție și altarul principal: poate fi văzut din orice punct al bisericii și impresionează prin grandoare și elementele decorative. Este rotund, construit din marmură, cu patru coloane care alternează cu statui ce reprezintă patru virtuți: credința, speranța, iubirea și umilința. Cele patru coloane susțin un ciboriu, iar deasupra sunt reprezentați îngeri care poartă o coroană de stele.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat acest sanctuar la 19 iunie 1992.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat