Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici. Ziua consacrării

Așa cum se cunoaște, papa Pius al XII-lea l-a înălțat, la 30 octombrie 1947, pe canonicul Anton Durcovici la demnitatea de episcop de Iași, dar din cauza opoziției guvernului comunist, condus de Petru Groza, consacrarea episcopală a avut loc târziu, la 5 aprilie 1948, iar instalarea sa la Iași la 14 aprilie, același an.

Cu prilejul consacrării episcopale, au fost făcut mai multe fotografii care au imortalizat acest eveniment unic și plin de semnificații în analele Bisericii locale, fotografii care au fost apoi folosite pentru ilustrarea volumului "Bine ai venit, stăpâne" (Iași, 1948), publicat sub îngrijirea preoților Ioan Mărtinaș și Gaspar Bachmaier, volum care conține "acte, cuvântări și însemnări omagiale la consacrarea și înscăunarea Excelenței sale Mons. dr. Anton Durcovici ca episcop catolic de Iași".

Este de presupus faptul că în anul 1948 au fost făcute mai multe copii după aceste fotografii, dar, din păcate, acestea nu au fost descoperite până în acest moment în nici o arhivă bisericească sau particulară.

O singură fotografie din acest set s-a păstrat în arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, nepublicată în volumul amintit și care vede astăzi lumina tiparului. Aceasta a fost făcută la ora 08.00, în dimineața zilei de 5 aprilie 1948, când se sărbătorea Buna-Vestire, transferată în acea zi, și surprinde momentul în care din palatul mitropolitan din București a pornit impunătoarea procesiune a clerului și a episcopilor consacratori. În fotografie apare canonicul Edmond Barciovschi, vicarul general al Arhidiecezei de București, cel care va citi peste puțin timp de la amvonul catedralei "Sfântul Iosif", în limbile latină și română, textul bulei papale de numire a ep. Anton Durcovici, urmat de arhiepiscopul de București, Alexandru Theodor Cisar și de administratorul apostolic de Iași, ep. Marcu Glaser. La mijloc se află canonicul Anton Durcovici, "smeritul ales al Domnului, care pășea încet, cu capul plecat, pătruns negreșit de greutatea sarcinii ce urma să i se așeze pe umeri". În spatele canonicului Anton Durcovici se află arhiepiscopul Gerald Patrick O'Hara, nunțiu apostolic în România, care binecuvântează credincioșii aflați în imediata apropiere a catedralei "Sfântul Iosif".

În sunetul clopotelor, procesiunea se îndreaptă spre catedrală, încă vizibil marcată de bombardamentele din vara anului 1944, unde răsunau deja "vibrante acorduri de orgă", și unde peste câteva minute avea să înceapă un "spectacol maiestuos, care totuși îndeamnă la reculegere".

A urmat în catedrala "Sfântul Iosif" - scriau autorii volumului citat mai sus - "o pioasă și rară ceremonie", care a produs o adâncă impresie asupra celor de față. Credința și evlavia clerului oficiant, simbolismul ceremoniilor celebrate în mod desăvârșit, câteva scene emoționante în decursul consacrării, toate au contribuit la însuflețirea generală și au procurat publicului momente de adevărată înviorare și înălțare sufletească.

Bucuria, pentru toți, a fost însă de scurtă durată, deoarece la doar un an și trei luni de la acest eveniment, ep. Anton Durcovici a fost arestat de securitate și a murit la 10 decembrie 1951, la Sighet. Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar și ep. Marcu Glaser au cunoscut și ei, la scurt timp, efectele noii ideologii comuniste, care i-a condus spre martiraj; nunțiul Gerald Patrick O'Hara a fost expulzat din România la 4 iulie 1950.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat