Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Máriapócs

Dacă treceți granița României pe la Carei, merită făcut un popas și o rugăciune la cel mai mare sanctuar din Ungaria, Máriapócs. Biserica de aici, construită în secolul al XV-lea, există și astăzi într-o formă modificată, dar importanța și renumele ei își au începutul în anul 1696.

La începutul sec. al XVII-lea exista la Pócs o bisericuță greco-catolică din lemn. Icoana a fost pictată în anul 1675 de Papp István, fratele preotului. Mai există o ipoteză care spune că icoana ar fi fost pictată de un țăran din Maramureș. Din punct de vedere artistic lucrarea este simplă. Maria ține copilul pe brațul stâng, așa cum se obișnuiește în pictura orientală. În jurul capului, și la Maria și la Isus, strălucește aureola, iar în apropierea fețelor, cu litere grecești sunt următoarele prescurtări: MP-OY și IC-XC: Maica lui Dumnezeu și Isus Cristos. Maria este îmbrăcată cu o haină de purpură, cu mâna dreaptă arată spre pruncul care are mâna ridicată pentru binecuvântare, în stânga ține o floare asemănătoare cu un crin. În jurul gâtului - lucru destul de neobișnuit - pruncul poartă o cruce. În colțurile superioare se văd capete de îngeri. Douăzeci de ani mai târziu, începând cu 4 noiembrie 1696, această icoană a lăcrimat.

În timpul sfintei Liturghii, un gospodar din Pócs, Eöri Mihály, a observat că din ochii Mariei de pe icoana din iconostas curg lacrimi, iar trăsăturile feței ei exprimă durere. A doua zi o mare mulțime de oameni, în care erau și ofițeri imperiali, capelani militari, funcționari de la prefectură, a intrat în biserică. Parohul din Kálló, o localitate învecinată, a ridicat în dreptul icoanei copilul muribund al unui ofițer, iar acesta, după ce a atins icoana care lăcrima, s-a vindecat. Icoana a lăcrimat cu întreruperi, de la 4 noiembrie la 8 decembrie.

Împăratul Leopold I a ordonat ca icoana miraculoasă a Mariei să fie dusă la Viena. Credincioșii au încercat să împiedice răpirea icoanei; au încetat să opună rezistență numai la intervenția parohului. Icoana făcătoare de minuni a părăsit comuna însoțită de venerația și jalea locuitorilor. La 4 iulie 1697, icoana a fost așezată în domul "Sfântul Ștefan", unde se găsește și azi.

Pentru biserica din Máriapócs împăratul a comandat o copie. Noua icoană a vărsat multe lacrimi în zilele de 1, 2 și 5 august 1715. În decembrie 1905, icoana a vărsat lacrimi pentru a doua oară, aproape toată luna. Năframa de mătase, cu care au fost șterse lacrimile a fost așezată pe perete într-o ramă; se află și azi acolo, sub icoana făcătoare de minuni.

Numărul tot mai mare al credincioșilor care veneau în pelerinaj la Pócs a făcut necesară construirea unei biserici noi în locul celei din lemn. În anul 1749, s-a depus piatra de temelie binecuvântată de episcop; biserica a fost terminată în anul 1756. Cele două turnuri mari au fost construite mai târziu, în anul 1856. Iconostasul datează din anii 1785-1788: icoanele însă au fost înlocuite în anul 1896. Cele două altare laterale și amvonul sunt creații baroce deosebite.

Icoana făcătoare de minuni se găsea deasupra ușilor împărătești, iar venerarea ei se făcea cu greutate. De aceea, altarul din nava laterală stângă a bisericii a fost modificat pentru a primi icoana. La 8 septembrie 1946, la 250 de ani de la primele lacrimi, a avut loc sfințirea și așezarea icoanei pe noul altar în prezența a 250.000 de pelerini. În anul 1948 papa Pius al XII-lea a dat sanctuarului din Máriapócs titlul de "basilica minor". Lângă altar se păstrează, în vitrine de sticlă, darurile votive pe care credincioșii le-au oferit ca recunoștință Mariei. La 18 august 1991, papa Ioan Paul al II-lea a fost în pelerinaj la Máriapócs. Atunci s-a inaugurat parcul (aflat la 800 metri de sanctuar) care poartă numele papei.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat