Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici. Dispariția obiectelor personale

În toamna anului 1996, episcopul Petru Gherghel a inițiat o amplă investigație arhivistică și istorică privind identificarea mormântului de la Sighet al ep. Anton Durcovici, precum și descoperirea și recuperarea obiectelor personale ce i-au fost confiscate de Securitate în momentul arestării, la 26 iunie 1949. Este vorba de veșmintele bisericești, mitra, toiagul episcopal ("baculus"), inelul, lanțul și crucea pectorală.

Au urmat 16 ani de căutări în arhivele M.A.I., SRI, CNSAS, Direcția Generală a Penitenciarelor, BNR și altele, din echipa de cercetători făcând parte la un moment dat și senatorul Petru Caraman.

Momentul cel mai emoționant a fost în zilele de 23 și 24 iunie 1997, atunci când am fost chemați la București de un domn secretar de Stat în M.A.I., pentru a ridica obiectele respective, care fuseseră descoperite în arhiva SRI. Din păcate, informația nu era veridică, în realitate fiind vorba de descoperirea "documentelor" Durcovici, și nu despre obiectele sus-menționate.

Atenția ni s-a concentrat apoi pe Banca Națională a României, dar la 7 ianuarie 1998 a venit răspunsul fără echivoc al Guvernatorului BNR, care ne informa că nu fusese identificată nici o documentație care să ateste depunerea la BNR a obiectelor personale ale episcopului Anton Durcovici.

Cercetările ulterioare efectuate în arhivele CNSAS aveau să releve faptul că, odată cu internarea episcopului la Penitenciarul de exterminare de la Sighet, a fost depus și un sac conținând hainele și obiectele personale ale episcopului. Cheia de la depozitul ce adăpostea hainele și obiectele personale ale deținuților o deținea doar comandantul închisorii, torționarul Vasile Ciolpan.

În martie 1955, obiectele de valoare au fost preluate de colonelul Ilie Bădica și transportate la București pentru a fi predate generalului Ady Ladislau, adjunctul ministrului de Interne. Printre obiectele în cauză se aflau și câteva care aparținuseră episcopului Anton Durcovici: "Un inel dublu cu piatră albăstruie, metal galben; un ceas de mână, metal alb, fără sticlă, marca Longines, cu brățări de curea; o cruce cu lanț metal galben, cu șase pietre albăstrui; un carnet CEC, cu 26,71 lei".

Alte obiecte aparțineau episcopilor Ioan Suciu și Valeriu Traian Frențiu, dar și unor demnitari și generali.

Toate obiectele vor dispărea însă, iar ancheta declanșată în anul 1959, la sesizarea surorii episcopului Suciu, avea să releve faptul că acestea fuseseră furate de colonelul Ilie Bădica și de generalul Ady Ladislau. Rezoluția adoptată de ministrul de Interne, Alexandru Drăghici a fost: "Să plătească persoanele care au furat lucrurile".

Sunt trei ipoteze cu privire la soarta acestor obiecte: au fost comercializate, au fost incluse în "colecția" de obiecte furate din închisori a gen. Ady Ladislau sau au fost "utilizate apoi în interesul muncii M.A.I. (!)", probabil în operațiuni externe.

În cazul ep. Anton Durcovici, obligația legală a securiștilor era să predea aceste obiecte rudelor sale. Se vede însă că securiștii au pus interesele personale și lăcomia înaintea legii!

În ceea ce privește mitra episcopului, toiagul episcopal, alături de veșmintele bisericești, acestea au fost depozitate de torționarul V. Ciolpan într-o cameră "necorespunzătoare", direct pe podea, fapt ce a dus la degradarea lor, conform concluziilor anchetei M.A.I. din anul 1955. Obiectele au dispărut însă în condiții neelucidate, alături de vasul pentru sfânta crismă, care se aflau în posesia episcopului Anton Durcovici la 26 iunie 1949, zi programată pentru acordarea sfântului Mir la Popești Leordeni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat