Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea Mondială a Familiilor

Importanța duminicii pentru familie

Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor s-a desfășurat anul acesta între 30 mai și 3 iunie la Milano (Italia), cu tema: "Familia, munca și sărbătoarea". Au participat aproximativ un milion și jumătate de persoane din întreaga lume, peste 150 fiind din România. Următoarea întâlnire va avea loc în SUA, în anul 2015.

Printre participanți s-au aflat și patru episcopi români, doi de rit latin (PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian) și doi de rit oriental (PS Florentin Crihălmeanu și PS Virgil Bercea), împreună cu mai mulți români veniți din toate colțurile țării: aproape 50 din Diecezele de Iași și București, însoțiți de preoții Fabian Măriuț, Alois Fechet și Iulian-Eugen Kropp, cărora li s-a adăugat și pr. Isidor Mărtincă; alte două grupuri venite din Diecezele de Cluj și Oradea. Acestora li s-au adăugat și credincioșii catolici români care locuiesc la Milano și în partea de nord a Italiei.

La întâlnire a participat, prin intermediul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și al Acțiunii Catolice din România (ACRo), și familia Frona, din Dieceza de Iași. Grupul coordonat de FIAC a fost format din familii de pe diverse continente, din diferite țări: Argentina, Israel, Etiopia, Italia și România.

Familii din întreaga lume, însoțite de păstorii lor și de experți în diverse domenii științifice, teologice și pastorale, au analizat, în cadrul unui Congres Teologico-Pastoral, diferite aspecte antropologice, doctrinare și sociologice care au legătură cu familia. Cele trei zile de conferințe au avut menirea să îi facă pe participanți să înțeleagă că "părinții sunt fundamentul, copiii sunt zidurile, iar sărbătoarea și munca sunt camerele casei, iubirii și a relațiilor" din familie.

Sâmbătă, 2 iunie, papa s-a întâlnit pe Stadionul San Siro, cu aproximativ 80.000 de persoane - în majoritate tineri care au primit recent sau care urmează să primească sacramentul Mirului. "Tindeți spre idealuri înalte, le-a spus papa; toți pot ajunge la o măsură înaltă, nu doar unii! Fiți sfinți! Dar este posibil să fiți sfinți la vârsta voastră? Vă răspund: cu siguranță! O demonstrează mărturia atâtor sfinți de vârsta voastră, precum Dominic Savio sau Maria Goretti. Sfințenia este calea obișnuită a creștinului: nu este rezervată unor puțini aleși, ci este deschisă tuturor".

Aproximativ o jumătate de milion de persoane au participat în seara zilei de 2 iunie la "Celebrarea Mărturiei" în Parcul Bresso din Milano. Au fost mărturii emoționante ale soților și copiilor de pe cele cinci continente. S-a răspuns întrebărilor unor familii pe teme diferite. Doi logodnici din Madagascar, Fara e Serge, care studiază la o universitate din Italia, au vorbit despre neliniștea pe care o simt în fața angajamentului "pentru totdeauna"

dat la căsătorie. O familie din Brazilia (Maria Marta și Manoel Angelo) a ridicat problema celor recăsătoriți în urma divorțului care nu pot primi sfintele taine. O familie din Grecia (Pania și Nikos Paleologos) a întrebat ce pot face familiile afectate de criza economică pentru a nu-și pierde speranța. Jay și Anna Rarrie din SUA au vorbit despre dificultatea de a reconcilia timpul de lucru cu timpul pentru familie. La cererea lui Cat Tien, o fetiță de șapte ani din Vietnam, de a spune ceva despre familia în care a crescut și despre copilăria sa, papa a amintit importanța esențială a duminicii în familia sa: "Duminica începea sâmbătă după-masa, când tatăl meu ne citea lecturile duminicale. [...] Astfel intram în Liturghie într-o atmosferă de bucurie. Ziua următoare mergeam la Liturghie. Locuiam lângă Salzburg... când începea Kyrie era ca și cum se deschideau însăși cerurile. [...] Apoi, natural, acasă era important prânzul luat împreună".

Punctul culminant l-a constituit sfânta Liturghie de încheiere celebrată în parcul Bresso din Milano, duminică, 3 iunie. "Doresc să amintesc - a spus Benedict al XVI-lea - ceea ce am reafirmat în apărarea timpului familiei, amenințat de un fel de impunere a angajamentelor de muncă: duminica este ziua Domnului și a omului, o zi în care toți trebuie să poată fi liberi, liberi pentru familie și liberi pentru Dumnezeu. Apărând duminica, apărăm libertatea omului!".

La terminarea sfintei Liturghii, la care au participat peste un milion de persoane, Sfântul Părinte a anunțat locul și anul următoarei ediții: 2015, Philadelphia, în Pennsylvania (SUA).

* * *

"Dragi familii, cereți deseori, în rugăciune, ajutorul Fecioarei Maria și al sfântului Iosif, ca să vă învețe să primiți iubirea lui Dumnezeu așa cum ei au primit-o. Vocația voastră nu este ușor de trăit, mai ales astăzi, dar vocația iubirii este o realitate minunată, este singura forță care poate cu adevărat transforma cosmosul, lumea".
Benedict al XVI-lea

* * *

Mărturii ale participanților

- "Îi mulțumim Domnului că la acest eveniment istoric au avut bucuria să participe un număr frumos de familii din Dieceza de Iași, din București și din Ardeal, precum și multe alte familii și persoane ce se află în nordul Italiei, în emigrație pentru un loc de muncă. A fost o adevărată bucurie și o întâlnire ce nu se va putea uita ușor" (PS Petru Gherghel).

- "Punctul culminant al pelerinajului nostru a fost sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie, celebrată de Sfântul Părinte, la Bresso. A fost un moment emoționant, plin de încărcătură spirituală. Sfântul Părinte a exprimat prețuirea și grija pe care Biserica le manifestă față de familiile zilelor noastre. Am fost încurajați în trăirea autentică a credinței noastre" (Matei, Anca și Cristian Frona).

- "La Bresso, locul unde s-a desfășurat sărbătoarea mărturiilor cu Sfântul Părinte, au fost mărturii emoționante ale soților și copiilor de pe diferite continente, despre teme fierbinți din societatea actuală: criza economică, dificultatea de a concilia timpurile de lucru cu cele ale familiei, răspândirea divorțurilor, precum și alte întrebări existențiale care îi ating pe adulți, copii și tineri. Sfântul Părinte a răspuns la întrebările adresate și a subliniat că trebuie să ne trăim credința în orice condiții, chiar și în momente de criză" (Lucia Șmid).

- "Ne bucurăm că am avut șansa de a lua parte la această întâlnire, mulțumim celor care au făcut posibilă participarea noastră și încurajăm toate familiile să participe la cât mai multe activități din anul familiei" (Ana Doboș).

- "Noi, românii catolici din Milano, adresăm gândul nostru de mulțumire episcopilor noștri care au fost prezenți la Milano, familiilor de români din țară care au participat la acest important eveniment, familiilor care i-au găzduit pe credincioșii veniți din România și ne exprimăm speranța că acest moment va impulsiona și viața comunităților noastre din țară, pentru ca la următoarea Întâlnire Mondială să putem participa într-un număr și mai mare" (Comunitatea românilor catolici din Milano).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat