Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Culorile bucuriei: Bogăția care dăinuie veșnic

Suntem la începutul unui nou an și privim cu speranță drumul care se deschide în fața noastră. Nu lipsesc temerile, îngrijorările sau incertitudinile, dar la începutul fiecărui an ne luăm doza de speranță și de încredere, cu dorința ca viața noastră să se transforme și să fie atinsă, măcar puțin, de mulțumire, de pace și de bucurie! Chiar așa, de bucurie! Alături de urările de sănătate și de prosperitate, pe care le facem celor dragi în această perioadă, nu lipsesc urările de bucurie. De fapt, dacă omul nu se bucură de tot ceea ce este bun și frumos, atunci viața nu are gust. Dimpotrivă, cei de la Holograf cântă că "Viața are gust / Dacă inima ta e tot timpul deschisă / Viața are gust / Bucură-te de ea".

Pentru Ziua Mondială a Tineretului din anul acesta, papa Benedict al XVI-lea a propus tema "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4). Tocmai de aceea am ales ca în această pagină pentru tineri să vorbim, în acest an, despre bucurie. Poate unora li se pare un subiect siropos, care are iz de dulcegării... Dacă ne gândim că Dumnezeu este bucuria și noi suntem invitați să ne bucurăm în el, atunci înseamnă că bucuria este o chemare, este un dar al lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Paul Claudel spunea că "bucuria este primul și ultimul cuvânt al evangheliei".

Dacă evanghelia este "vestea cea bună" atunci ea este purtătoare și de bucurie. Isaia profețea lucrul acesta: "Slujitorii mei se vor bucura [...] Vor jubila datorită bucuriei inimii lor" (Is 65,13-14). La botezul lui Isus, Tatăl proclamă: "Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine îmi găsesc toată bucuria" (Lc 3,22b). Este un mesaj din partea Tatălui pentru fiecare dintre noi: "Dacă faci voința mea, adică dacă faci ceea ce este bine pentru tine, atunci în tine îmi găsesc toată bucuria mea și nici pe tine nu te va ocoli bucuria". Iar Cristos amintește că întreaga sa misiune este aceea de a restabili bucuria în inima omului ca rod al mântuirii: "V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină" (In 15,11). Biserica nu putea să nu transmită mai departe acest mesaj. Fericitul Ioan Paul al II-lea era convins că "frumusețea bucuriei este importantă la fel ca frumusețea iubirii" și amintea oamenilor că "Dumnezeu dorește fericirea fiecărui om. El eliberează și cheamă la bucurie poporul său. Viața creștină este chemată să fie o deplină bucurie". Papa Benedict al XVI-lea evidențiază valoarea și profunzimea bucuriei: "Bucuria pe care liturgia o trezește în inimile noastre de creștini este destinată întregii omeniri, în particular celor mai săraci, în acest caz celor săraci în bucurie! [...] Ne gândim mai ales la tinerii care au pierdut sensul unei bucurii autentice și o caută în zadar acolo unde este imposibil să o găsească [...] Invitația la bucurie nu este un mesaj care ne înstrăinează sau o anestezie sterilă, ci, dimpotrivă, este profeția unei eliberări, o referință la o mântuire care pornește de la reînnoirea noastră interioară".

Sper că v-am convins că bucuria este o bogăție care dăinuie veșnic și că nu este exagerat să ne ocupăm de ea pe parcursul acestui an, deoarece "pentru un creștin bucuria este o datorie", spunea sfântul Augustin. Vă doresc ca în acest an și în toată viața să simțiți că "bucuria Domnului este forța voastră" (Neh 8,10).

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat