Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Aniversări
PS Anton Coșa, episcopul Diecezei de Chișinău, în Republica Moldova, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, au participat la audiența din 19 mai la Sfântul Părinte, alături de reprezentanții a trei organizații bisericești: Federația de Organizații Creștine și Serviciu Internațional de Voluntariat (Federazione Organismi Cristiani Servizio Internazionale Volontario - FOCSIV), Mișcarea Bisericească de Implicare Culturală (Movimento Ecclesiale di Impegno Culturale - MEIC), și Mișcarea Creștină a Lucrătorilor (Movimento Cristiano Lavoratori - MCL), în total peste 7.000 de participanți. Audiența desfășurată în aula "Paul al VI-lea" a fost prilejuită de sărbătoarea fondării respectivelor asociații: 40 de ani, pentru FOCSIV, 80 de ani pentru MEIC și 40 de ani pentru MCL.

Sfințire de capelă
În Katienou, comunitate a Parohiei Djébonoua din Coasta de Fildeș, a fost sfințită o capelă, la 29 aprilie. Are 10 m lățime și 20 m lungime, cu 24 de bănci care oferă 200 de locuri. Lucrările au fost începute de pr. Marius Catrințașu (temelia și zidurile), fiind terminate de pr. Gabriel Cimpoeșu.

Reînnoire spirituală
La Rimini (Italia) s-a desfășurat a 35-a Întâlnire Națională de Rugăciune și jubileul de 40 de ani de prezență a mișcării "Rinnovamento nello Spirito" ("Reînnoire în Duh") în Italia în perioada 28 aprilie - 1 mai. Alături de cei peste 20.000 de pelerini, 500 de preoți, cardinali și teologi, au fost prezenți la eveniment și pr. Marius Catrințașu cu un grup de 55 de pelerini din Parohia "San Giuseppe" din Palermo. Printre participanți au fost cardinalul Tarcisio Bertone, cardinalul Gianfranco Ravasi, părintele Raniero Cantalamessa, cardinalul Stanislaw Rylko.

Centenar Alexandru Todea
Au început, în ziua de 22 mai, în Parohia Greco-Catolică Reghin, celebrările pentru marcarea împlinirii a zece ani de la chemarea la viața de veci a cardinalului Alexandru Todea (22 mai 2002) și a 100 de ani de la naștere (5 iunie 1912). A fost hirotonit preot la 25 martie 1939, iar episcop a fost consacrat în clandestinitate, la 19 noiembrie 1950. Între anii 1941 și 1948 a fost arestat de mai multe ori, dar perioada continuă de detenție în închisorile comuniste a fost între 31 ianuarie 1951 și august 1964. La 14 martie 1986, a fost ales mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. A fost numit cardinal în anul 1991 de către papa Ioan Paul al II-lea. Liturghia și parastasul de la Reghin au fost oficiate de PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

A pierdut la CEDO
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București (ARCB) a salutat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 10 aprilie, prin care acțiunile firmei Millennium Building Development SRL (care a construit imobilul Cathedral Plaza de lângă catedrală) împotriva statului român au fost respinse ca fiind tardive (introduse după expirarea termenului regulamentar). "Așteptăm cu încredere o decizie a Justiției din România prin care să se dispună dezasamblarea acestei clădiri ilegale și periculoase din vecinătatea catedralei "Sfântul Iosif"", a declarat pr. Gabriel Popa, secretar al ARCB. Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza nu mai există nici o posibilitate ca hotărârile judecătorești favorabile ARCB să fie schimbate și nici ca statul român să aibă vreo obligație față de beneficiarul clădirii ilegale Cathedral Plaza.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat