Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Seminariști în misiuni

În fiecare lună iunie, atenția noastră se focalizează spre sfințirile noilor preoți. Printre acești tineri, arzători de dorința slujirii evangheliei și a aproapelui, descoperim cu mare satisfacție spirituală că, în lungul lor drum de pregătire și formare pentru sfânta preoție, unii dintre ei au avut parte de o experiență misionară în misiunile din Africa și din Ecuador. Este un moment potrivit să reflectăm și la această oportunitate, care până nu demult, chiar și pentru preoții cei mai zeloși, era un vis greu de realizat.

Dacă încercăm să facem o statistică, putem vedea că numărul lor a ajuns la 20, incluzând și pe cei ce tocmai s-au întors în luna mai din experiența misionară. Pentru a confirma această cifră, menționăm numele lor și parohia din care provin, în semn de prețuire pentru disponibilitatea și jertfa lor oferită acestei cauze sfinte de a evangheliza. Primii seminariști care au "spart gheața" spre această lume nouă au fost: Cristian Pișta (Bacău "Sfânta Cruce") și Ioan Oancea (Dărmănești), care au activat în misiunea din Kenya între anii 2004 și 2005. După doi ani alți doi seminariști, Ionuț Imbrișcă (Săbăoani) și Cristian Bîrnat (Frumoasa) au readus din nou bucuria în Kenya (2007-2008) și nu numai, pentru că din această perioadă până în prezent, în fiecare an, cu ajutorul Centrului Misionar Diecezan, mulți dintre seminariști au avut parte de minunata experiență pastoral-misionară într-una din misiunile pe care preoții noștri români le au în grijă. Astfel, în anii 2008-2009, Alin Benone Conțu (Bacău "Sfânta Cruce") și Eusebiu Bulai (Iași "Sfânta Tereza") au mers tot în misiunea din Kenya. Începând cu anii 2009-2010, s-a lărgit prezența seminariștilor și în misiunea din Ecuador, mergând aici Alin Cătălin Butnaru (Tămășeni) și Gabriel-Iulian Robu (Săbăoani), iar seminariștii Dominic-Sorin Ciobanu (Săbăoani) și Ovidiu-Ciprian Solomon (Bacău "Fericitul Ieremia"), în misiunea din Kenya. Cea mai mare bucurie a Centrului Misionar a fost în toamna anului 2010 când au plecat șase seminariști, câte doi în fiecare din misiunile noastre: în misiunea din Kenya au fost seminariștii Ștefan Roman (Onești) și Gabriel Bârnat (Frumoasa), în misiunea din Ecuador seminariștii Adrian Ailenei (Iași "Sfânta Tereza") și Marius Mărtinaș (Roman "Fericitul Ieremia"), iar pentru misiunea din Coasta de Fildeș au fost seminariștii Laurențiu Luca (Oituz - Ferăstrău) și Aurelian Herciu (Bacău "Sfânta Cruce"). Recent reveniți din misiuni, sunt: Cornel Cucuteanu (Iași "Adormirea Maicii Domnului"), Gabriel Păuleț (Buruienești), care au activat în misiunea din Coasta de Fildeș, Roberto Vacaru (Bacău "Fericitul Ieremia") și Alexandru Balațchi (Siret), care au fost în misiunea din Ecuador, toți patru fiind plecați din toamna anului trecut 2011. În sinteză, zece dintre ei au activat în misiunea din Kenya, șase în Ecuador, iar patru în Coasta de Fildeș.

Adaug cuvintele unuia dintre ei, care ne pot ajuta să înțelegem spiritul misionar: "Priveam la seminariștii și preoții care au fost acolo și simțeam schimbarea care s-a produs în viața lor. Cred că acela care merge să îi evanghelizeze pe alții se evanghelizează în primul rând pe el însuși, însușindu-și vestea cea bună într-un mod special... A fost o experiență marcantă" (R.G.-I.).

Aducem prețioase mulțumiri tuturor binefăcătorilor spirituali, care prin rugăciunile și jertfele lor oferite cu atâta credință ne ajută să înțelegem că spiritul misionar face parte din viața noastră de credință. Iar tuturor celor menționați le mulțumim pentru munca și mărturia lor, care poate aprinde în noi o mai mare dorință de a ne implica în susținerea misiunilor.

Pr. Valentin Aenoaei



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat