Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Reflecție, dialog și rugăciune la Assisi

Assisi a fost din nou pentru o zi centrul religiilor mondiale. În ziua de 27 octombrie s-a celebrat aici Ziua de reflecție, dialog și rugăciune pentru pace și dreptate în lume, având tema "Pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii".

Numeroșii lideri religioși au fost împreună cu papa Benedict al XVI-lea în orașul lui Francisc, pe urmele celor care i-au precedat în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prima adunare similară voită de Ioan Paul al II-lea.

Întâlnirea s-a născut din constatarea că lumea are nevoie de pace, a explicat cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii. Ajunge să ne gândim la recentele evenimente din Egipt în care zeci de creștini copți au fost uciși. Era nevoie de angajarea oamenilor de credință în fața noilor provocări.

Pentru a evita orice sincretism, la Assisi, fiecare s-a rugat în locuri diferite, conform propriilor tradiții. Au participat delegați din peste 50 de țări, reprezentând diferite tradiții religioase creștine, necreștine și neebraice. În afară de numeroase țări europene și americane, au fost reprezentate Egiptul, Israelul, Pakistanul, Iordania, Iranul, India, Arabia Saudită, Filipine și multe altele (sunt cele care suferă probabil mai mult în acest moment istoric, din cauza problemelor de libertate religioasă și dialog dintre religii). Delegații provenind din Biserici, comunități ecleziale și organizații creștine mondiale au fost 31.

Din Bisericile din Orient au fost 17 delegații, începând cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I, care a condus grupul provenit de la Constantinopol, în timp ce Patriarhia de Moscova a fost la Assisi prim mitropolitul Alexander. Bisericile Ortodoxe Orientale au avut trimiși din partea Patriarhiei Siro-Ortodoxe, ai Bisericii Apostolice Armene și ai Bisericii Ortodoxe Siro-Malancareze, inclusiv o delegație a Bisericii Asiriene a Orientului.

Delegațiile Bisericilor din Occident au fost 13, între care cea a Comuniunii Anglicane condusă de primatul său, arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams. Au fost prezenți, între alții, și membrii Federației Luterane Mondiale, ai Comuniunii Mondiale a Bisericilor Reformate și ai Consiliului Metodist Mondial.

Prestigioasă a fost și reprezentanța lumii ebraice internaționale, între care delegați ai Marelui Rabinat al Israelului.

Exponenții diferitelor tradiții religioase necreștine și altele decât cele ebraice au fost 176. Din țările arabe și medio-orientale și din cele occidentale au sosit la Assisi 48 de musulmani, între care s-au remarcat un reprezentant al regelui Arabiei Saudite și președintele Direcțiunii Musulmanilor din Caucaz. Prezența musulmană a fost din punct de vedere statistic mai puternică în comparație cu adunările precedente din orașul franciscan: în anul 1986 au fost 11, iar în urmă cu opt ani pentru rugăciunea de după 11 septembrie au fost 32.

Au fost apoi hinduiști - între care nepotul lui Mahatma Gandhi, care a participat și la Ziua din anul 1986, apoi sikh, zoroastrieni, budiști, confucianiști, șintoiști, reprezentanți ai religiilor tradiționale din Africa și America.

Benedict al XVI-lea a rămas întreaga zi la Assisi. Cu o zi înainte, la ora 10.30, papa a condus în Piața "Sfântul Petru" în locul audienței generale, o liturgie a cuvântului.

Așadar, un timp de bilanțuri și de relansare a angajării pentru pace. De aici, așa cum a subliniat Mons. Pier Luigi Celata, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios - "importanța și actualitatea Zilei de la Assisi voită de Sfântul Părinte: a deveni împreună pelerini, pentru a reflecta, prin ascultare și tăcere; a se întâlni în atitudine de dialog; a se ruga, fiecare conform propriei tradiții: pentru a reînsufleți angajarea comună de a-l sluji pe om în instanțele sale fundamentale de dreptate și de pace între națiuni și în cadrul fiecărei societăți".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat