Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Gastrite, ulcer și bacteria H.p. (II)

Ulcerul gastric este situat în partea inferioară a esofagului și pe mucoasa stomacului. Apare la maturitate, între 55-65 de ani, mai frecvent la persoane cu grupa sangvină A, la fumători, consumatori de alcooluri și la cei cu rude de gradul întâi care suferă de ulcer la stomac. Afecțiunea se poate maligniza (canceriza).

Printre cauzele declanșării ulcerului gastric pot fi menționate: gastrita hiperacidă netratată, alimentația necorespunzătoare, consumul de alcooluri tari, fumatul excesiv, stresul nervos și folosirea unor medicamente de sinteză (ex. cortizon).

Durerile și arsurile apar la 1-2 ore după mese, cu periodicitate în cursul zilei și în timpul anului (mai frecvent primăvara și toamna). Între crizele dureroase, perioada de acalmie poate dura câteva zile sau câțiva ani, ceea ce determină pe bolnav să se creadă însănătoșit, reia fumatul și consumul de alcool și cafea. Astfel se ajunge la complicații grave ca hemoragii interne, perforații în peritoneu și chiar cancerizare.

Ulcerul duodenal este localizat la nivelul bulbului duodenului, în capătul superior al intestinului subțire, puțin la dreapta liniei mediane. Durerile apar la 2-4 ore după mese, uneori noaptea și se continuă prin grețuri și vărsături. Întrucât rana pătrunde mai în profunzime, poate produce hemoragii ulceroase, perforații, steatoză pilorică și duodenală, fără a avansa spre cancerizare.

Tratamente fitoterapeutice

Se bazează pe utilizarea speciilor de plante medicinale cu efecte cicatrizante la nivelul nișelor create și cu reacții alcalinizante pentru refacerea mucoaselor afectate de excesul de aciditate din sucul gastric.

În uz intern, cele mai eficiente sunt curele de lungă durată care folosesc zilnic ceaiuri (sub formă de infuzii sau decocturi), extracte, uleiuri, preparate din anumite plante.

- Gălbenele - cu efecte emoliente și cicatrizante de excepție, folosite sub formă de infuzii (două lingurițe flori uscate la 250 ml apă clocotită cu infuzare 15-20 minute), care se consumă înainte de mesele principale prin înghițituri rare.

- Tătăneasă - decoct din rădăcini uscate și mărunțite (2-3 căni pe zi înainte de mese), cu efecte antiinflamatoare și cicatrizante datorită conținutului ridicat în alantoină, mucilagii și taninuri, acționând în vindecarea completă a perforațiilor și refacerea rapidă a mucoasei gastrice.

- Lemnul dulce - infuzii din pulbere de rădăcini în amestec cu flori de mușețel, consumate într-o cură de 1-2 luni (primăvara și toamna), cu efecte cicatrizante și antiinflamatoare în ambele forme de ulcere (gastric și duodenal), dar cu restricții de dozare și de durată a tratamentului la femei însărcinate și la persoane hipertensive.

- Hameiul - infuzie din 40 g conuri la un litru apă clocotită, se consumă câte 2-3 căni pe zi având efect de calmare a durerilor de stomac și de diminuare a secreției în exces a acidului gastric.

- Stejarul și salcâmul - decoct din scoarță mărunțită (2-3 căni pe zi) cu conținut ridicat de taninuri care acționează cu efecte antiseptice și hemostatice, în ulcere cu scaune sangvinolente.

- Teiul - infuzie din flori (2-3 căni pe zi) cu efecte de diminuare a spasmelor musculaturii netede din pereții stomacului.

- Busuiocul - infuzie din herba înflorită (trei ceaiuri neîndulcite pe zi) cu rol în reglarea digestiei, eliminarea fermentațiilor și a focarelor putrede.

- Turița mare - infuzii din herba (2-3 căni pe zi), cu efecte în vindecarea ulcerului gastric, accelerarea tranzitului intestinal și stimularea poftei de mâncare.

- Frasinul - infuzie din 2 lingurițe flori și frunze la 250 ml apă clocotită din care se bea o cană pe zi, fracționată după mesele principale.

Dr. Doina-Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat