- În apararea sanatatii - |
Ecografia
Ecografia este o metodă modernă și eficientă de investigare lipsită de efecte secundare, ce a revoluționat imagistica medicală și a adus un plus de certitudine în punerea unui diagnostic. Ecografia este astăzi o metodă accesibilă pe scară largă, prezentă în orice unitate sanitară, iar examenul ecografic face parte dintre investigațiile de rutină.
Principiul ecografiei
Ecografia utilizează un fascicul de ultrasunete emis de sonda pe care medicul o mișcă pe corp, fascicul care străbate țesuturile cu viteze diferite. În contact cu țesuturile și cu organele explorate, fasciculul emis este reflectat, recaptat de sondă și tradus cu ajutorul unui program în imagini afișate pe un monitor. Deoarece folosește în explorarea organelor ultrasunete, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinării.
Avantaje ale ecografiei
- este o metodă ieftină, motiv pentru care poate fi folosită pe scară largă în populație, în screeningul multor afecțiuni;
- este o metodă care nu presupune cateterizări ale venelor sau arterelor, nu produce sângerări sau alte leziuni;
- este nedureroasă;
- nu este iradiantă, spre deosebire de alte tehnici imagistice precum cele radiologice: radiografia, computer tomografia, scintigrafia;
- este o metodă rapidă, examenul ecografic durează circa 20-30 de minute, în funcție de ceea ce se analizează și de condițiile pacientului;
- nu necesită o pregătire specială a pacientului.
Scopul ecografiei
Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode diagnostice, examenul ecografic făcând parte din protocolul de diagnostic al multor afecțiuni. În unele cazuri poate fi folosită și în scop terapeutic (de exemplu, ghidarea unui ac pentru o puncție). Ecografia și-a găsit cu succes utilizare în diagnosticul și urmărirea prenatală, pentru că nu produce nici un rău mamei sau fătului, iar cu noile ecografe moderne, imaginile obținute în timp real sunt extraordinar de detaliate, motiv pentru care ecografia prenatală poate diagnostica o varietate de malformații ale fătului.
Tipuri de ecografie
Ecografia abdominală este utilă pentru examinarea organelor din abdomen și pelvis. Aproape orice organ abdominal sau pelvis poate beneficia de o examinare constând în observarea formei, dimensiunilor structurii, raporturilor cu organele din jur.
Informațiile care se pot obține cu ecografia abdominală:
- detectarea litiazei sau a inflamației colecistului;
- determinarea gradului de afectare posttraumatică a ficatului, splinei, rinichilor;
- afecțiuni ale pancreasului;
- determinarea gradului de încărcare grasă a ficatului;
- evaluarea evoluției posttransplant de rinichi;
- prezența de lichid în cavitatea abdominală;
- evaluarea uterului, vizualizarea unei eventuale tumori;
- ghidajul în timpul unei biopsii sau paracenteze;
- detectarea, măsurarea, monitorizarea anevrismului aortei;
Ecografia Doppler este un tip mai special de ecografie care permite atât vizualizarea anatomică a organelor, dar aduce informații și despre fluxurile de sânge prin artere și vene. Este folosit în patologia arterială și venoasă și în explorarea cardiacă.
Ecografia 3D reprezintă metoda cea mai sigură pentru urmărirea evoluției unei sarcini și pentru depistarea eventualelor malformații la făt.
Contraindicații
Examenul ecografic nu are contraindicații și este recomandat ca fiecare persoană să facă o ecografie pe an. Spre deosebire de radiografie sau de computer tomografic care utilizează raze X, ecografia folosește ultrasunete și nu are restricții în utilizare.
Deși este o investigație foarte performantă, ecografia nu pune singură diagnosticul decât în puține cazuri. Pentru stabilirea diagnosticului se ține cont de contextul clinic și de rezultatele altor examene sau analize de laborator.
Dr. Lucia Amza, medic de familie