Deja a trecut un an...
Acum un an eram în forfota pregătirii pentru nuntă. Erau atâtea de făcut, încât și acum râd când mă gândesc că, mergând la biserică pentru celebrarea căsătoriei religioase, am uitat verighetele acasă. "Bine că nu ai uitat mireasa! mi-a spus unul dintre prieteni. Verighetele le putem aduce până la începerea ritualului Căsătoriei, dar mireasa..."
Mireasa, apropo de mireasă. A trecut un an de când ne-am căsătorit. Frumoasă zi! Dar știți de ce a fost frumoasă acea zi? Pentru că era ea, mireasa mea, care a dat frumusețe acelei zile. Și de atunci continuă să dea frumusețe și vieții noastre de familie.
Cât e de frumoasă viața când ai pe cineva "frumos" lângă tine! Și a trecut un an! Prea puțin ca să epuizăm iubirea veșnică pe care ne-am promis-o la căsătorie.
Un prieten îmi spunea într-o zi: "Cum poate omul, limitat fiind, să promită în cadrul sacramentului Căsătoriei iubire veșnică unei persoane la rândul ei limitată?" Doar Dumnezeu e veșnic, în timp ce noi, oamenii, suntem limitați. În noi totul e limitat. Până și iubirea e limitată! Și atunci, iubirea veșnică nu e o iluzie? O provocare care m-a pus pe gânduri. Și-i promisesem miresei mele iubire veșnică!
Abia pe parcurs am înțeles că într-adevăr iubirea noastră este veșnică, pentru că iubirea este Dumnezeu. Am înțeles că, pentru a fi iubire adevărată, trebuie să iubesc în ea ceea ce este veșnic, trebuie să iubesc sufletul. Am mai înțeles că și eu trebuie să iubesc cu sufletul.
Trupurile noastre, ceea ce se vede la prima vedere, într-o zi vor îmbătrâni. Poate că vom fi bolnavi, poate obosiți sau chiar plictisiți, dar sufletele, sufletele nu îmbătrânesc niciodată. Ce mângâiere a fost pentru mine când am descoperit toate acestea!
Să iubești cu sufletul sau, cu alte cuvinte, să pui suflet în tot ceea ce faci pentru familia ta, după părerea mea, cred că aceasta poartă familia la sfințenie. Sigur, pentru zilele noastre, un asemenea cuvânt, chiar și numai să-l pronunți, atrage privirea celor din jur.
Și totuși, revin la mireasa mea. De ce mă simt împlinit de când am cunoscut-o pe ea? A fost, așa cum îi spun unii, dragoste la prima vedere. Ne-am întâlnit din întâmplare și ne-am privit mai întâi pe furiș, apoi ne-am privit față în față. Probabil că în planul lui Dumnezeu ea era partea care îmi lipsea sau era lipsa care mă făcea neliniștit. Acum sunt cu ea și mă simt iubit.
Ce contează dacă uneori mai arde omleta! Și eu mai uit câte un patent pe masa din bucătărie. Sau ce contează că uneori mai spăl eu vasele! Unde scrie că trebuie să le spele doar ea? Și ce credeți, eu nu pot să întind rufele la uscat? Un secret trebuie totuși să vi-l spun: "Face o ciorbă de perișoare...".
A trecut un an peste căsătoria noastră. Cu fiecare zi care trece îmi dau seama că pe acest drum nu putem fi singuri. Avem nevoie de sfatul și încurajarea părinților noștri, de prietenii familiei noastre, de zile de destindere, de glume, de bună dispoziție, de povești, de înghețată, de îmbrățișări.
Avem nevoie de Dumnezeu alături de care să mergem pas la pas. Ne trebuie iubirea lui pentru a înțelege iubirea noastră. Avem nevoie de el pentru că fără el iubirea noastră nu ar mai fi veșnică.
La un an de la căsătorie pot spune că sunt fericit. "Așteaptă și ai să vezi cum va fi în continuare", îmi vor spune poate cei mai mulți. Știu că va fi greu, nu trebuie să-mi fac iluzii. Dar mai știu că soarele e frumos pentru că îmi place ea, soția mea, luminată de razele soarelui. Îmi place familia mea pentru că e el, Dumnezeu, prezent în ea. Și știți de unde știu? Zilele trecute, soția mea mi-a adus o veste: "Vom avea un copil!". Un copil e rodul iubirii, iar iubirea este Dumnezeu.
Și a trecut abia un an! Câți ani de fericire voi avea de acum înainte! (Robert)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba