Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Preotii - Ecouri -

Preotul - mereu în curs de reînnoire și reformare

În sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus, în ziua de 19 iunie 2009, papa Benedict al XVI-lea a deschis Anul Sfintei Preoții. Timpul scurs până la 11 iunie 2010 a fost marcat de multe inițiative ce aveau rolul de a valoriza Preoția și a-i ajuta pe preoți să reflecteze la fidelitatea proprie.

Sfântul Părinte ne-a amintit că dăruirea și consacrarea trebuie să devină din ce în ce mai conștiente și mai generoase, fără regrete sau șchiopătări, iar fidelitatea ne este asigurată dacă ne conformăm lui Cristos, lăsându-ne asimilați de el.

Programul de la Roma din ultima săptămână a Anului Sfintei Preoții a început în ziua de 8 iunie cu o zi de reculegere pentru preoți în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", având ca temă: Darul Preoției. Ziua a fost marcată și de două ore de adorație în fața sfântului sacrament.

Programul din zilele de 9 și 10 iunie s-a desfășurat în două locații, bazilica "San Paolo" și bazilica "San Giovanni", legate între ele prin sistemul de videoconferință și traduceri simultane în șase limbi.

În prima zi, card. Meisner a accentuat că nesocotirea sacramentului sfintei Spovezi este rădăcina multor rele în viața Bisericii și a preoților, iar remediul se află în convertirea inimii proprii, preotul trăind zilnic cuvintele semper reformandus. Pentru a nu fi în pericol de a intra într-o criză de identitate, pentru a nu deveni doar un funcționar, preotul trebuie să viziteze confesionalul în ambele părți, atât pe post de confesor, cât și pe post de penitent. În fața sfântului sacrament s-a făcut pregătirea generală pentru spovadă urmată de mărturisirea individuală. Card. Hummes, prezidând Liturghia, a arătat în omilie că Euharistia este mijloc eficace pentru fidelitate. După-amiază, în aula "Paul al VI-lea", programul de patru ore a fost animat de Mișcarea Focolară și cea Mariană din Schönstatt.

Dimineața din ziua de 10 iunie a avut deviza: Cenacolul: invocarea Sfântului Duh împreună cu Maria, în comuniune frățească. Card. Ouellet a amintit contestările fără precedent împotriva Bisericii și a Preoției, a insistat asupra necesității purificării. La Liturghie, card. Bertone i-a îndemnat pe preoți să stimuleze prietenia cu Cristos. Joi seara, 10 iunie, în Piața "Sfântul Petru", arhiplină de preoți, episcopi, persoane consacrate și laici, a avut loc o priveghere de patru ore, considerată serbare, sărbătoare și spectacol nemaipomenit, celebrare solemnă în onoarea Preoției. Inima mare și generoasă a lui Isus a cuprins în ea nu numai pe cei 17.000 de preoți din 97 de țări prezenți la Roma (din România au fost 100 de preoți însoțiți de PS Florentin Crihălmeanu, din care peste 20 erau din Moldova), dar pe toți preoții din lume, indiferent de situațiile pe care le-au trăit sau le experimentează.

Vineri, 11 iunie, la ora 10.00 a venit papa. A început sfânta Liturghie în cinstea inimii preasfinte a lui Isus, invitând pe preoți după omilie să facă reînnoirea făgăduințelor preoțești. După rugăciunea finală, papa a rostit în fața icoanei Maicii Domnului rugăciunea de Consacrare și încredințare a preoților inimii neprihănite, implorând pentru preoți darul fidelității statornice.

Anul Sfintei Preoții a constituit pentru Biserică "o nouă primăvară" trezită de Duhul Sfânt "în moduri neprevăzute, în locuri neașteptate și în forme nemaiîntâlnite anterior". Nu este o întâmplare că papa la începutul anului dedicat preoților în mai puțin de 48 de ore a peregrinat de la memoria Arsului la cea a Pietrelcinei lui Padre Pio, arătând preoților în ostia consacrată și în sacramentul reconcilierii cele două centre ale slujirii lor: pâinea și iertarea, Cristos și milostivirea sa.

Pr. Alois Fechet



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat