Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici

O lumină ce răsare din întunericul închisorii

Prezentăm în rândurile următoare trei motive pentru care se cuvine să ne lăsăm luminați de exemplul martirului Anton Durcovici, pentru a alunga întunericul necredinței din inimile noastre.

Primul motiv care ne determină să luăm în considerație sacrificiul suprem al episcopului Anton Durcovici este faptul că acest martiriu se înscrie în lunga serie a persecuțiilor care s-au abătut asupra creștinilor de pe teritoriul țării noastre, încă din primele secole. Într-adevăr, această regiune se numără printre locurile în care numeroși credincioși și-au vărsat sângele pentru Cristos, chiar de la începutul erei creștine. Datorită acestor martiri, credința în Dumnezeu și-a înfipt rădăcinile adânci în ființa poporului român. În acest sens, putem afirma că martirii strălucesc pe firmamentul Bisericii din România asemenea stelelor luminoase care își trimit razele peste pământul aflat în întuneric. Spre deosebire de stelele cerului, care ne luminează noaptea cu propria energie, martirii reprezintă reflexia strălucirii lui Dumnezeu. Ei sunt pentru creștini un punct de referință, un model de viață. Tocmai de aceea, Dumnezeu s-a îngrijit mereu ca Biserica să nu ducă niciodată lipsă de oameni care să înfrunte puterile lumești. Episcopul Anton Durcovici face parte din această vastă constelație a martirilor care și-au vărsat sângele pentru a hrăni credința creștinilor de astăzi.

Al doilea motiv pentru care se cuvine să contemplăm martiriul episcopului Anton Durcovici este reprezentat de dorința noastră de a scăpa de întunericul perioadei comuniste, care încă ne mai marchează în mod negativ. Deși au trecut mai mult de 20 de ani de la evenimentele din 1989, poporul român nu reușește încă să se regăsească pe sine însuși. Generațiile tinere nu pot șterge întru totul formarea comunistă primită în copilărie. Tocmai de aceea, trebuie să ne îndreptăm privirile spre trecut, pentru că numai în exemplul păstorilor noștri, în special al episcopului Anton Durcovici, putem găsi acea lumină care să stârpească bacteriile ateismului pe care comunismul ni le-a transmis. Dacă oamenii de astăzi ar considera mai mult stelele creștinismului românesc, care s-au stins în închisorile comuniste, atunci ei s-ar molipsi de lumină, mai mult s-ar transforma în lumină, element atât de necesar pentru ca Biserica să poată face puțină ordine în conștiințele confuze ale credincioșilor de astăzi.

În sfârșit, al treilea motiv care ne determină să deschidem ochii în fața sacrificiului episcopului Anton Durcovici constă în faptul că noi dorim să devenim sfinți. Nu există dorință mai nobilă decât aceasta; nu există cale mai sigură pentru a fi sfânt decât martiriul. Dacă medităm viețile sfinților, vom începe să fim sfinți încă de pe pământ; dacă noi contemplăm viețile martirilor, vom deveni la rândul nostru martiri. Condițiile de astăzi nu ne mai pot crea neapărat ocazia de a muri martiri, însă există și azi posibilitatea de a trăi un martiriu de ordin spiritual. În acest sens, a fi martir înseamnă a-l pune pe Cristos pe primul loc în viața personală și apoi a-l mărturisi prin slujire. Numai cine va reuși să reziste la toate ispitele și chinurile societății în care trăim va putea apărea în fața judecătorului suprem încoronat cu aura martiriului. Însă pentru a putea ieși învingători dintr-o astfel de luptă spirituală este necesar să ne îndreptăm privirea spre cei care au suferit nu doar spiritual, ci și fizic.

Așadar, episcopul martir Anton Durcovici reprezintă o lumină pentru cel care dorește să ajungă la unirea deplină cu Isus Cristos. Numai cine se lasă luminat de soarele divin va putea simți căldura și lumina pe care una dintre raze - Anton Durcovici - o revarsă asupra întregii omeniri.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat