Figuri ilustre. Episcopul Mihai Robu
Primul păstor indigen al diecezei
Primul episcop indigen al Diecezei de Iași, Mons. Mihai Robu, s-a născut în satul Săbăoani, județul Neamț, la 10 aprilie 1884. După absolvirea cursurilor primare în localitatea natală, a fost admis la Seminarul diecezan din Iași în toamna anului 1894, fiind al 34-lea tânăr indigen care a cerut să devină preot pentru catolicii din Moldova.
În seminar, Mihai Robu a fost un student silitor, dar și evlavios. Într-adevăr, pe lângă dogma Bisericii, el a aprofundat cu succes și diverse limbi (latina, italiana, franceza și germana); în cronica seminarului este mereu amintit în funcția de sacristan, fapt ce confirmă grija pe care o avea, încă din perioada formării la preoție, pentru celebrarea misterelor sacre.
Mihai Robu a primit hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar pe cea sacerdotală la 7 aprilie 1907, prin impunerea mâinilor primului episcop de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894 și 1904-1915). Încă din ianuarie 1907 el fusese numit prefect pentru seminariștii din Iași.
Până la începerea Primului Război Mondial, pr. Mihai Robu a fost profesor și formator în Seminarul diecezan, iar după anul 1914, cursurile seminariale fiind întrerupte, a slujit ca paroh în comunitățile din Văleni, Faraoani și Bacău. În timpul războiului prima grijă a pr. Mihai era aceea de a-i întări pe cei care aveau de suferit în urma luptelor (răniți, văduve, orfani etc.).
În anul 1920, pr. Mihai Robu a fost numit secretar al ep. Alexandru Theodor Cisar. În plus, a revenit în seminarul diecezan (redeschis la 18 octombrie 1920) pentru a-și relua misiunea de formator și profesor.
De remarcat faptul că, deși ocupa diverse funcții, pr. Mihai Robu a colaborat încă de la început cu redacția revistei diecezane "Lumina creștinului", prin publicarea unor articole care aveau ca scop evoluția culturală și spirituală a catolicilor din Moldova.
Episcopul Al. Th. Cisar a obținut de la Sfântul Scaun, la începutul anului 1924, distincții prețioase pentru pr. Mihai Robu și pentru alți trei preoți. Cităm un fragment din scrisoarea circulară (nr. 2614 din 22 februarie 1924) prin care amintitul episcop aducea acest lucru la cunoștința preoților și credincioșilor din Moldova: "Sfântul Părinte a binevoit să acorde distincții pontificale la patru dintre preoții Eparhiei de Iași. Acestea sunt cele dintâi onorificențe date de Sfântul Scaun apostolic clerului nostru indigen... Vă facem deci cunoscut că prin decretele date la 5.02.1924 au fost numiți camerieri secreți, supranumerari ai Sanctității sale papa Pius al XI-lea, următorii: Preacucernicia sa Ioan Bogleș, decan de Siret și paroh de Gherăești, Preacucernicia sa dr. Anton Gabor, directorul școlii din Iași și redactor al revistei Lumina creștinului, Preacucernicia sa dr. Marcu Glaser, decan de Basarabia și paroh de Chișinău, și Preacucernicia sa Mihai Robu, secretar episcopal".
În urma demisiei din scaunul arhiepiscopal de București a lui Raymund Netzhammer (1924), Sfântul Scaun l-a numit pe episcopul de Iași Al. Th. Cisar arhiepiscop de București, acesta rămânând însă și la conducerea Diecezei de Iași ca administrator apostolic.
La 7 mai 1925, Mons. Mihai Robu a fost numit episcop de Iași, fiind prezentat Sfântului Scaun de către noul arhiepiscop de București, Mons. Cisar.
Episcopul Mihai Robu a slujit Dieceza de Iași până la moartea sa (27 septembrie 1944). Din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost nevoit, în anul 1944, să se refugieze la Beiuș, unde a murit. A fost înmormântat în cimitirul din același oraș la 29 septembrie, iar în anul 1964 osemintele sale au fost aduse la Iași și reînhumate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".
Pr. Fabian Doboș