Lumina păcii de la Betleem
Lumina Păcii de la Betleem este un proiect al cercetașilor prin care, în preajma Crăciunului, se transmite lumii întregi un mesaj de pace, ce ne îndeamnă la nonviolență în acțiunile și trăirile noastre, atât în relație cu cei din jurul nostru, cât și cu noi înșine.
Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" a fost inițiat de un grup de cercetași din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu aproape 20 de ani.
Lumina reprezintă un simbol al păcii și al ecumenismului, reprezentat de o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, și distribuită apoi în toată Europa și peste ocean cu ajutorul cercetașilor.
Principalul eveniment al acestui proiect îl reprezintă ceremonia anuală de la Viena, o ceremonie religioasă ecumenică, la care participă cercetași din peste 20 de țări, de mai multe confesiuni, atât catolici cât și protestanți, anglicani sau ortodocși; și clerici, reprezentanți ai diferitelor culte religioase. Acest eveniment a avut loc la 13 decembrie 2008, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Viena.
De la această ceremonie, cercetașii au mers în propria țară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acțiuni.
Din România, au participat nouă persoane care au adus Lumina păcii de la Betleem în țară începând cu 14 decembrie 2008.
La Iași, ceremonia de împărțire a Luminii a avut loc la 20 decembrie 2008, la ora 11.00, fiind prezidată de PS Petru Gherghel. În comunități s-a desfășurat concomitent în toată țara, tot la 20 decembrie 2008, dar la ora 18.00.
În zilele care au urmat, cercetașii au vizitat diferite instituții medicale, de asistență socială sau de educație, în care au oferit acest simbol însoțit de mesajul specific.
Alin Pascaru