Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Gheorghe Dumitraș

Născut la 9 mai 1923 la Nisiporești (jud. Roman), pr. Gheorghe Dumitraș a urmat cursurile seminariale la Hălăucești, Luizi-Călugăra și Oradea. A fost hirotonit preot în ritul oriental la 1 februarie 1948, activând apoi în Parohia Sanislău (jud. Sălaj), precum și la institutele "Notre Dame de Sion" și "BMV" ("Damele Engleze").

La 18 ianuarie 1951 a fost arestat de Securitatea din București sub învinuirea de "activitate contrarevoluționară pe linia fostului cult greco-catolic", fiind anchetat timp de câteva luni și acuzat de faptul de a-i fi îndemnat pe credincioșii greco-catolici să nu trădeze credința lor strămoșească; de a se fi solidarizat cu unii preoți greco-catolici arestați sau urmăriți de Securitate; de a-i fi ajutat pe unii preoți franciscani din Moldova să trimită prin curieri trei scrisori adresate Sfântului Scaun; de a fi deținut un caiet special cu numele unor preoți din Moldova arestați la acea dată; de a-i fi găzduit în București pe preoții Mihai Rotaru, Emil Ritti și Matei Dumitru, urmăriți de Securitate; de a fi primit bani de la Nunțiatură, destinați surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" și de a fi fost în legătură permanentă cu alți preoți din lotul Todea-Tătaru-Rotaru.

Prin Referatul din data de 9 aprilie 1951, întocmit de ofițerul de Securitate Ion Nicolau, pr. Gheorghe Dumitraș a fost deferit justiției comuniste, iar prin Sentința nr. 104/20 februarie 1952, Tribunalul Militar București l-a condamnat la 25 de ani de muncă silnică și confiscarea averii pentru "complicitate la crima de înaltă trădare". Pedeapsa a fost menținută, după ce, prin Decizia nr. 1818/12 iunie 1952, Curtea Militară de Casație și Justiție i-a respins recursul.

În aprilie 1953, pr. Gheorghe Dumitraș a fost transferat de la Penitenciarul Jilava la minele Baia Sprie, unde, în perioada 1-7 noiembrie 1954, a intrat în greva foamei, alături de alți 670 de deținuți politici, într-o acțiune curajoasă de sabotare a producției dedicată zilei de 7 noiembrie - aniversarea revoluției bolșevice din Rusia.

Conform fișei medicale pentru deținuți, în aceeași perioadă, pr. Gheorghe Dumitraș s-a îmbolnăvit grav de inimă și TBC.

În anul 1960 a fost transferat la Penitenciarul Pitești, unde a fost pedepsit pentru vina de a fi purtat un ac asupra sa și de a fi celebrat o Liturghie pentru ceilalți deținuți din celulă. În același an va fi transferat la Penitenciarul Dej, unde își va exprima constant nemulțumirea față de hrana insuficientă pe care o primea. În sfârșit, în anul 1963 a fost transferat la Penitenciarul Gherla, unde va fi din nou pedepsit - 22 de zile de izolare - după ce și-ar fi îndemnat colegii de celulă să protesteze față de regimul penitenciar inuman, dar și pentru faptul de a fi păstrat în celulă obiecte interzise.

Aflat la Gherla în anul 1963, pr. Gheorghe Dumitraș a fost internat în spitalul penitenciarului, după ce se agravaseră unele boli de care suferea de mai mulți ani. În condiții însă neclare astăzi, situația disperată a părintelui a fost cunoscută la acea dată și de organizația Amnesty International, care a solicitat eliberarea sa din închisoare. Acest fapt avea să se producă însă în urma amnistiei generale efectuată de regimul comunist în iulie 1964 (Decretul 411).

Un an mai târziu, din cauza agravării bolilor de care suferea, pr. Gheorghe Dumitraș moare în urma unui atac de cord (6 octombrie 1965), fiind înmormântat în cimitirul satului său natal.

Târziu, prin Decizia nr. 4127 din 2 octombrie 2002 a Curții Supreme de Justiție - Secția Penală, se realiza reabilitarea juridică a pr. Gheorghe Dumitraș și a întregului lot Todea- Tătaru-Rotaru. Din păcate, pentru pr. Gheorghe Dumitraș această reparație era mult prea tardivă!

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat