Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Timp pentru convertire

Conform Mons. Egon Kapellari, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Austrieci, Postul Mare ne cheamă la convertire constantă la iubirea lui Dumnezeu. Episcopul susținea aceasta într-un interviu acordat anul trecut agenției Zenit, din care redăm o parte.

- Pentru ce în Postul Mare suntem chemați la convertire? Nu se poate să ne comportăm pur și simplu ca niște persoane bune care nu supără pe nimeni?

Fără îndoială, e pozitiv faptul de a încerca să fim o persoană corectă sau, așa cum spuneți dumneavoastră: "o persoană bună". Nu numai că e un lucru bun a încerca să te înțelegi cu ceilalți într-o perioadă în care mulți caută să atragă atenția printr-un comportament agresiv. Acest lucru e valabil mai ales pentru creștini. De aceea, sfântul Paul a scris: "Aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii" (Rom 12,17b-18).

Totuși Isus îi încurajează pe discipolii săi să nu rămână pur și simplu imobili în această corectitudine, ci să aspire la o "dreptate mai mare". Așa îl auzim predicând în capitolul al șaselea din Evanghelia după sfântul Luca... Cu aceasta e clar în ce mod trebuie să ne convertim: încontinuu. Suntem chemați să devenim vizibili prin milostivirea universală a lui Dumnezeu care nu se oprește la marginile dreptății schimburilor și ale utilităților. De exemplu, trebuie să fim în mod decis prieteni ai vieții umane în toate dimensiunile sale: prieteni ai celor care s-au născut și ai celor care încă nu s-au născut, ai dezmoștenitului și ai neputinciosului, ai celor care suferă fără vină și ai celor care sunt vinovați, ai vieții pământești și ai vieții veșnice. O atare angajare care nu vrea să nege nimănui înțelegere și iubire poate fi și rău interpretată și să întâlnească obstacole. Creștinii nu trebuie să aspire la această opoziție, dar trebuie să țină cont de ea.

- În ce constă "secretul" Postului Mare?

El trebuie să ne facă mai umani, deoarece ne conduce mai aproape de Cristos. Prin rugăciune, post și acțiuni de milostivire ne cufundăm în marele mister al Paștelui: "Cristos îi iubește pe ai săi, care erau în lume și le arată iubirea sa până la sfârșit" (cf. In 13,1). Vrem să fim vigilenți pentru vestirea morții și învierii lui Isus. Nici o viață umană nu este așa de întunecată, așa de lipsită de semnificație, așa de greșită și fără Dumnezeu încât să nu poată fi atinsă, îmbrățișată și vindecată complet de iubirea lui Dumnezeu. Convertiți-vă la această iubire!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat