Știri externe
Întâlnire Mondială
Pregătirile pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va desfășura în Mexic în perioada 13-18 ianuarie au intrat în faza finală. Mons. Jonás Guerrero Corona, coordonatorul evenimentului, într-un interviu acordat agenției Zenit, a precizat: "Întâlnirea are două mari obiective: mai întâi un obiectiv internațional, care motivează și stimulează pe toți oamenii care sunt în favoarea familiei la nivel de bioetică, de legi și familie. Un alt obiectiv se adresează către ceea ce definim pastorația familiei, către toate mișcările, asociațiile și grupurile care promovează valorile familiei, chiar și către persoane necatolice și de alte denominațiuni creștine. Sărbătoarea familiilor și Liturghia de încheiere vor avea loc pe esplanada bazilicii "Sfânta Maria de Guadalupe" din capitala Mexicului.
Mesaj de condoleanțe
Papa Benedict al XVI-lea a trimis un mesaj de condoleanțe Bisericii Ortodoxe Ruse după aflarea veștii decesului patriarhului Alexei al II-lea, care a trecut la cele veșnice în dimineața de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani. Papa l-a numit "curajos" pentru eforturile sale de promovare a valorilor evangheliei. "Îmi face plăcere să amintesc eforturile defunctului patriarh pentru renașterea Bisericii după severa opresiune ideologică ce a condus la martiriul atâtor creștini", a mai afirmat papa. A evocat apoi "bătălia curajoasă (a patriarhului Alexei) în apărarea valorilor umane și evanghelice, în special în continentul european". Alexei al II-lea s-a născut la 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși, a fost hirotonit preot în anul 1950, iar la 7 iunie 1990 a devenit cel de-al 16-lea patriarh al Moscovei și al întregii Rusii.
La 150 de ani
La sanctuarul marian de la Lourdes, în Franța, s-au încheiat luni, 8 decembrie 2008, manifestările anului jubiliar la 150 de ani de la aparițiile Preasfintei Fecioare la Lourdes. Nouă milioane de persoane au vizitat sanctuarul în anul jubiliar proclamat la 8 decembrie 2007. Celebrările jubiliare au inclus și un itinerar al jubileului, amenajat în mod special pentru această aniversare, pe care l-au parcurs circa 1,5 milioane de credincioși în drum spre grota Massabielle. La celebrarea din aceeași zi în bazilica papală "Santa Maria Maggiore" din Roma, card. Tarcisio Bertone, secretar de stat și card. Bernard Francis Law, arhiparoh al bazilicii mariane, au marcat încheierea la Roma a jubileului. Potrivit tradiției, a luat parte la Liturghie și ambasadorul Spaniei, alături de alte autorități civile și politice. Va urma un an dedicat sfintei Bernadeta Soubirous.
Demnitatea persoanei
"Fiecărei ființe umane, de la concepere până la moartea naturală, trebuie să-i fie recunoscută demnitatea de persoană": astfel începe instrucțiunea "Dignitas personae" (Demnitatea persoanei), asupra unor chestiuni de bioetică, emisă de Congregația pentru Doctrina Credinței și prezentată la 12 decembrie 2008 la Vatican. Ținând cont de progresele obținute în ultimii 20 de ani de tehnologiile biomedicale, documentul actualizează o altă instrucțiune "Donum vitae", publicată de același departament în februarie 1987.
Zilele Tineretului
Speranța, viața veșnică și credința în Cristos se află în centrul temelor alese de papa Benedict al XVI-lea pentru următoarele trei ediții ale Zilei Mondiale a Tineretului. Cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Tineretului, din anul 2009, va avea tema: "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10). Următoarea Zi Mondială a Tineretului, din anul 2010, va avea tema: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17). În anul 2011, Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului, care va fi la Madrid, va avea tema: "Înrădăcinați și zidiți în Cristos, întăriți în credință" (cf. Col 2,7). În anul 2009, Ziua Mondială a Tineretului se va celebra în Dieceza de Iași la nivel parohial, așa cum este obiceiul, în Duminica Floriilor (5 aprilie); la nivel diecezan, va avea loc la începutul lunii mai la Nisiporești. Tot în anul 2009 va avea loc și Întâlnirea Tineretului Catolic din România, ce se va desfășura la Baia Mare în perioada 22-26 iulie.
Catolici și musulmani
Forumul Catolico-Musulman s-a reunit la Roma, în perioada 4-6 noiembrie 2008, pentru primul seminar de studiu, cu tema "A iubi pe Dumnezeu, a-l iubi pe aproapele". Valoarea vieții, angajarea împotriva terorismului și respectarea minorităților sunt câteva teme centrale pentru declarația finală. Forumul este alcătuit din 29 de membri ai fiecărei credințe și a fost format de Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios și de reprezentanții celor 138 de lideri musulmani care au trimis o scrisoare deschisă papei Benedict al XVI-lea și altor lideri creștini în octombrie 2007. Papa a mai avut o scurtă întâlnire și cu participanții la colocviul catolico-islamic, care s-a desfășurat la Roma, cu tema: "Responsabilitatea liderilor religioși, mai ales în perioade de criză", între 15 și 17 decembrie 2008.
Întâlnire cu studenți
O delegație universitară din România a participat joi, 11 decembrie 2008, la întâlnirea studenților din Roma cu papa Benedict al XVI-lea, în bazilica "Sfântul Petru". În cadrul celebrării euharistice, Sfântul Părinte a înmânat tinerilor Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani în format DVD. Delegația de tineri din Australia, condusă de card. George Pell arhiepiscopul de Sydney, a primit icoana "Sedes Sapientiae" din mâinile delegației universitare române, însoțită de ÎPS Ioan Robu. Icoana, realizată de călugărul iezuit sloven Marko Ivan Rupnik, va rămâne în Australia până în luna decembrie; ea fusese primită de către delegația studenților universitari români la 13 decembrie 2007, la Roma, din partea delegației albaneze.
Vizite în Italia
PS Aurel Percă a vizitat mai multe comunități de catolici români din Italia. Duminică, 7 decembrie 2008, a celebrat o Liturghie în mijlocul comunității din Ladispoli, avându-l ca păstor pe pr. Adrian Chili. A vizitat apoi comunitatea din Arhidieceza Suburbicară din Palestrina, unde, în cadrul Liturghiei din biserica din Valvarino, Preasfințitul a administrat Mirul la șapte copii români. Comunitatea este păstorită de pr. Mihai Roca. Luni, 8 decembrie 2008, în biserica "Sfântul Vitale" din Roma, episcopul a celebrat hramul comunității, al cărei păstor este pr. Isidor Iacovici. La celebrarea euharistică au participat și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, Mons. Anton Lucaci, director coordonator al pastorației emigranților români din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, vicedirector al Oficiului pentru Migranți de la Vicariatul din Roma, preoți români aflați la Roma, autorități ale statului român și peste 400 de credincioși.
Valorile familiei
Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Arhidieceza de Trento au organizat la Trento, în Italia, în zilele de 13 și 14 decembrie 2008, primul Forum Catolico-Ortodox cu tema "Familia: un bine pentru umanitate" dedicat apărării valorilor familiei în fața schimbărilor istorice și culturale petrecute în Europa în ultimele decenii. "Familia - se citește în comunicatul final - nu este o închisoare creată de Dumnezeu, ci o instituție care ar trebui să fie o întruchipare a iubirii dezinteresate, un instrument pedagogic pentru a-l înțelege pe Dumnezeu ca iubire".
Demnitate și justiție
Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a adoptării Declarației Universale a Drepturilor Omului, la Palatul Patriarhal din București a avut loc, la 13 decembrie 2008, simpozionul cu tema "Demnitate și justiție pentru toți", organizat de către Institutul Român pentru Drepturile Omului, în parteneriat cu Patriarhia Română și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Au fost invitați și ÎPS Ioan Robu împreună cu PS Petru Gherghel. Simpozionul a avut două tematici principale: cultele religioase - factori ai păcii sociale și educația pentru demnitate - prioritate actuală în societate.