Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Seminariști în Kenya

De patru ani, tinerii de la Seminarul din Iași au posibilitatea să facă în anul pastoral o experiență în cadrul Misiunii Diecezei de Iași din Kenya. Înfruntând distanța destul de lungă, stilul de viață specific locului, cu multe lipsuri, seminariștii s-au întors de fiecare dată mult mai încrezători în ei înșiși, dornici de a-și desăvârși formarea la sfânta Preoție. Eusebiu Bulai și Alin Conțu au plecat în luna noiembrie anul trecut și s-au întors la sfârșitul lunii mai. Din experiența lor ne împărtășesc câteva impresii din misiune.

- V-ați întors de curând dintr-o experiență din Kenya, țară în care Dieceza de Iași are deja o mică tradiție. Spuneți-ne în ce a constat prezența voastră acolo?
La începutul anului universitar am avut bucuria de a afla că voi merge în pastorație în Kenya. Din acel moment și până când am ajuns în misiune mă întrebam, nu fără îngrijorare, oare ce voi face acolo? Din fericire, părintele paroh din Maikona, Eugen Blaj, ne-a primit cu bucurie și ne-a explicat clar ceea ce vom avea de făcut. Prin urmare, cele șase luni le-am petrecut în Kenya însoțind și ajutând preoții misiunii în toate activitățile liturgice și pastorale care au avut loc (rugăciuni, cateheze, Liturghii), dar și în activitățile casnice obișnuite (mâncare, curățenie, construcții). (Eusebiu Bulai).

- În ce măsură v-a impulsionat această experiență?
În anul pastoral am avut ocazia de a învăța din practică ceea ce în seminar ne străduim să învățăm din cărți. Această experiență m-a ajutat să înțeleg necesitatea unei îndelungate și temeinice pregătiri deoarece oamenii de pretutindeni au nevoie de preoți bine pregătiți. Desigur, experiența m-a ajutat și pe plan spiritual, întorcându-mă acasă însuflețit de dorința de a mă apropia mai mult de Dumnezeu prin rugăciune și de a-mi continua formarea în seminar cu mai multă încredere. (Eusebiu Bulai).

- Formarea la sfânta Preoție presupune și asumarea multor obstacole ale vieții. Povestiți-ne câteva din greutățile întâmpinate acolo.
Experiența trăită acolo a schimbat puțin viziunea asupra lucrurilor. Greutățile pe care le întrezăream în România, acolo nu le mai priveam ca atare; aceasta deoarece oamenii în mijlocul cărora am lucrat îți dau puțin peste cap modul de a vedea lucrurile, iar faptul că trăiesc în niște condiții foarte grele, iar ei sunt tot timpul fericiți, ne dă de gândit. Au fost și mici greutăți: faptul că nu comunicam cu oamenii de acolo decât în limba engleză, deși ar fi fost mult mai bine să știm câte ceva și din limba lor, apoi ar mai fi dorul de casă, care ne mai cuprindea uneori, dar care trecea repede cu ajutorul celorlalți conaționali ai noștri, cu toții niște oameni minunați. A fost, de asemenea, puțin mai grea acomodarea cu clima foarte uscată. Datorăm foarte multe părintelui paroh, Eugen Blaj, deoarece se ocupa și avea grijă de tot ce înseamnă misiune și implicit de noi. (Alin Conțu).

- Dacă ar fi să sintetizați un mesaj pentru seminariști, dar și pentru tinerii care într-o formă sau alta doresc să meargă ca misionari, care ar fi acesta?
În primul rând le-aș spune să nu le fie frică; nu e ușor, dar merită. Apoi i-aș sfătui să se întrebe cum pot ei ajuta misiunea? Iar în al treilea rând le-aș sugera să se gândească tot timpul la premisa că, mergând acolo, sunt mai câștigați decât cei pentru care lucrează; să nu se aștepte ca oamenii de acolo să preia cultura și obiceiurile lor (respectiv cele europene), pentru că Biserica nu poate fi identificată în mod simplu cu o cultură determinată, iar receptarea creștinismului nu înseamnă și europenizarea modului de viață. (Alin Conțu).

Interviu de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat