Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Iubiți preotul

Nu s-a jucat decât o dată de-a preotul, făcând un altăraș, cu lumânări, statui mai mititele, așa cum auzise că fac alți copii de vârsta lui, dar a fost un fiasco, nu s-a distrat deloc și s-a simțit ridicol. Nu prea avea poftă de carte, deși era în clasa a doua. Într-o zi a lipsit de la școală numai ca să întâlnească fata de care-i plăcea și să-i dea cele două flori pe care a avut timp să le rupă, fără să fie văzut, de lângă monumentul sfântului Anton din colțul străzii. I le-a dat fără să-i spună ceva, stingher. Apoi...

Oare câți ani avea Claudiu când le-a spus alor săi și prietenilor că vrea să fie preot? De atunci auzea mereu vorba: "Calcă a preot!". Pe ceilalți doi seminariști din sat, mai mari decât el, mulți îi priveau suspect și spuneau: "Ăștia nu calcă a preot!". Dar există vreo icoană a preotului, vreun model universal valabil?

În sătucul dintre dealuri vestea despre Claudiu s-a răspândit cu repeziciune. Se privea în oglindă: "Preot..., preot... oare trebuie să stau cu capul într-o parte? Trebuie să-mi schimb cărarea părului sau doar să mă mai tund?". A trecut în revistă amintirea tuturor preoților pe care-i știa. Oricum, nu voia să fie ca actualul paroh care tuna și fulgera împotriva discotecilor, folosind cu pricepere și nu în sens metaforic citate din Scriptură: "Pui de vipere", "morminte văruite" etc. dar cu toate acestea ținea foarte mult la credincioșii din parohie.

Își amintea de năzbâtiile pe care le făcuse cu fratele său mai mare, care acum e avocat. Cum au mâncat carne de pui într-o marți (de obicei mâncau numai duminica) pentru că omorâseră cu un leaț un pui de găină. Sau, altădată, au prins un motănel pe care l-au spălat, apoi l-au pus la uscat prinzându-i urechile cu cârligele de rufe... Cu siguranță că acestea nu prea erau semne ale vocației la preoție.

Două lucruri decisive aveau să-i schimbe viața: întâlnirea cu un mare preot și moartea unui prieten la inundațiile care au fost în toată țara.

Zece ani de seminar și 25 de preoție l-au pus în fața aceleiași probleme: "Cine spune lumea că este preotul?". Contemporanii lui Isus spuneau atâtea despre el. Lumea greu ajunge să-l cunoască pe preot, sau poate numai în unele aspecte secundare, care se nasc din imaginea sa umană, adesea deformate de alte imagini. Se merge de la o părere îngerească la una de dispreț uneori. Dar puțini îl cunosc. Trebuie să vorbești cu el, probleme personale sau generale, să glumești, să mănânci cu el. Confesionalul, sacristia nu sunt suficiente pentru a-l cunoaște.

Majoritatea oamenilor își fac o imagine ideologică despre preot: preotul-constructor, preotul care nu înțelege lumea pentru că nu e căsătorit, preotul-avar, preotul-ignorant, preotul-lumesc, preotul-politician, preotul-devoțiuni. Neîncredere, ironie, ignoranță, dispreț sau idolatrie stau la baza ideii de preot la multă lume. Sunt prejudecăți.

Preotul este omul cu picioarele pe pământ și inima în cer.

Iubiți-l pe preot, dar nu cu o iubire sacră, adică formală sau superstițioasă, ci cu o iubire din inimă, din cunoaștere, din simpatie și înțelegere. O iubire care nu închide ochii la mizeriile sale sau se umflă pentru virtuțile sale, ci evaluează și înțelege. O iubire care știe să vadă în preot omul care merge pe pământ, dar merge și-i face și pe alții să meargă spre cer.

Preotul: un om care are multe de spus contemporanilor săi.

Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat