Prima mea rugăciune adevărată
Am crescut de mic înconjurat de iubirea părinților. I-am simțit mereu aproape, mai ales atunci când aveam mare nevoie de ei. Multe au fost momentele în care m-au scos dintr-o încurcătură sau au fost nevoiți să plătească o pagubă pe care am produs-o. De fiecare dată însă se lăsa cu observații din partea lor și cu promisiuni de îndreptare din partea mea. Dar credeți că m-am cumințit? Cum să te cumințești când puteam să obțin tot ceea ce voiam de la ei? Doar eram singurul lor fiu!
La școală eram printre primii, dar nu la învățat, ci la problemele pe care le cream. La fel eram și la biserică. Deseori, atât dintr-o parte cât și din cealaltă, mi se făceau observații. Iar eu continuam să profit de iubirea părinților. Doar eram singurul lor fiu!
Mi-am dorit mult măcar un frate sau poate o soră, dar părinții mi-au explicat că e greu să crești mai mulți copii. Iar eu mă simțeam singur!
Am continuat să cresc și crescând profitam din ce în ce mai mult de faptul că eram singurul fiu. Problemele pe care le aveau părinții din pricina mea s-au înmulțit. Nu-mi amintesc să mă fi schimbat cu ceva pregătirea de la prima sfântă Împărtășanie și momentul propriu-zis al primirii ei pentru prima dată, deși se aștepta mult de la mine în acest sens. Nu m-a impresionat nici măcar seriozitatea preotului vicar și apoi a preotului paroh care m-a pregătit, respectiv, m-a examinat pentru primirea sacramentului Mirului. La sfânta Liturghie participam doar de gura bunicii, întrucât părinții nu o considerau o prioritate.
Legat de școală, eu însumi mi-am ales liceul la care să studiez și apoi facultatea pe care să o urmez. De fapt, am ales ceea ce aleseseră și prietenii mei cei mai buni. Ei însă, spre deosebire de mine, chiar au luat totul în serios. Eu știam că, indiferent ce aș fi făcut, părinții m-ar fi salvat. Doar eram singurul lor fiu!
Bazându-mă pe această realitate, într-una dintre zile m-am hotărât să mă las de facultate. Câțiva prieteni mă sfătuiseră greșit că pot să câștig bani chiar dacă nu fac o facultate, ci pur și simplu doar deschizându-mi o firmă. Și, fără să vorbesc cu părinții, am abandonat facultatea și am pornit să-mi împlinesc visul. Dar... cum să-mi înființez o firmă fără nici un ban în buzunar? Și apoi, ce aș fi putut să produc pentru ca apoi să pot câștiga bani?
Faptul că abandonasem facultatea i-a înfuriat și i-a deranjat atât de mult pe părinți încât m-au amenințat cu abandonarea. Eu însă, știind cât m-au iubit și cum mi-au făcut toate mofturile până atunci, nu i-am crezut.
Într-una dintre seri, pe când mergeam să iau cina, mama, cu emoție vădită în glas și aproape plângând, mi-a zis: "Până acum te-am întreținut noi; te-am ținut în școală, ți-am făcut toate mofturile, iar tu, tu ți-ai bătut joc de noi. Ai făcut ceea ce ai vrut! Începând din această seară, dacă vrei să mănânci, trebuie să participi efectiv la ceea ce ți se pune dinainte. Nu mai accept să mănânci dacă nu muncești!"
Inițial am crezut că e o glumă de-a mamei, dar ea, în acea seară, nu m-a lăsat să mănânc. Închipuiți-vă, mama care mă iubea atât de mult, nu m-a lăsat să mănânc! Asta m-a durut profund! Mă trezisem parcă dintr-un vis. La orice mă așteptam de la mama, dar la astfel de cuvinte nu mă așteptam!
Începând din acea seară, acele cuvinte ale mamei și faptul că nu m-a lăsat să mănânc, m-au maturizat și m-au responsabilizat atât de mult încât și astăzi îi sunt recunoscător. Știu că am izbucnit în plâns, m-am întors în camera mea, m-am așezat în genunchi și am făcut, cred, prima mea rugăciune adevărată. A fost un act de căință! (Claudiu)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba