

Păcatele capitale au rămas aceleași
Păcatul este o ofensă adusă lui Dumnezeu, o abuzare de libertatea pe care Dumnezeu a dăruit-o oamenilor, o încălcare a iubirii împotriva lui Dumnezeu și împotriva aproapelui. Catehismul Bisericii Catolice vorbește de păcate capitale, păcate împotriva Sfântului Duh, păcate strigătoare la cer și păcate străine. Păcatele capitale sau de căpetenie sunt acelea care generează alte păcate. Conform tradiției Bisericii, întărită de sfântul Ioan Cassian și sfântul Grigore cel Mare, acestea sunt: trufia, avariția, invidia, mânia, necurăția, lăcomia și lenea.
În prima parte a lunii martie, presa din România a comentat un interviu din ziarul "L'Osservatore Romano" cu privire la păcate. Mulți dintre jurnaliști au ținut să sublinieze că Sfântul Scaun a schimbat lista celor șapte păcate capitale.
Despre ce este vorba?
"L'Osservatore Romano" în ediția de duminică, 9 martie, a publicat un interviu cu Mons. Gianfranco Girotti, episcop regent al Penitențieriei Apostolice. În interviu, se atrage atenția că există forme noi de păcate. Lucrul acesta Biserica Catolică l-a mai spus și cu alte ocazii.
Mons. Gianfranco Girotti vorbește în interviu de "noi păcate", și nu de "păcate capitale". Păcate moderne, în sensul că ele sunt mai vizibile în zilele noastre, în societatea modernă. De altfel, titlul interviului, semnat de Nicola Gori, este formulat astfel: "Noi forme ale păcatului social". Interlocutorul amintește de păcate în diverse domenii care afectează drepturile individuale și sociale: bioetica, drogurile, inegalitățile sociale și economice, ecologia.
În interviu nu se pomenește, așadar, de păcate capitale, ci de păcate sociale. Biserica păstrează în continuare lista celor șapte păcate capitale. Nu știu cum s-a ajuns să se vorbească în presa românească de modificarea păcatelor capitale. Așa cum subliniază Radio Vatican, unele comentarii din presă cu privire la păcate sunt pertinente, "înțelegând bine dimensiunea socială a păcatului, altele, în schimb, sunt total extra chorum, întrucât autorii lor fie că nu sunt deloc acasă în materie, fie au pierdut o bună ocazie de a tăcea pentru a rămâne filozofi".
Potrivit aceluiași post de radio, deja în urmă cu 80 de ani, mai precis la 22 octombrie 1925, Mahatma (Mohandas Karamchand) Gandhi, enumera în săptămânalul întemeiat de el "Young India" păcatele sociale observate în vremea lui: politică fără principii, afaceri fără moralitate, știință fără umanitate, cunoaștere fără caracter, bogăție fără muncă, divertisment fără conștiință, religie fără sacrificiu. La acestea, Arun Gandhi, nepotul lui Mahatma și fondator al Institutului "Gandhi pentru Nonviolență", a adăugat un al optulea: drepturi fără responsabilitate.
Evident, vorbirea despre păcat își păstrează sensul deplin pentru aceia care cred în Dumnezeu. Într-un asemenea context, păcatul înseamnă o încălcare a legilor lui Dumnezeu, o violare a legăturii cu el și cu aproapele. În afara acestui context, păcatul devine, eventual, greșeală, slăbiciune, defect, eroare sau neatenție la normele sociale. Asemenea "greșeli" sunt pedepsite uneori de societate atunci când există legi.
Creștinii sunt invitați mereu să intensifice lupta cu păcatul. Cum să luptăm cu păcatele? Un răspuns se află în Catehismul papei Pius al X-lea: "Viciile capitale se înving prin practicarea virtuților opuse. Astfel, trufia se învinge prin umilință; avariția, prin dărnicie; desfrâul, prin castitate; mânia, prin răbdare; lăcomia, prin cumpătare; invidia, prin iubire fraternă; lenea, prin hărnicie și fervoare în slujba lui Dumnezeu".
Pr. Cornel Cadar