Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalii Bisericii Catolice

Papa Benedict al XVI-lea a creat 23 de cardinali (dintre care 18 electori) în Consistoriul din ziua de 24 noiembrie 2007.

Cardinalii sunt colaboratorii cei mai mari în demnitate și consilieri ai papei în conducerea Bisericii. Toți formează Colegiul Cardinalilor care este compus actualmente din 200 de membri: cardinalii electori (care participă la conclavele în care este ales papa) și cardinalii care au vârsta mai mare de 80 de ani (aceștia nu participă la conclave).

Cel puțin din secolul al VI-lea se numea cardinal prezbiterul sau diaconul care, datorită capacităților sale, era transferat de la biserica pentru care fusese sfințit și pentru care avea titlul, la o altă biserică de care depindea. Din secolul al VIII-lea titlul a fost rezervat clericilor încardinați în sediul episcopal (catedrală) și care constituiau consiliul sau senatul episcopului.

La Roma categoriile cardinalilor erau trei: cardinalii diaconi care se ocupau de administrația palatului Lateran, de cele șapte departamente ale Romei și de îngrijirea săracilor care existau în ele; cardinalii prezbiteri care erau în fruntea celor cinci bazilici majore din Roma ("San Pietro", "San Paolo", "San Lorenzo fuori le Mura", "Santa Maria Maggiore", "San Giovanni in Laterano"), unde se desfășura și serviciul lor liturgic; cardinalii episcopi care erau în fruntea a șapte dieceze din apropierea Romei și îl asistau pe papa la ceremoniile liturgice din bazilica laterană.

Toate cele trei categorii de cardinali constituiau consiliul sau senatul pontifului roman și erau trimiși de acesta ca legați, care îl reprezentau chiar și în conciliile ecumenice. Ca ajutoare ale papei la conducere, nu numai în Dieceza de Roma, dar și în Biserica Universală, deja din secolul al XI-lea cardinalii vor începe să se ocupe deja de diferite părți ale lumii și să acționeze ca un colegiu.

În 1958, papa Ioan al XXIII-lea a depășit limita impusă de predecesorii săi de 70 de cardinali și a stabilit că toate cele trei ordine de cardinali trebuie să aibă demnitatea episcopală, iar papa Paul al VI-lea a decis în anul 1970 excluderea din conclave a cardinalilor care au trecut de vârsta de 80 de ani.

Cardinalii sunt numiți de papa în consistoriu. Cardinalul decan (actualmente Angelo Sodano) prezidează Colegiul Cardinalilor și printre prerogativele sale este aceea de a-l întreba în conclav pe cel ales papă dacă acceptă sau nu și, eventual, să-l consacre episcop pe pontiful roman ales, în caz că acesta nu este episcop (CDC, can. 355). Cardinalul vicar este acela care îl reprezintă pe papa și îi ține locul în conducerea Diecezei de Roma.

După Codul de drept canonic (can. 349) funcțiile pe care Colegiul Cardinalilor trebuie să le îndeplinească sunt trei: alegerea, în mod colegial, a pontifului roman; consilierea pontifului roman în consistoriu în chestiuni de importanță majoră; ajutorul cardinalilor, fiecare în parte, dat pontifului roman în grija zilnică față de Biserica Universală, îndeplinind funcții în Curia Romană și fiind legati a latere (delegați la diferite celebrări sau întruniri importante).

Activitatea colegială a cardinalilor ca și consilieri ai papei se desfășoară în principal în consistoriul reunit și prezidat de acesta, însă papa poate reuni cardinalii în sesiune plenară fără ca aceasta să-și asume forma de consistoriu.

Conform Radio Vatican, numărul complet al cardinalilor se ridică la 199, dintre care 119 electori. Cardinalii provin din 69 de națiuni, dintre care 52 au cardinali electori. Italia este țara cea mai reprezentată în Colegiu cu 21 de cardinali, urmată de Statele Unite cu 14. Cu privire la continente, sunt 103 cardinali europeni, 54 din Americi, 20 asiatici, 18 africani și patru din Oceania.

Dintre cardinalii actuali, șapte au fost creați de Paul al VI-lea (nealegători), 154 de Ioan Paul al II-lea (89 alegători și 65 nealegători) și 38 de Benedict al XVI-lea (30 alegători și opt nealegători).

Maricel Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat