Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalul Walter Kasper despre documentul de la Ravenna

Întâlnirea de la Ravenna cu ortodocșii a fost "un prim pas important, dar drumul spre unitate este încă foarte lung"

Prin istorie și tradiție bisericească, episcopul Romei este considerat ca "protos", adică "primul" între patriarhii atât ai Bisericilor Occidentului cât și Răsăritului. Totuși, prerogativele ce derivă din acest primat trebuie studiate mai bine și înțelese pentru a fi împărtășite de cele două tradiții. Aceasta este, în sinteză, concluzia la care ajunge importantul document făcut cunoscut în ziua de 15 noiembrie 2007 de Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe. Un document despre "Consecințele ecleziologice și canonice a naturii sacramentale a Bisericii" este rodul ultimei întâlniri a comisiei care a avut loc în orașul italian Ravenna (8-14 octombrie 2007). Cardinalul Kasper a rectificat la Radio Vatican cele publicate în ziua de 14 noiembrie 2007 de cotidianul "La Repubblica", - potrivit căruia documentul "fixează definitiv și fără echivoc primatul romanului pontif, netezind drumul unificării dintre catolici și ortodocși divizați de schisma din 1054". Nici presa românească nu a fost departe de afirmații asemănătoare.

- Despre ce vorbește documentul comisiei?

Acest document vorbește despre tensiunea între autoritate și realitatea conciliară sau sinodală, la nivel local, adică al diecezei, la nivel regional și universal. Pasul important este faptul că pentru prima dată Bisericile ortodoxe au spus da, există acest nivel universal al Bisericii și chiar la nivel universal există conciliaritate, sinodalitate și autoritate; înseamnă că există și un primat: potrivit practicii Bisericii antice, primul episcop este episcopul Romei și nu există îndoială asupra acestui fapt. Însă nu am vorbit despre prerogativele episcopului Romei, am indicat doar practica pentru discuția viitoare. Acest document este un modest prim pas și ca atare dă speranță, dar nu putem să-i exagerăm importanța. Data viitoare va trebui să revenim asupra rolului episcopului Romei în Biserica Universală în primul mileniu, apoi va trebui să vorbim și despre rolul său în cel de-al doilea mileniu, despre Conciliul Vatican I, Conciliul Vatican II, și acest lucru nu va fi ușor, drumul este foarte lung și dificil, dar acest document ne dă speranță, am realizat un prim pas important. Suntem recunoscători tuturor celor care au colaborat precum și tuturor acelora care s-au rugat în timpul acestei întâlniri la Ravenna, tuturor credincioșilor care s-au rugat într-adevăr, iar noi am simțit ajutorul lui Dumnezeu și al Fecioarei Maria.

- În orice caz, la această întâlnire de la Ravenna delegația Bisericii Ortodoxe Ruse a plecat de la reuniune. Într-un anume mod, părăsirea adunării de către delegația Bisericii Ortodoxe Ruse creează probleme pentru valabilitatea acestui document...

Da, este adevărat, delegația ortodoxă rusă a plecat deja în prima zi pentru că exista o problemă interortodoxă, privind recunoașterea Bisericii autonome a Estoniei: există puncte de vedere diferite între Constantinopol și Moscova. Aceasta este o chestiune interortodoxă, nu putem interfera, dar noi ne-am întristat și îngrijorat foarte mult deoarece pentru noi este important ca Biserica Ortodoxă Rusă să participe și în viitor la dialogul nostru. De aceea nu putem să ne amestecăm, dar voim să cerem Moscovei și Constantinopolului să facă tot ce pot mai bine pentru a găsi o soluție, un compromis și, dacă vor, putem chiar să înlesnim această soluție sau la nivel bilateral, între Moscova și Constantinopol, sau la nivel panortodox, dar nu este nici o îndoială asupra faptului că noi voim participarea Bisericii Ortodoxe Ruse. Este o Biserică foarte importantă: nu vrem să purtăm dialogul fără ruși și vrem să lucrăm în acest scop.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat