Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în SUA
Vaticanul a confirmat planurile pentru o vizită papală în Statele Unite, ce va cuprinde opriri în Washington și New York, în perioada 15-21 aprilie. Planurile papei de a vizita SUA s-au conturat după o invitație primită de a se adresa Națiunilor Unite la sediul din New York, unde va vorbi la 18 aprilie. La Washington îl va întâlni pe președintele George W. Bush, la Casa Albă, la 16 aprilie. În ziua următoare, va vizita Universitatea Catolică și Centrul Cultural "Papa Ioan Paul al II-lea". La 20 aprilie va fi la "nivelul zero" (locul unde Turnurile Gemene se înălțau înainte să fie distruse de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001). Programul include și Liturghii pe diferite stadioane din localitățile vizitate.

Zi europeană
În aula "Paul al VI-lea" din Vatican, papa Benedict al XVI-lea va prezida, la 1 martie, privegherea mariană cu recitarea Rozariului, pentru Cea de-a VI-a Zi Europeană a Studenților Universitari. Întâlnirea va fi urmărită via satelit prin stabilirea legăturii cu bazilici și catedrale din Brazilia, Franța, București, Ciudad de Mexico (Mexic), Havana (Cuba), Loja (Ecuador), Minsk (Belarus), Napoli (Italia), Washington și Toledo (Spania). Este prima dată când studenți catolici din București participă la acest eveniment. La București, la ora 18.00, în catedrala "Sf. Iosif", cei prezenți se vor putea ruga Rozariul împreună cu papa prin satelit, apoi va urma o Liturghie celebrată de ÎPS Ioan Robu. În acest an, icoana patroanei universitarilor, Maria Sedes Sapientiae, se află la București.

Vizită în Cuba
Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, a vizitat Cuba în perioada 21-26 februarie, pentru a celebra a X-a aniversare a călătoriei apostolice a papei Ioan Paul al II-lea în această insulă din Caraibe. Cardinalul Bertone a mai vizitat Cuba în octombrie 2005 și a fost primit de Fidel Castro: "Am fost impresionat de felul în care Fidel Castro a vorbit despre papa Benedict al XVI-lea, a declarat atunci cardinalul: "Este un papă care îmi place - mi-a spus -, este un om bun, mi-am dat seama de îndată de acest lucru privind chipul lui, chipul unui înger". Fidel Castro mi-a cerut apoi să îl invit și pe papa să viziteze Cuba". Între timp, la 18 februarie, Fidel Castro a demisionat de la conducerea Cubei, locul său fiind preluat de fratele său, Raul.

Vizită ecumenică
Papa Benedict al XVI-lea îl va primi în audiență pe patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I la 6 martie. Patriarhul va vizita Cetatea Eternă pentru celebrarea a 90 de ani de la înființarea Institutului Pontifical Oriental din Roma, încredințat Societății lui Isus și creat de papa Benedict al XV-lea. Însuși patriarhul Bartolomeu I și-a obținut doctoratul la acest institut. Episcopul Romei l-a vizitat pe patriarh în Turcia în anul 2006 cu ocazia sărbătorii patronului scaunului ecumenic, Sfântul Andrei, la 30 noiembrie.

Întâlnirea familiilor
Au început pregătirile pentru celebrarea Celei de-a VI-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care se va desfășura în Centrul de Convenții "Banamex" din Ciudad de Mexico (Mexic) în perioada 13-18 ianuarie 2009. Motoul va fi "Familia, formatoare în valorile umane și creștine". Întâlnirea va avea trei faze principale: un congres teologico-pastoral, un festival al mărturiilor și o Liturghie pentru a celebra binele pe care familia creștină îl reprezintă pentru societate. Întâlnirea, care se desfășoară o dată la trei ani, se dorește a fi un moment în care familiile se întâlnesc pentru a se ruga, a dialoga și a aprofunda teme de actualitate. Astfel de întâlniri au mai avut loc la Roma (1994), Rio de Janeiro, Brazilia (1997), Roma (2000), Manila, Filipine (2003), Valencia, Spania (2006).

Preot ucis în Kenya
Un preot catolic, Michael Kamau Ithondeka, în vârstă de 41 de ani, din Dieceza de Nakuru din vestul Kenyei a fost ucis în dimineața zilei de 26 ianuarie, în cadrul unui blocaj rutier ilegal făcut de tineri înarmați. Părintele era vicerector al Seminarului Major "Sf. Mathias Mulumba" din Tindinyo. Pr. Michael Kamau Ithondeka s-a născut în Kiambu, lângă Nairobi, în anul 1966, și a fost hirotonit preot al Diecezei de Nakuru în anul 1993. Între anii 1998 și 2002, pr. Kamau a studiat Sfânta Scriptură la Institutul Pontifical pentru Studii Biblice din Roma.

După "Mulieris dignitatem"
Un congres "Femeie și bărbat, "humanum" în totalitatea sa" s-a desfășurat în perioada 7-9 februarie în Roma pentru a celebra a 20-a aniversare a scrisorii apostolice a papei Ioan Paul al II-lea despre demnitatea femeii. Congresul a analizat teme mergând de la istoria femeilor în Biserică, începând de la interacțiunile lui Cristos cu femeile, la ideologia sexelor, la importanța căsătoriei, a familiei și a maternității. Congresul a analizat contribuțiile pe care anumite femei le-au oferit Bisericii și lumii, precum și contribuția creștinismului la promovarea femeii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat