

Cuvânt la Înviere
Am lepădat povara postului, dar n-am lepădat rodul lui, pe care e vremea să-l culegem. A trecut oboseala nevoințelor, dar să nu treacă râvna faptelor bune. S-a dus postul, dar să rămână evlavia. Mai bine spus, a trecut postul cel trupesc, dar n-a trecut postul cel duhovnicesc. Acesta e mai bun decât acela, iar acela pentru acesta s-a făcut. (...)
"Atât de mult am dorit să mănânc Paștele acesta cu voi", a zis Domnul (Luca 22,15). Iar dacă a dorit să prăznuiască Paștele împreună cu noi, atunci negreșit că a dorit să prăznuiască și Învierea. Așadar, când îngerii și arhanghelii se bucură, iar stăpânul tuturor puterilor cerești prăznuiește el însuși împreună cu noi, ce pricină de întristare mai rămâne?
Să prăznuim sărbătoarea aceasta atât de mare și de luminată a Învierii Domnului nu numai cu prisos de bucurie, ci și cu prisos de evlavie. Căci Domnul a înviat și a înviat și lumea dimpreună cu el și legăturile morții s-au rupt prin înviere. Adam a păcătuit și a murit. Dar Cristos n-a păcătuit și a murit. O, lucru nou și minunat: acela a păcătuit și a murit, acesta n-a păcătuit și a murit! Pentru ce? Pentru ca acela ce-a păcătuit și a murit să poată scăpa de legăturile morții prin cel care n-a păcătuit, dar a murit. Așa se petrece și în afacerile bănești: cineva, de multe ori, rămâne dator și, pentru că nu are cu ce să plătească, este ținut în lanțuri. Altul nu e datornic nimănui, dar, pentru că poate să plătească, plătește și îl slobozește pe cel vinovat. Astfel s-a întâmplat și cu Adam: era dator și stăpânit de diavol, dar nu putea să plătească. Cristos nu era dator, nici nu era stăpânit de diavol, dar putea să plătească datoria. Și iată că, venind, a plătit cu moartea sa pentru acela care era stăpânit de diavol, ca pe acela să-l slobozească.
Ai văzut isprăvile Învierii? Ai văzut iubirea de oameni a stăpânului? Ai văzut măreția purtării lui de grijă? Să nu fim, așadar, nerecunoscători față de un astfel de binefăcător, nici să nu ne lenevim sub cuvânt că a trecut postul, ci acum, mai mult chiar decât înainte, să avem mare grijă de suflet, ca nu cumva, îngrășându-ne trupul, să rămână sufletul mai neputincios, sau nu cumva, îngrijindu-ne de rob, să neglijăm stăpânul! Căci care este folosul dacă, sub pretextul sărbătorii, mănânci peste trebuință și depășești în toate măsura? Acest lucru și trupul îl pângărește, și puterea sufletului o micșorează. Să păzim deci măsura și trebuința, împlinind cu sufletul și cu trupul cele cuvenite, ca nu cumva să vărsăm deodată toate cele adunate prin post. Vă opresc eu oare de la a vă desfăta de hrană și de odihnă? Nicidecum. Vă îndemn însă ca, împlinindu-vă cele de trebuință, să nu depășiți măsura în desfătări, încât sănătatea sufletelor voastre să nu cunoască vătămare.
Sf. Ioan Gură de Aur