Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și deprinderile bune

Citind unele cărți din această "bibliotecă a lui Dumnezeu" care este Scriptura, poți avea impresia că se relatează mai mult despre istoria unui popor. Asta dacă urmărești doar aspectul strict uman: un om, mai mulți oameni, o familie, un clan, mai multe triburi, un popor. Din punct de vedere antropologic, în ciuda tuturor suișurilor și coborâșurilor subliniate în textul sacru, observabilă este chiar și un fel de evoluție. Din punct de vedere sociologic, evidentă este mai curând civilizarea prin legi și prescrieri, formarea unei culturi, ca și organizarea spre care se tinde politic și religios. Însă dincolo de toate acestea rămâne, nu doar de întrezărit, prezența constantă și activă a lui Dumnezeu: de la inițiativă, chemare, alianță, impuneri, admonestări, intervenții și așa mai departe, până la identificare și istorie comună. Căci, la urma urmei, este vorba de istoria lui Dumnezeu cu oamenii.

Teologii vorbesc despre o așa-zisă lege a întrupării. Nu cu referire strictă la evenimentul întrupării Fiului lui Dumnezeu (punct culminant și mântuitor), întrucât îl precedă și continuă (fie și încorporată în Cristos) de-a lungul istoriei. Potrivit acestei legi, impusă în primul rând sieși, Dumnezeu lucrează ("Tatăl meu lucrează mereu; la fel și eu lucrez" - cf. In 5,17) în mod omenesc, cu categorii omenești, în și prin oameni. Nu este vorba de asistență, nici de implicare întâmplătoare sau conformă unor capricii (așa cum, de exemplu, își imagina Homer în mitologia greacă). Chiar și intervențiile, uneori surprinzătoare și miraculoase, sunt conforme cu planul mântuitor aflat în desfășurare. Căci Dumnezeu, în ciuda tuturor aparențelor, nu se joacă de-a v-ați-ascunselea cu oamenii. Nici măcar în felul în care o fac părinții cu proprii copii pentru a-i determina să meargă în picioare. Revelația sa - totală în Cristos - revendică o relație matură cu oamenii. Lucrarea sa de mântuire, care atinge punctul culminant în misterul pascal (al pătimirii, morții și învierii lui Isus) constituie infinit mai mult decât o simplă reprezentare, fie ea și în domeniul cultului instituit.

Dar poate că nouă ne prind bine unele deprinderi din familie, din comunitate și așa mai departe. Deprinderi care să se imprime în viața noastră până la a face parte din ea sau a deveni a doua natură. Nu este vorba de deprinderi rele, dimpotrivă. În acest sens de mare ajutor ne este tocmai cultul, iar Biblia vine cu ceva mai mult decât o sugestie. "Timp de șapte zile să mănânci pâine azimă... Și să transmiți fiului tău spre învățătură: "Aceasta o facem ca memorial a ceea ce a realizat Domnul pentru noi"... Să consacri Domnului pe orice întâi născut... Și când te va întreba fiul tău într-o zi: "Ce înseamnă aceasta?", tu să-i răspunzi: "Cu braț puternic ne-a eliberat Domnul din Egipt"" (cf. Ex 13,7-14). Sunt "deprinderi pascale" bazate pe cult. O liturgie "domestică" în care se face memorial și prin care se devine contemporani cu Dumnezeu care lucrează (eliberează și cruță), se intră în comuniune cu el. Pe lângă reprezentare și intrare în semnificație ("Ce înseamnă aceasta?") avem de-a face, într-o astfel de "practică", și cu o autoverificare permanentă. Căci altfel, se poate întâmpla să răzbată, dincolo de "obișnuitul" nostru, întrebări de tipul: "Ce ai cu noi, Fiul lui Dumnezeu?" (Mt 8,29). Tocmai pentru a avea cu noi, a avea în noi, a reînnoi în noi această comuniune cu Isus, în comunitatea de credință, dar și în familie, trebuie să se lucreze împreună cu "Dumnezeu care lucrează mereu". Și trebuie să se crească în comuniune. "Căci comuniunea noastră este cu Tatăl...".

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat