Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- B. (Răducăneni). "...suntem mai mulți frați. Părinții au decedat, iar eu locuiesc în casa bătrânească de 21 de ani; casa este trecută pe rolul meu și plătesc impozitul casei pe numele meu. De asemenea, am dezbătut moștenirea și mi-a fost eliberat un certificat de moștenitor pe numele meu. Dacă aș dori să vând casa copilului meu îmi mai trebuie altă documentație?".
Certificatul de moștenitor face dovada că sunteți îndreptățit alături de ceilalți frați ai dv. să culegeți moștenirea rămasă de pe urma părinților decedați. Deși nu ați trimis nici un act, din ceea ce ne-ați scris, rezultă că moștenirea rămasă de pe urma părinților a fost deja dezbătută, au fost stabiliți moștenitorii, masa bunurilor succesorale, precum și cotele cuvenite fiecărui moștenitor în parte. Dacă din actele pe care le dețineți (testament, certificat de moștenitor etc.) rezultă că imobilul v-a revenit în urma partajului succesoral voluntar, atunci veți putea face orice fel de act prin care să înstrăinați casa cui veți crede de cuviință, fără a avea nevoie de acordul fraților, întrucât sunteți singurul proprietar.

- Gheorghe Budău (Satu Nou, BC). "Fiica mea a născut o fetiță la 05.05.2006 și a început să ia alocația de 200 lei pentru copil, începând cu data de 01.01.2007. Pe holul Primăriei este un afiș în care se arată că această alocație se acordă începând cu 01.01.2006, și mă interesează data de la care putea să beneficieze de această alocație nepoata mea. De asemenea, vă rog să-mi spuneți de ce acte avem nevoie pentru a primi ajutorul pentru lemne".
Alocația despre care vorbiți se acordă copilului, începând cu data nașterii acestuia și până la vârsta de 2 ani. Fiica dv. nu ar fi putut să beneficieze de această alocație înainte de nașterea copilului, adică de la 01.01.2006, în condițiile în care aceasta a devenit mamă la 05.05.2006. În mod corect i-a fost dată această alocație începând cu 01.01.2007, întrucât la acea dată a intrat în vigoare legea. În ceea ce privește ajutorul pentru încălzire, așa cum știți trebuie să vă adresați Primăriei din localitate și să completați un formular tipizat, precum și o declarație pe proprie răspundere cu privire la veniturile pe care le realizați. La aceste acte trebuie să anexați și dovezi ale veniturilor dv. în cazul în care le realizați, precum și acte de stare civilă cu privire la membrii familiei, pentru a se verifica dacă vă încadrați sau nu la categoria persoanelor care pot beneficia de acest ajutor.

- Nița Iacob (jud. Neamț). "...în decursul vieții împreună cu soțul meu am cumpărat o casă, iar înainte de a deceda am făcut acte la copiii mei. La data cumpărării, în anul 1974, în jurul casei erau peste 700 m.p. pe care îi stăpânesc și astăzi, fără să fiu tulburată de nimeni... Când s-a făcut vânzarea către fiicele mele, nu s-a putut face decât pentru casă, pentru teren având doar un drept de folosință. Poate cineva din moștenitorii de gradul I, II, să ne strice aceste acte?".
În primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru că ați anexat la scrisoarea dv. și actele de proprietate pentru imobil. Fără aceste înscrisuri nu am fi putut să vă dăm un răspuns complet. În anul 1984 ați înstrăinat imobilul casă de locuit, iar terenul de 250 m.p. aferent construcției trece în proprietatea statului prin efectul art. 30 din legea 58/1974. Conform actelor pe care le-ați anexat rezultă că dv. sunteți proprietara suprafeței de teren de 700 m.p., în baza contractului de vânzare-cumpărare, deoarece prin actul încheiat în anul 1984 ați înstrăinat doar imobilul casă de locuit, la acea dată terenurile erau scoase din circuitul civil, adică nu se puteau face acte de înstrăinare cu privire la terenuri. Chiar dacă ar încerca moștenitorii de gradul I sau II ai vânzătorului (probabil la acești moștenitori v-ați referit) să revendice această suprafață de teren, dv. vă veți apăra cu contractul de vânzare-cumpărare încheiat în anul 1974 care este perfect valabil. Oricum trebuie să știți că art. 30 din legea nr. 58/1974 a fost declarat neconstituțional (încălca dreptul de proprietate care este garantat de Constituție) imediat după revoluție, astfel încât nu aveți motive să vă îngrijorați.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat