Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Despre beatificare
Vaticanul a publicat un document de 46 de pagini, care se adresează episcopilor din întreaga lume, pentru ca aceștia să acorde maximă atenție și rigoare primei faze a unui proces de beatificare. Documentul, numit "Sanctorum mater" a fost publicat de Congregația pentru Cauza Sfinților. Se precizează că episcopii sunt cei care, primind de la comunitatea creștină semnalarea "faimei de sfințenie", decid deschiderea procedurii canonice, denumită "etapă diecezană". Dacă este confirmată, aceasta este destinată să ajungă la Roma, la dicasterul competent, pentru finalizarea așa-numitei "etape apostolice".

Căutarea adevărului
"Mijloacele de comunicare socială: la răscruce între protagonism și serviciu. A căuta adevărul pentru a-l împărtăși" este tema aleasă de Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 42-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale 2008. Arhiep. Claudio Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, spune că "tema invită la a reflecta asupra rolului îndeplinit de mass-media în relație mai ales cu riscul ca ele să devină autoreferențiale și să nu mai fie - sau nu doar - instrumente în slujba adevărului. Adevărul trebuie căutat și împărtășit". Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este celebrată în duminica de dinaintea Rusaliilor, care în anul 2008 va fi la 4 mai. Mesajul Sfântului Părinte este publicat în mod tradițional în ziua pomenirii sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor, la 24 ianuarie.

Familia creștină
Peste două milioane de persoane s-au adunat duminică, 30 decembrie 2007, în Piața Colón din Madrid pentru a se exprima în favoarea "familiei creștine", într-o demonstrație imensă, organizată de grupuri profamilie cu sprijinul ierarhiei catolice, care a dorit să transmită un mesaj pozitiv de susținere a vieții de familie. Demonstrația a constituit și o critică implicită la adresa politicilor guvernului socialist al țării, incluzând recunoașterea legală a căsătoriei între persoane de același sex și slăbirea restricțiilor cu privire la avort. O întâlnire de "Family Day" a fost organizată de Biserica Italiană la 12 mai 2007, la Roma.

Vizită anulată
Un grup de 67 de profesori universitari italieni au protestat împotriva planurilor privind vizita papei Benedict al XVI-lea la Universitatea "La Sapienza" din Roma, susținând că Biserica a acționat în direcția suprimării științei. Mulți intelectuali, oameni de cultură, precum și clasa politică italiană s-au arătat șocați de această îndepărtare a Bisericii din școală. Sfântul Scaun, la 15 ianuarie, a anunțat că vizita prevăzută pentru 17 ianuarie, a fost anulată. La ceremonia la care ar fi trebuit să participe, discursul papei a fost citit de un profesor. Rectorul Renato Guarini a anunțat că îl va reinvita pe papa să viziteze universitatea romană. În duminica următoare, la Angelus, numeroși profesori, studenți, familii și politicieni s-au adunat în Piața "Sf. Petru", pentru a-și arăta afecțiunea față de Sfântul Părinte. La Universitatea "La Sapienza" sunt 4.500 de profesori și 130.000 de studenți.

Tony Blair catolic
Fostul premier britanic Tony Blair a fost primit în Biserica Catolică la 21 decembrie 2007, de către card. Cormac Murphy-O`Connor, arhiepiscop de Westminster. Blair participa în mod regulat la Liturghiile catolice alături de soția sa, Cherie, și de copii. Interesul său pentru catolicism a devenit evident de ani de zile, iar zvonuri despre convertirea sa oficială au apărut în iunie 2007, când s-a întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea înainte de a-și părăsi funcția de premier.

Uciși pentru credință
Într-o relatare de la sfârșitul anului 2007, privind morțile misionarilor, serviciul de știri Fides a redat 21 de slujitori ai Bisericii care au murit pentru credință în anul 2007. Raportul Fides include preoți, persoane consacrate și seminariști care au fost uciși în decursul anului. Se arată că numărul este ceva mai mic decât cel de 24 de persoane care au murit în anul 2006, și 25 în anul 2005. În Asia au murit opt misionari: patru preoți, trei diaconi și un seminarist. În America Latină au fost șapte morți: șase preoți și un călugăr. Mai surprinzător, doi preoți au fost uciși în casele lor în Spania.

Procedură ușurată
Israelul a stabilit o nouă politică prin care ușurează procesul de acordare a vizelor pentru preoții și persoanele consacrate catolice, acordând prioritate cererilor de viză din partea personalului catolic din țările arabe. Restricțiile privind viza au constituit o problemă majoră pentru Patriarhia Catolică de rit latin de Ierusalim, care acoperă teritorii din Iordan și Cipru. Începând din 9 ianuarie, Comisia Israeliană pentru Afaceri Interne a anulat necesitatea obținerii premergătoare a vizei de intrare în Israel pentru turiștii din România, urmând ca, la intrarea pe teritoriul Israelului, viza turistică să fie acordată pentru 90 de zile. Această decizie va intra în vigoare în cel mult 90 de zile de la aprobarea ei.

Compania lui Isus
În biserica "Del Gesu" (a lui Isus) din Roma a început, la 7 ianuarie, Cea de-a 35-a Congregație Generală a Companiei lui Isus, Ordinul Iezuiților întemeiat de sfântul Ignațiu de Loyola. Au concelebrat peste 200 de preoți, printre care și părintele olandez Peter Hans Kolvenbach, prepozitul general. Lucrările, care se vor încheia la 1 martie, au ca obiectiv alegerea unui nou prepozit general și analiza tematicilor fundamentale pentru viața Companiei lui Isus. La 14 ianuarie părinții participanți au acceptat prin vot secret demisia prezentată de prepozitul general, care a condus Societatea lui Isus timp de aproape 25 de ani. La 19 ianuarie a fost ales noul superior general iezuit: pr. Adolfo Nicolas, de 71 de ani. La 1 ianuarie 2007, iezuiții erau în total 19.216, dintre care 13.491 de preoți, 3.049 de scolastici, 1.810 frați și 866 de novici.

Alegere
Părintele Aurelio Pérez Garcia este noul superior general al Congregației Fiilor Iubirii Milostive. A fost ales în luna ianuarie de cel de-al 9-lea capitul general al congregației, reunit la Collevalenza, în regiunea italiană Umbria. Congregația este prezentă și în Dieceza de Iași, la Barticești.

Din Taizé în România
Orașul Geneva din Elveția, a găzduit între 28 decembrie 2007 și 1 ianuarie 2008, Cea de-a XX-a Întâlnire Ecumenică a Tinerilor, organizată de Comunitatea de la Taizé. La 30 decembrie 2007, fratele Alois, superiorul Comunității de la Taizé, i-a anunțat pe cei 40.000 de tineri prezenți că următoarea întâlnire europeană va avea loc la Bruxelles (Belgia) între 29 decembrie 2008 și 2 ianuarie 2009. S-a mai anunțat că următoarea întâlnire internațională a tinerilor va avea loc în perioada 26-30 noiembrie 2008, în Africa, Kenya, în orașul Nairobi. În cadrul Pelerinajului încrederii pe pământ din 2008, fratele Alois va merge între altele împreună cu frații în Poznan (Polonia), la 19 aprilie; în Dublin (Irlanda), la 25 aprilie; în Belfast, la 26 aprilie; în Torino (Italia), la 2 mai; în Cluj (România), la 31 mai, apoi va mai vizita orașele București și Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat