Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Preoții români din Kenya

"Ne încredințăm providenței"

În a treia zi de Crăciun, Kenya a fost aruncată într-un conflict fără precedent în ultimii ani. Rezultatele alegerilor, câștigate oficial cu doar 200.000 de voturi în plus de fostul președinte Mwai Kibaki (din tribul Kikuyu) au fost puternic contestate de contracandidatul său, Raila Odinga (din tribul Luo), care vorbește de fraude imense. În mai puțin de zece zile de ciocniri violente, 600 de oameni și-au pierdut viața, în vreme ce alți 180.000 au rămas fără adăpost, iar peste 250.000 s-au refugiat în țări vecine. Cum trăiesc preoții misionari români din Kenya ororile acestui război civil aflăm de la pr. Eugen Blaj, parohul misiunii catolice românești din Maikona.

- Cum au afectat conflictele viața comunității în care trăiți?
Aici, în Maikona, viața pare să fie deocamdată normală. Guvernul a trimis soldați pentru a ține totul sub control. În ciuda acestui fapt, am avut trei zile de violențe și tensiuni aici, în localitatea noastră. Tineri din ambele partide politice au început să se certe și să tragă cu bolovani în mașini și în acoperișurile caselor. Un tânăr a fost lovit cu satârul în cap până ce au fost convinși că l-au omorât. Noi ne continuăm activitatea normală acestor zile, deși nu totul este normal: prețurile la alimente s-au mărit, nu se găsește combustibil și se poate vedea nesiguranța pe fețele oamenilor.

- Vacanțele turiștilor în Kenya au fost suspendate pentru că regiunea nu mai este deloc sigură. Misionarii pleacă și ei?
Misionarii nu au venit aici pentru a-și salva viața, ci pentru a și-o dărui evangheliei și Bisericii. Sunt momente de încercare, însă, sigur, Duhul Sfânt ne va dărui tăria de a rămâne fideli mărturiei pe care trebuie să o dăm. Păstorul cel bun, când vede lupul venind, nu abandonează turma, ci o ocrotește. Acesta este și rolul misionarului, să aibă grijă de comunitate până trece conflictul, chiar dacă aceasta înseamnă să își riște viața.

- Cel mai teribil masacru s-a petrecut într-o biserică: peste 50 de oameni din orașul Eldoret au fost arși de vii în biserica incendiată de opozanți. De ce sunt atacate și bisericile?
Biserica a fost folosită ca loc de refugiu, oamenii crezând că va fi respectată. Furia celor violenți nu are limite, mergeau din casă în casă să omoare și să dea foc. Aici nu există un loc neutru pentru protestatari, nicăieri nu poți fi la adăpost. Religia nu este încă un element de unitate suficient de puternic între membrii aceleiași comunități și asta pentru că evanghelizarea sau comuniunea cu Dumnezeu sunt deocamdată superficiale, nu au atins adâncul sufletului.

- Drumurile sunt blocate, în misiune nu mai aveți motorină, mâncare. Ce veți face? Ce-am putea face noi, de aici, pentru a vă veni în ajutor?
Sperăm să ne descurcăm. Este ca la noi la țară, în România, mergem la vecin și cerem. Este un sistem un pic incomod, însă foarte valid și actual aici, în deșert. Acum s-a mai calmat un pic tensiunea conflictului, însă prețurile s-au mărit în mod ireal și aceasta ne afectează mult. Noi oricum trăim, însă va fi greu pentru programele din misiune pe care le avem, cum ar fi grădinițele care ne vor costa mult mai mult decât înainte și nu știm dacă prețurile vor scădea sau când vor scădea. Transportul pentru nevoi pastorale sau administrative va deveni extrem de costisitor. Va trebui să reducem poate activitățile pastorale, educative, caritative pentru a putea merge înainte. Ce-i de făcut? Ne încredințăm providenței.

A consemnat Mihaela Osoianu Berneagă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat