Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Omul poate face mult

Există tot mai mulți oameni ce își construiesc o viață în afara granițelor din motive etice, dar mai ales profesionale. Acest "du-te-vino" a ajuns să facă parte din normalitate. Și totuși dacă e să analizăm oamenii de la începuturi, dintotdeauna a existat acest instinct de-a nu sta pe loc, de-a te mișca din locul natal, la sute și apoi mii de kilometri.

Cum s-au integrat și cum se integrează oamenii în altă societate cu valori și mentalități diferite, decât cea proprie? Cum își dau seama că nu sunt diferiți de ceilalți, că într-un punct anume ajung să fie asemănători? Că universul poate deveni mic, cât un glob de cristal, în care oamenii se amestecă și conștientizează că toți formează una și aceeași familie a cărui numitor comun este: speranța. Speranța unui viitor mai bun, speranța unei vieți dincolo de moarte, speranța întâlnirii cu Dumnezeu.

Am înțeles aceasta în drumul finalizării studiilor, întâlnind un grup de oameni "colorat" de diferite naționalități (germani, polonezi, italieni, chinezi), având în principiu, ca loc de întâlnire, clădirea prietenoasă a Parohiei Catolice din Konstanz. Aici s-au dezbătut teme religioase precum și teme sociale, de către tineri de diferite confesiuni (catolici, evanghelici, luterani) cum ar fi: "Cum s-a născut credința", "Biblia și autoritatea ei, astăzi" "Viață pentru curriculum vitae", "Interpretarea Bibliei în islam", "Globalizarea" etc.

Dintre diversele activități aș dori să menționez una: într-o seară petrecută în capelă, ținându-ne de mână, rugându-ne pentru anumiți oameni (bolnavi, dispăruți, uciși, săraci) și aprinzând o lumânare pentru ei, am simțit că omul poate face mult cu aproape nimic.

Dacă știm să dăruim ceva din timpul nostru, dacă știm să ascultăm și să căutăm să înțelegem nu numai ceea ce există în jurul nostru, ci și ceea ce se află departe de noi, vom reuși să învingem zidul de ură dintre noi, ajungând la decizia de-a iubi și prin aceasta de-a simți pacea.

Mi-a rămas în minte cuvintele unui tânăr libanez, martor al atacurilor bombardamentelor: "Pacea în inimă e posibilă! Când omul este cel mai descurajat, încearcă el însuși să se încurajeze. În ciuda suferinței și cu toate că ura a devenit din ce în ce mai puternică..., cred în această libertate. Da, libertate poate exista, aici și acum!" ("Brief aus Taizé", Februar-März).

Izabela Adam



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat