Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Fiii unei rulete sau ai unui plan?

Vorbeam în numărul trecut al revistei despre speranță. Aceasta este strâns legată de sensul pe care îl are viața pentru noi. O fată scria următoarele rânduri: "Dragi prieteni, am 19 ani. Nu știu ce caut în lumea aceasta: nu am cerut eu să mă nasc și nu accept viața. Pentru mine aceasta nu are nici un sens. Însă știu că nu am dreptul să o refuz pentru că nu am ales eu să vin pe lume. Și totuși iubesc viața! Ce ziceți de aceste contradicții? De mult timp am impresia că sunt dezintegrată în mii de bucăți și că trebuie să mă reconstruiesc". De aceste trăiri probabil nu scapă nimeni dintre cei care caută cu adevărat un sens al vieții lor. Nu este suficient să pășim pe drumul vieții, trebuie să cunoaștem și direcția, iar marea problemă a zilelor noastre este că sunt multe indicatoare și totuși destinația este greu de găsit. Unii psihologi vorbesc despre un gol existențial.

Întrebarea fundamentală este: suntem fiii unei întâmplări sau fiii unui plan? Numărul nostru a ieșit la ruletă sau cineva ne-a dorit și ne-a pus în această lume cu un scop? "Omul? Atom derizoriu, pierdut în univers, inert și nemăsurat - spunea un biolog francez. Nu este decât un mic fenomen local, efemer, nesemnificativ și fără scop. Știe că valorile sale nu au importanță decât pentru sine și că, într-un fel, căderea unui imperiu sau distrugerea unui ideal nu contează mai mult decât un mușuroi zdrobit de piciorul unui trecător neatent". Pentru creștini omul nu este un "atom derizoriu", fiul unei întâmplări, ci este fiul unui plan. Cineva l-a gândit și l-a dorit. De aceea viața are un sens profund! Un sens care provine dintr-un plan de iubire și care cere un răspuns plin de iubire. Acesta este sensul ultim al vieții. Astfel întrebarea "de ce viața?" se transformă în "pentru cine viața?".

Unui grup de tineri cu care discuta despre sensul vieții, André Frossard, cunoscut scriitor francez, spunea următoarele cuvinte: "Privirea prea insistent ațintită asupra ta însuți nu întâlnește în cele din urmă decât abisul neantului de unde am fost scoși de o tainică bunătate". Nu putem să înțelegem în totalitate sensul vieții noastre dacă nu ieșim din noi înșine și nu ne îndreptăm spre ceilalți. Numai din întâlnirea cu aproapele și din disponibilitatea de a ne pune în slujba lui se poate naște adevărata descoperire a sensului vieții, care înseamnă împlinire prin dăruire. A avea o inimă deschisă față de alți semeni ne ajută să descoperim valorile extraordinare pe care le avem în noi. Această descoperire este izvor de o mare bucurie care valorează mai mult decât orice, astfel încât nu este nevoie să căutăm împlinirea noastră în ceea ce de fapt adâncește nemulțumirea: bani, putere, poziție socială etc. Nu întâmplător toată industria publicității mizează pe ideea garantării unei mulțumiri și pe creșterea valorii de sine cu ajutorul a ceea ce se posedă, fie că acest lucru este un șampon sau un autoturism. A avea, după această logică, înseamnă a fi. Nimic mai amăgitor!

Papa Benedict al XVI-lea, răspunzând unor întrebări în cadrul întâlnirii cu tinerii italieni, aproape de Loreto, la 1 septembrie 2007, spunea: "Adevărată este marea sete care ne vorbește despre Dumnezeu și ne îndreaptă spre Dumnezeu, dar trebuie să ne ajutăm reciproc. Cristos a venit tocmai pentru a crea o rețea de comuniune în lume, unde toți împreună să ne putem purta unii pe alții și astfel să ne ajutăm să găsim împreună drumul vieții și să înțelegem că poruncile lui Dumnezeu nu sunt limitări ale libertății noastre, ci sunt drumuri care conduc spre celălalt, spre plinătatea vieții". În concluzie, sensul vieții, plinătatea vieții nu se descoperă decât lăsându-l pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră și îndreptându-ne spre semenii noștri, astfel cunoscându-ne mai bine pe noi înșine.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat