Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

De la zicere...

"Mi-ai zis odată o vorbă... și asta m-a marcat". O fi în sens pozitiv, o fi un fel de reproș? Important este că uneori chiar și o simplă "zicere" sau o singură "vorbă" poate avea efect.

Despre cuvântul lui Dumnezeu însă, rar (sau aproape deloc) se întâmplă să se facă vreo remarcă de acest fel. Și totuși, cuvântul nu este important și nu se vede în el acea doză de adevăr revendicată în conținut decât pornindu-se de la efectele pe care le produce în existența noastră și în ceea ce privește raporturile noastre cu ceilalți. Degeaba se susține sus și tare că Scripturile ar reprezenta cuvântul viu al lui Dumnezeu, dacă urmările unui contact vital cu acest cuvânt nu se văd sau - din nefericire - se constată exact contrariul. Un mare admirator al personalității lui Isus Cristos și susținător al minunăției proprie învățăturii din scrierile sacre ale creștinilor a fost și un necreștin (dar și mare înțelept) de calibrul lui Mahatma Gandhi (Mahatma = Suflet Mare). Dar asta până în momentul în care a ajuns să-i cunoască mai bine pe cei care se revendicau a fi discipoli ai lui Cristos. Decepția a fost totală. Și asta pentru că discrepanța dintre ceea ce reiese din evanghelii și ceea ce se vede în partea de lume ce se consideră creștină nu numai că rănește, ci lasă, uneori, impresia că este vorba de o contradicție sistematică. De parcă n-ar fi avertizat însuși Isus că "e mai bine să-și lege o piatră de moară de gât" cel ce se dovedește a fi cauză de ruină în acest sens.

"E o țară frumoasă; păcat că-i locuită!" Exprimările tari, ca aceasta, sunt menite să dea de gândit, fie și prin ironie. Biblia e o carte minunată. Vai, dacă se poate spune cumva: păcat că a fost încredințată unor nechibzuiți! Dar oare o zicere de felul "spui ca el și faci ca tine" nu denotă ceva mai mult decât nechibzuință? Pare să fie una dintre regulile de aur ale celor "orientați", care "se descurcă la fața locului". Împărăția cerurilor însă, de care vorbesc evangheliile, nu va fi nicidecum "locuită" de așa-zișii descurcăreți. Isus spune că este deja luată cu asalt, că trebuie cucerită și că vor veni de la răsărit și de la asfințit, de la miazănoapte și de la miazăzi și "vor lua loc" în ea, dar tupeiștii vor rămâne pe dinafară. În mod sigur sunt niște criterii de selectare mult mai profunde decât simpla ignorare și neascultare a ceea ce "se zice" din partea lui Dumnezeu. Problema nu se pune în termenii "se zice că", ci mai degrabă "se zice pentru". Da, pentru a fi observat, ținut cu sfințenie și împlinit. Căci "nu oricine zice "Doamne! Doamne!" va intra în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește..." (cf. Mt 7,21).

Desigur, înaintea împlinirii, prioritate absolută are ascultarea. "Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă!" (cf. 1Sam 3,9), nu este doar o expresie transmisă de preotul Eli micului Samuel (viitorul profet) cu care să fie deschisă (precum cu o cheie magică) ușa inimii pentru o revelație particulară, ci o corectă poziționare pentru a asculta și chiar un adevărat program de viață, valabil întotdeauna și nu numai în cazul povestit de Sfânta Scriptură. Și asta în cunoștință de cauză: căci nu este oricine cel care îți vorbește. Mai ales prin Sfintele Scripturi.

La început de an "se zic" multe, dar (nu pentru rimă) cine să le asculte? Poate că nici nu are importanță. Important însă este să se repete împreună cu psalmistul: "Voi asculta ce zice Domnul Dumnezeu; el vestește pace poporului său și sfinților săi și celor care se întorc la el din toată inima" (Ps 85[84],9).

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat