Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Bilanț

S-a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie). Ce au adus întâlnirile ecumenice din acest an?

În primul rând, trebuie subliniat faptul că zilele ecumenice au atras atenția asupra rugăciunii.

Seară de seară, creștinii din diferite Biserici s-au adunat pentru a se ruga. Au fost în comuniune toți cei care, prin rugăciune, au căutat unitatea: ortodocși, catolici, anglicani și protestanți.

Rugăciunea a fost tema acestor zile prin textul propus spre meditație, luat din Scrisoarea întâi către Tesaloniceni (5,17): "Rugați-vă fără încetare".

Participanții la Săptămâna de rugăciune din acest an au avut ocazia să se gândească și să mediteze la importanța rugăciunii în viața comunității și a fiecărui membru. Ei au implorat împreună de la Domnul darul deplinei comuniuni, s-au rugat pentru depășirea oricărei divizări între creștini, răspunzând în felul acesta dorinței lui Cristos: "Ca toți să fie una". Au realizat mai mult că rugăciunea e respirația sufletului și sufletul ecumenismului.

În al doilea rând, anul acesta Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a însemnat sărbătoare. S-au împlinit o sută de ani de când această inițiativă există. Asta nu înseamnă că înainte de anul 1908 creștinii nu s-au rugat pentru unitate. Desigur, au făcut-o, și textele rugăciunilor și Liturghiilor din fiecare tradiție dau mărturie că dorința creștinilor de a fi una a fost mereu. Însă acum o sută de ani a început această formă organizată de rugăciune împreună.

Perioada 18-25 ianuarie a însemnat amintire a ceea ce a fost bun în ultimii o sută de ani.

În al treilea rând, aceste zile au constituit o ocazie pentru întâlnire și cunoaștere. În acest an, momentele de întâlnire în rugăciune s-au înmulțit. În România au avut loc întâlniri de rugăciune între ortodocși, catolici și protestanți la București, Timișoara, Iași, Oradea, Cluj, Piatra Neamț, Bacău, Roman, Huși, Onești etc.

La Iași, în catedrala romano-catolică sau în catedrala mitropolitană au participat și au ținut cuvânt de învățătură PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și locțiitor de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

"Nu dorim să creăm confuzie, ci comuniune pentru a depăși conflictele din trecut", a explicat PF Daniel. "Să intensificăm rugăciunea pentru unitate nu numai o săptămâna, ci în fiecare zi, și mai ales atunci când în societate aducem mărturie pentru Cristos".

"Ne simțim ca frați..., stând în fața lui Dumnezeu, Părintele nostru al tuturor, Pantocrator, avându-l pe Isus, Fiul său, alături de noi, care ne oferă și nouă Spiritul său și simțim deasupra și în jurul nostru mulțimea sfinților din diferite epoci și din diferite condiții de viață, mai ales simțim aripile iubitoare ale Mamei noastre cerești, numită pe drept astăzi Maica unității", a afirmat PS Petru Gherghel.

Au fost și vor mai fi și dintre aceia care sunt sceptici cu privire la ecumenism. Unii care au criticat și nu văd cu ochi buni gestul de apropiere unii de alții. Pentru ei, rugăciunile împreună duc la relativism, la indiferență față de propria credință sau, interpretând greșit și răstălmăcind tradiția Bisericii, văd în aceste zile creșterea și dezvoltarea ereziei, păcat și îndepărtare de adevăr.

Să găsești în dorința creștinilor de a se ruga, de a citi și de a medita împreună textele din Scriptură, de a se cunoaște mai mult și de a se apropia unii de alții motive de revoltă și de cârtire nu e un semn de maturitate, ci mai degrabă este un semn că trebuie verificată credința în Acela care s-a rugat "ca toți să fie una" și a spus că Tatăl din ceruri face să cadă ploaia peste toți.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat