

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate
Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate a fost înființată de papa Ioan Paul al II-lea la 2 februarie 1997, cu un triplu scop: răspunsul la nevoia profundă de a-l lăuda pe Domnul într-un mod mai solemn și de a-i mulțumi pentru marele dar al vieții consacrate; promovarea, cunoașterea și stima pentru viața consacrată din partea întregului popor al lui Dumnezeu; invitația adresată persoanelor consacrate de a celebra împreună în mod solemn lucrurile mari pe care Dumnezeu le-a realizat în ei.
În Dieceza de Iași, membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată au stabilit (Butea, 9 decembrie 2007) ca Ziua Persoanelor Consacrate (2 februarie) să fie celebrată în comunitatea proprie sau în parohie și duminică, 3 februarie, să fie celebrată într-un mod solemn în cele patru zone din dieceză: Iași, Roman, Bacău, Onești. Momentul liturgic va fi alcătuit din cântări, procesiune cu persoanele consacrate, predică specială, oferirea darurilor, rugăciunea pentru viața consacrată etc. Întâlnirea diecezană a tuturor ordinelor, congregațiilor și institutelor de viață consacrată va fi în ziua de 6 aprilie.
Conform Agenției Fides, la sfârșitul anului 2005, în lume erau 57.708 călugări, 760.529 de călugărițe și 136.649 de preoți călugări. În Dieceza de Iași sunt 15 congregații de bărbați, 42 de congregații de femei; 218 călugări, dintre care 113 sunt preoți, și 483 de călugărițe.