Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Episcopul, figură cheie în pastorația sanitară

Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Bolnavului va fi celebrată în ziua de 11 februarie, cu tema "Euharistia, Lourdes și îngrijirea pastorală a bolnavilor". În Dieceza de Iași întâlnirea cu bolnavii și celebrarea rugăciunilor pentru bolnavi vor avea loc în ziua de 13 mai. Secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară indică în figura episcopului cheia pentru întărirea unei pastorații sanitare capabilă să răspundă la necesitățile pastorale și sociale de astăzi. Pentru acest obiectiv se privește la aportul și la activitățile acestui dicaster, a cărui dimensiune și însemnătate este ilustrată în acest interviu de către episcopul José Luis Redrado Marchite, O.H. Redăm o parte din interviu, el putând fi găsit în întregime pe www.ercis.ro.

- Care este misiunea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară?
Este vorba de un dicaster specific pentru pastorație; nu este un Minister al Sănătății ca acela al statelor. Acest lucru trebuie înțeles bine. Caracteristica sa primară este aceea de "pastorație a sănătății", cu tot ceea ce implică termenul "pastorație": evanghelizare și acțiune a Bisericii în sectorul sanitar, fie pentru bolnavi, fie pentru cei sănătoși, începând de la cei care se îngrijesc de bolnavi. Misiunea dicasterului se extinde și la prevenire, un aspect îndreptat către toate persoanele, ca să fie ocrotită sănătatea ca atare. Prin pastorație sanitară înțelegem modul cu care Isus stătea cu bolnavii și-i ajuta să dea sens bolii.

- Acest lucru implică un contact personal strâns și direct cu cei suferinzi...
Este vorba de a duce un mesaj de valori creștine bărbaților și femeilor bolnavi. A-i trezi la un nou sens al vieții, redescoperind că viața lui Isus a avut sens atunci când era evanghelizare; atunci când de pe cruce a revărsat asupra noastră o mare iubire mântuitoare, o mare suferință îmbibată de iubire. Și Biserica, în evanghelizarea, în pastorația sa, este chemată să facă această realitate constantă și să o facă să fie trăită.
La aceasta sunt chemate, îndeosebi serviciile pastorației în spitale și, desigur, și toți catolicii care nu se pot limita numai la îngrijirea trupului, ci trebuie să privească întreaga persoană. Deci rămânerea în spitalele catolice trebuie să fie mai ales o prezență care să reînnoiască viața, care să spună ceva bolnavilor, care să-i facă să-l întâlnească pe Domnul. Pentru aceasta, dicasterul nostru încearcă să formeze bărbați și femei care să poată sta mai aproape de bolnavi și a le da acest mesaj: să descopere că boala nu este inutilă, ci poate să ducă la un drum, cum este cel spre Emaus, în care se descoperă că Domnul merge împreună cu noi.

- Cum pune în practică dicasterul dv. această acțiune evanghelizatoare?
Dicasterul are funcții instituționale; fundamental este a anima, a informa și a forma, în afară de faptul de a fi la zi cu ceea ce se întâmplă în lumea sănătății și a bolii, pentru a perfecționa formele în care să fie integrată pastorația. Se încearcă să se promoveze valorile prin congrese internaționale, reuniuni de grupuri, cursuri, seminarii, programe radiofonice și de televiziune, publicarea de cărți, revista noastră "Dolentium hominum" - difuzată în patru limbi în toată lumea - în care se oferă criterii despre sănătate și boală, sensul creștin și cum trebuie să fie realizată această slujire. Fac parte dintre finalitățile noastre cele douăzeci și două de mari congrese internaționale care s-au desfășurat cu participarea a foarte mulți profesioniști care au venit să asculte și să intervină: o medie de șase sute de persoane la o conferință și în două cazuri au fost nouă mii de înscrieri. Evantaiul de posibilități este deci foarte amplu. Tot în cadrul promovării s-au desfășurat și câteva călătorii internaționale organizate de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sanitară: peste 150 de călătorii pentru a intra în contact cu sectorul sănătății în diferite națiuni și a vedea munca desfășurată de conferințele episcopale în acest sector.

- Orizontul de acțiune al dicasterului dv. este foarte vast. Care sunt actualmente prioritățile?
Persoanele care trebuie să acționeze în pastorație sunt înainte de toate episcopii. Am spus aceasta cu forță, pentru că episcopul, în dieceza sa, este succesorul apostolilor. Lui i-a fost dată misiunea de a evangheliza, a sfinți și a conduce. Pe Isus îl găsim mereu printre cei bolnavi; la fel pe apostoli. Am insistat încă de la început ca fiecare conferință episcopală să aibă un episcop responsabil cu pastorația sanitară, care să anime în fiecare țară grupuri de persoane dedicate pastorației sănătății în dieceze. Și acest lucru s-a răspândit foarte mult.

- Care sunt momentele acestei pastorații care reprezintă puncte de referință?
Avem trei date privilegiate, în Biserică, în ceea ce privește sănătatea: scrisoarea apostolică "Salvifici doloris" (despre sensul creștin al suferinței umane) a lui Ioan Paul al II-lea, pe care ar trebui s-o citim în genunchi, care este din 11 februarie 1984. Exact după un an, a fost instituit acest dicaster. Și în anul 1992 a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului. Deci trei date cheie, ca punct de referință al pastorației sanitare. Ziua Mondială a Bolnavului, încă din anul 1993, a fost celebrată în fiecare an într-o țară diferită; ultima la Seul (Coreea de Sud). Dar, începând de la aceasta, papa a indicat că Ziua Mondială va trebui să fie celebrată în felul următor: cu solemnitate la fiecare trei ani; în fiecare an la 11 februarie la nivelul Bisericii locale. Celebrarea solemnă trienală ne permite și să ne coordonăm cu Ziua Mondială a Tineretului - care se desfășoară în fiecare an în Biserica locală și la fiecare trei ani în formă solemnă - și cu Întâlnirea Mondială a Familiei, ultima desfășurându-se în orașul spaniol Valencia. Deci ne vom pregăti și vom încuraja Bisericile locale pentru că Ziua Bolnavului a fost și este o mare binecuvântare pentru pastorația sanitară: a trezit enorm această muncă, promovând mult lumea bolnavilor.

- Ce alte obiective se profilează în acest moment în dicasterul pentru pastorația sănătății?
Continuă să fie foarte importantă prezența Bisericii alături de bolnavii de SIDA și alături de cei care se află în fază terminală. Nu aș vrea, la sfârșitul vieții, să fiu cu cineva care nu știe să însoțească. Este necesar ca bolnavii terminali să fie însoțiți de persoane în măsură să înțeleagă situația, pentru că tocmai un moment final și decisiv cum este acela poate schimba viața multor bolnavi. Deci, o altă provocare ce se prezintă pentru pastorația sanitară și pe care dicasterul nostru este angajat s-o ducă mai departe este formarea persoanelor care-i însoțesc pe bolnavi: preoți, călugări, călugărițe și laici pregătiți pentru serviciile pastorale în spitale sau în parohii, pentru a-i asista pe cei bolnavi. Nu este o muncă ușoară. Este necesară o formare de bază și o formare specializată. Pentru aceasta apar centre de specializare în pastorația sănătății. Este necesar și un voluntariat corespunzător acestei realități, pentru că nu se poate sluji lumea bolnavilor doar cu intenții bune; este vorba de un context complex care cere pregătire. Un alt aspect esențial este programarea serviciilor pastorale, pentru a le orienta să dea un răspuns nu numai necesităților momentului. Echipa pentru pastorația sănătății dintr-un spital trebuie să fie integrată cu toate activitățile centrului. Și, insist, nu este vorba numai de a-i îngriji pe bolnavi, ci de a intra în contact cu tot personalul sanitar. Este fundamental și a ști să se plaseze, ceea ce nu e ușor, într-o lume așa de complexă cum este cea spitalicească, într-o medicină care este tot mai tehnicizată, și a ști să alimenteze alte valori cum sunt cele ale unei umanizări, cu o atenție deosebită față de bioetică. Toate acestea necesită formare. S-a făcut mult, dar mai rămâne mult de făcut. (De Marta Lago, Zenit)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat