Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Maria Ciomaga (Iași) "Mi se întâmplă deseori să merg agale pe stradă, fără nici o țintă, doar observând lumea care se perindă într-un du-te-vino nesfârșit; o lume obosită, stresată, tristă, cu privirea goală, o lume care a uitat parcă să se bucure, să surâdă... o lume mereu preocupată de griji trecând cu indiferență pe lângă un arbore, o floare, un fir de iarbă, fără măcar să le observe... Ce spectacol dezolant... Și totuși Dumnezeu ne vrea veseli și fericiți. El nu încetează să ne bucure, să ne trimită din cer atâtea semne pe care noi, în goana noastră prin viață, nici nu le observăm, sau refuzăm să le înțelegem... Pașii mă îndreaptă pe străzile bătrânului oraș încercând să descopăr ceva, oricât de mic, care să mă însenineze și să mă scoată din starea aceasta de îngândurare și meditație. Undeva, pe un trotuar, descopăr cu privirea un trup chircit și slab, înfofolit în niște veșminte murdare și vechi, dormind în adierea blândă a vântului de noiembrie. Printre zdrențe ieșea un ciot, care fusese cândva un picior... Era trupul unei fetițe de cel mult 12 ani. Avea în față un carton pe care scria: orfană, bolnavă, flămândă. Alături de ea, un câine, care parcă o proteja cu dragoste. Avea lângă el un colț de pâine pe care-l păzea cu strășnicie cu laba, așteptând probabil să-l împartă cu prietena lui... Eu văd în aceasta un gest de solidaritate venit din partea unui patruped către om. Un gest de iubire. De prietenie. Uneori avem de învățat de la animale. În ieslea lui Isus tot animalele sunt cele care îl încălzesc cu răsuflarea lor fierbinte pe pruncuțul abia născut! Îmi trece prin minte un gând: Ce bine ar fi dacă noi am fi devotați lui Dumnezeu așa cum un animal îi este devotat omului! Dar suntem așa?"

Scrisoarea dv. este foarte realistă și creionează una dintre situațiile dramatice cu care societatea se confruntă. Ea pune în evidență și faptul că mulți dintre noi trecem indiferenți pe lângă asemenea ființe care, din păcate, sunt prezente pe străzile acestei lumi. Se spune că cea mai mare infirmitate a omenirii este tocmai această indiferență, această nepăsare a unei societăți, dar și a noastră, ca indivizi, față de cei care sunt disprețuiți și ignorați de toți, uneori chiar de propriile lor familii care îi aruncă în stradă ca pe niște obiecte nefolositoare, sau îi folosesc pentru a câștiga bani. Sărăcia duce la gesturi extreme și nu puțini sunt copiii care trăiesc pe străzi, despuiați și flămânzi, fii ai nimănui, pe care îi privim uneori cu dispreț și nepăsare. Să încercăm noi, atât cât ne stă în putere, să fim solidari cu toți cei care au nevoie de noi, de ajutorul și rugăciunile noastre pentru ca viața lor să se schimbe în bine.

- Marian Gruia (jud. Bacău). "Mă preocupă din ce în ce mai mult gândul de a participa și eu la opera misionară care se desfășoară la noi și în lume. Din nefericire, în urma unui accident, am rămas infirm și condamnat să-mi duc viața într-un scaun cu rotile la numai 32 de ani. Eu însumi am trecut pragul suferinței și al disperării, și am găsit alinare în Dumnezeu, care a suferit infinit mai mult decât mine. Acum știu că asemenea mie sunt foarte mulți oameni în lume care continuă să lupte și să se facă utili semenilor lor. De aceea, am început să ajut așa cum pot pe toți cei care au mai mare nevoie de ajutor. Din pensia mea de boală pun mereu deoparte o sumă cât de mică pe care o dăruiesc celor nevoiași. Am cunoscut misionari - preoți, surori sau laici - care trăiesc pe meleaguri străine, însușindu-și modul lor de viață și ajutându-i pe cei care se află în pragul disperării, trăind în fiecare zi cu teama că acea zi va fi ultima. Am înțeles că pot fi de folos și în alte moduri, dacă nu mă pot deplasa la ei acasă. Mi s-a cerut să mă rog pentru ei, căci rugăciunea este esențială în desfășurarea muncii de misionar. Din acel moment am simțit în sufletul meu o ușurare, ca și cum mi-aș fi găsit vocația: aceea de a fi misionar la mine acasă. De a iubi și de a mă dărui acestei iubiri cu toată ființa mea, imitându-l pe cel care a fost răstignit din iubire pentru noi. Acum știu ce vrea Dumnezeu de la mine și trebuie să vă mărturisesc că îl simt prezent în viața mea acum mai mult decât atunci când eram sănătos. Încerc, prin rugăciunile mele, să-l ofer pe Isus, așa cum mi-a fost oferit și mie, tuturor celor care încă se mai simt singuri, disprețuiți de toți, uitați, bolnavi. Chiar dacă toți ne întorc spatele, el rămâne cu noi până la sfârșit, trăind asemenea nouă, suferind asemenea nouă și jertfindu-se pentru noi din iubire. Într-un fel îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această încercare, căci eram cu adevărat infirm atunci când trăiam fără el. Îți mulțumesc, Doamne, că infirmitatea fizică a anulat-o pe cea sufletească și că ai revenit în viața mea. Erai atât de aproape și eu nici măcar nu-mi dădeam seama".

Am redat aproape integral scrisoarea dv. pentru că am considerat că ea este adresată tuturor celor care au trăit asemenea experiențe și care încă nu-și găsesc drumul în viață, izolându-se de lume și de Dumnezeu. Este o scrisoare cutremurătoare, dar și dătătoare de speranță pentru toți suferinzii din lume. Vă mulțumim pentru lecția de iubire pe care ne-ați oferit-o, pentru rugăciunile pe care le dăruiți tuturor misionarilor și celor care se simt neiubiți și singuri și fiți sigur că rugăciunea născută din suferință și iubire ajunge mult mai repede la Dumnezeu. Ne rugăm și noi pentru dv. și fie ca Duhul Sfânt să vă întărească, prin harurile sale, pe calea aleasă, ca să puteți continua această operă misionară atât de necesară și benefică pentru întreaga lume.

- Ionel Trandafir (București). "În ultimul timp se scrie și se dezbate tot mai des un subiect foarte controversat nu numai la noi, ci în întreaga lume. Este vorba despre eutanasie. Știința și religia se află la poluri opuse în ceea ce privește atitudinea corectă care trebuie luată în fața unor asemenea situații. Uneori înseși familiile celor care trăiesc doar prin intermediul aparatelor cer curmarea acestor suferințe oprind aparatele care nu fac - în accepția lor - decât să le prelungească agonia. Alteori chiar pacienții respectivi cer curmarea acestor suferințe (cineva și-a manifestat acest drept doar prin clipirea ochilor). Ceea ce m-a revoltat pe mine cel mai mult a fost aversiunea oamenilor de știință față de atitudinea Bisericii. După aceștia familia sau pacienții înșiși (dacă pot să se exprime, fie și prin priviri) au dreptul să decidă asupra propriei lor vieți. Eu cred că dreptul asupra propriei noastre vieți îl are numai cel care ne-a dat-o, adică Dumnezeu. Nu putem să luăm noi astfel de decizii, fără să riscăm un alt drept mult mai important - acela de a accede la viața veșnică. Oare de ce se ignoră acest aspect esențial? Cei cărora li se curmă suferința de pe pământ pot fi condamnați la suferința veșnică, la moartea veșnică. În calitate de creștin eu nu aș putea risca să pierd dreptul la mântuire, pentru care însuși Isus a suferit până la moartea pe cruce. De ce în astfel de situații se ignoră suferința lui Isus, omul? Oare Tatăl ceresc nu-și iubea Fiul ca pe ochii din cap? Și totuși l-a lăsat să sufere pentru ca noi să ne eliberăm de moartea veșnică! Astăzi ne sperie suferința efemeră de pe pământ și ignorăm suferința veșnică atunci când vom fi chemați la marea judecată? Oare ce se întâmplă cu noi? Se clatină credința noastră? Și eu sunt o persoană bolnavă - desigur, nu sunt în situația dramatică a celor menționați. Știu ce este suferința și realizez ce înseamnă pentru familiile respective o asemenea dramă, dar și neputința de a-i ajuta, de a le reda sănătatea. Cu toate acestea mai știu un lucru: că noi trebuie să-i cerem lui Dumnezeu tărie pentru a putea suporta această suferință care ne înalță la crucea lui Cristos Mântuitorul nostru. Oare Isus a coborât de pe cruce? Un creștin știe că trebuie să-și ducă crucea până la sfârșit, asemenea lui Isus. Am dreptate?

Problema atinsă de dv. este într-adevăr pe cât de controversată pe atât de gravă. Ne bucură nespus că în această scrisoare, unde vă exprimați și revolta firească, dv. înșivă dați răspunsuri coerente unor întrebări pe care mulți dintre noi și le pun. Cifra celor aflați în asemenea situații este impresionantă. Știm însă că au fost situații când chiar după 20 de ani au fost persoane care și-au revenit. Se spune că o tânără al cărei prieten a ajuns în această stare vegetativă în urma unui accident, văzând cum acesta era ca și mort, iar pentru familie devenise un calvar îngrijirea lui, și-a făcut un testament în care scrie că dacă ei i se va întâmpla așa ceva, cere de pe acum să fie deconectată de la aparate și să fie lăsată să moară. Nu după mult timp a avut ea însăși un accident și a ajuns în aceeași situație cu prietenul ei. Viața ei depindea numai de aparate. Părinții au încercat să-i respecte dorința, dar tatăl ei a observat că fata clipea din ce în ce mai des când se afla el în preajmă. Așa a început să poarte un dialog al privirilor cu ea. Așa a întrebat-o cerându-i să clipească o dată dacă vrea să fie deconectată și de două ori dacă vrea să se abandoneze lui Dumnezeu și el să decidă momentul final. Fata, uitându-se cu intensitate în ochii tatălui său, parcă fiindu-i teamă că nu va fi înțeleasă, clipi hotărât, de două ori, făcu o pauză și clipi iarăși de două ori, în așa fel încât pentru tatăl ei să nu mai fie nici măcar o umbră de îndoială. Și tatăl a înțeles. Întreaga familie i-a respectat dorința, având convingerea că fata lor simte, aude, comunică și speră că într-o zi suferința ei se va transforma într-o mare bucurie. Așadar, nu știm niciodată ce încercări ne așteaptă și care sunt planurile lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi. Ceea ce știm însă este faptul că Tatăl ceresc vrea să-l urmăm pe Isus de pe cruce, iar pentru aceasta eutanasia nu este nicidecum o soluție, ci un obstacol în drumul nostru către Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat