Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Surpriza din fața ieslei

Cine privește o iesle de Crăciun cu ochi de copil nu poate să nu rămână impresionat de mesajul pe care aceasta îl poate transmite. Câtă gingășie, câtă tandrețe, câtă iubire și, mai ales, câtă credință poate să transpară din acel aparent element de decor. Iar cei responsabili se străduiesc să o facă din ce în ce mai frumoasă!

În biserica noastră, mulți ani s-a făcut același model de iesle. Știam deja de la un an la altul că nu putea să fie altfel. Ne obișnuisem cu aceleași statui, cu același stuf care forma casa în care se afla ieslea lui Isus, cu aceleași instalații electrice, cu aceeași beteală și se părea că nimic nu se va mai schimba vreodată.

Într-un an însă, când, ca de obicei, împreună cu toată familia am mers la Liturghia din noaptea de Crăciun, surpriză! Nu mai era nimic din ceea ce fusese cu un an în urmă. Totul era schimbat. Într-un loc vizibil din biserică se afla o iesle discretă, luminată oarecum palid față de anii anteriori, fără beteală, fără alte instalații electrice, în schimb cu mult fân.

Imediat mi-am zis că e o surpriză și așteptam cu nerăbdare momentul în care instalațiile electrice ascunse să se aprindă și să dea ieslei farmecul specific. Și așa a fost!

A început sfânta Liturghie, s-au aprins celelalte lumini în biserică, iar ieslea încă era întunecoasă. Mulți din jurul meu păreau nemulțumiți. Unii își dădeau coate, crezând că aprinderea luminilor de la iesle era doar o simplă omisiune. Situația însă era sub control.

Când preotul a intonat imnul "Mărire", deodată, ca din senin, ieslea a prins viață. Lumini galbene și albastre s-au aprins din locuri bine alese pentru a sugera misterul nopții nașterii lui Isus. Totul părea acum o adevărată feerie. În contextul sărbătorii nașterii lui Isus, atmosfera creată te ducea cu gândul, cu adevărat, la noaptea nașterii. Iar surpriza avea să continue!

Când corul a început să cânte imnul "Mărire" o lumină albă s-a aprins parcă din senin deasupra pruncului, evidențiindu-l. Era o lumină care creștea concomitent cu imnul, iar la sfârșitul lui ieslea era deja în splendoare.

O mare surpriză ne-a făcut părintele în acel an, dar o surpriză și mai mare avea să se întâmple la sfârșitul Liturghiei.

Soțul meu venea la biserică doar în noaptea de Crăciun și în cea de Paști. Oricât m-aș fi străduit să-l conving că e important să mergem măcar în fiecare duminică, rămânea cu încăpățânare în convingerile sale.

Nu, nu este nici pe departe un om rău. Este un om bun, un familist convins, cu principii morale sănătoase, dar nu participa la Liturghia de duminică, ceea ce pentru restul familiei era o mare durere.

Trebuie să spun că ieslea, așa cum arăta înainte de începerea Liturghiei, era pentru el un motiv suficient să nu mai vină nici în noaptea de Crăciun. Și, sincer, mi-a fost teamă!

Însă explicațiile preotului de la predică, noutatea pe care o aducea prin restilizarea ieslei și mai ales momentul prelung cât a zăbovit în fața ei după sfânta Liturghie i-au fost suficiente să-l convingă să mergem în fiecare duminică la biserică.

I-a plăcut în special ideea luminării treptate a pruncului. A înțeles atunci că "pe Dumnezeu îl poți cunoaște și iubi, nu deodată, ci treptat, dar niciodată nu-i târziu s-o faci".

Sunt cuvintele pe care le-a exprimat când ne-am întors acasă și totodată programul său actual de viață. (Ana)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat