Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Genovica Ivan (Săbăoani). "Papa Benedict al XVI-lea a spus: "Nu știu cât de importantă este această controversată carte "Codul lui da Vinci" scrisă de Dan Brown, dar cred că mai de folos este Cristos, pentru că în el pot tinerii să găsească răspunsuri la întrebările lor despre existența lui Dumnezeu și despre nedreptățile pe care le văd în lume". Într-adevăr, numai în Cristos găsim sprijin și atunci când rugăciunea este o practică des întâlnită la tinerii noștri... Cu siguranță, Ziua Mondială a Tineretului din anul 2011 de la Madrid (Spania) va fi una în care Duhul Sfânt va îmbăta sufletul fiecărui tânăr care se lasă cucerit de Cristos".
Mulțumim pentru cele trimise. Datele din articolul de la paginile 5-7 din luna august nu sunt greșite. Dacă se citește cu atenție se va observa că vizita papei în Australia a fost și una pastorală nu numai cu tinerii.

- Ioan Cojan (Traian, NT). "Am urmărit cu mult interes vizita Sfântului Părinte în Franța prin intermediul mai multor canale de televiziune. În primul rând, o semnificație deosebită a constituit pelerinajul de la Lourdes cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la aparițiile sfintei Fecioare Maria copilei Bernadeta. În al doilea rând, scopul vizitei a fost determinat de îngrijorarea papei față de statisticile negative care arată că acum câteva decenii numărul catolicilor în Franța era de 80% și în prezent sunt numai 50%, dintre care numai 20% sunt practicanți. Un fapt și mai îngrijorător arată că numai 5% participă frecvent la sfânta Liturghie și la sfintele sacramente. Este cât se poate de trist și faptul că într-o țară cu vechi tradiții creștine, ca în cazul Franței, 20% s-au declarat atei. Ca dovadă că statisticile de mai sus sunt reale, câteva sute de persoane au organizat o manifestație împotriva vizitei Sfântului Părinte în Franța și împotriva Bisericii Catolice pentru faptul că atât papa cât și Biserica condamnă avortul. Oare acele persoane nu s-au gândit că Biserica nu poate fi de acord cu aceste adevărate crime?".
Ne bucurăm că ați urmărit vizita Sfântului Părinte în Franța. Situația din Franța, dar nu numai în Franța, ci și la noi, este cu adevărat îngrijorătoare. Să nu uităm că România este pe primul loc la numărul de avorturi. De aceea este nevoie de rugăciune, ca Duhul Sfânt să lumineze mințile mamelor și ale medicilor pentru a conștientiza că acei copii pe care vor să-i ucidă înainte de a se naște sunt ființe umane care au dreptul la viață și trebuie lăsate să-l cunoască pe Dumnezeu, creatorul a toate.

- Anton Coșa (Faraoani). Iconița pe care ne-ați trimis-o reprezintă casa sfintei Fecioare de la Nazaret. În cartea "Maria în aparițiile sale", pr. Claudiu Dumea, Ed. Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, sunt notate mai multe informații despre această casă: "Apocrifele ne spun că după ce apostolii s-au întâlnit cu Isus înviat la muntele din Galileea, unde le dăduse întâlnire, ei s-au retras în căsuța Mariei, unde sfântul Petru a ridicat un altar și a frânt pâinea (...) Creștinii au mers în pelerinaj la Nazaret chiar și după ce musulmanii au cucerit Palestina, în secolul al VIII-lea. Ocupanții le storceau pelerinilor banii, amenințându-i că altfel dărâmă biserica din Nazaret (...) Exact la 10 mai 1291, la 2.000 km depărtare de Nazaret, pe coasta orientală a Adriaticii, vis-a-vis de Italia, pe colina de la Tersatto, nu departe de Fiume (astăzi Rijeka în Croația), niște tăietori de lemne din pădure descoperă o căsuță pe care n-o mai văzuseră niciodată în acest loc unde nu existase nici o casă și nici o cabană. Stupoare! Cu frică, tăietorii de lemne intră înăuntru: nu găsesc pe nimeni (...) Nu știu ce nu i-a plăcut sfintei Fecioare în locul în care și-a adus căsuța. Fapt este că după trei ani, mai exact în noaptea de 10 decembrie a anului 1294, căsuța și-a luat zborul și a poposit în partea cealaltă a Adriaticii, nu departe de orășelul italian Recanati, într-o pădure a unei doamne pe nume Loreta. O descoperă niște ciobani. Senzație mare, lumea vine în pelerinaj de peste tot. Dar pădurea e plină de hoți care-i jefuiesc pe pelerini. După opt luni, căsuța se deplasează într-o bună noapte la 1,5 km mai departe de Recanati, pe un ogor aparținând la doi frați: conții Ștefan și Simon Rivaldi de Antici. Doi hapsâni care se ceartă de la banii încasați de la pelerini. Ca atare, căsuța își schimbă iarăși locul. Într-o noapte de decembrie a anului 1295, se mută la Porto di Recanati, unde a rămas definitiv adăpostită în măreața bazilică construită în secolul al XVI-lea de genialul Bramante, arhitectul care a construit fațada bazilicii "San Pietro" din Roma. Loreto, cu circa 2.000.000 de pelerini anual, este unul dintre cele mai importante sanctuare din lumea creștină (...) Această căsuță zburătoare i-a inspirat lui Benedict al XV-lea ideea să o declare în anul 1920 pe sfânta Fecioară de la Loreto patroana principală a aviatorilor...".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat