Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Întrebări ale tinerilor

Cum să fii apostol?

Inelida: "În Mesajul pentru Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Tineretului, ne-ați spus că "este urgent să se ridice o nouă generație de apostoli înrădăcinați în cuvântul lui Cristos". Sunt cuvinte atât de puternice și angajatoare încât ne înspăimântă. Desigur că și noi am vrea să fim apostoli, dar ați vrea să ne explicați mai detaliat care sunt, după părerea sanctității voastre, principalele provocări de înfruntat în timpul nostru și cum visați să fie acești noi apostoli?".

Benedict al XVI-lea: Toți ne întrebăm ce anume așteaptă Domnul de la noi. Mi se pare că e marea provocare a timpului nostru. Se vrea ca Dumnezeu să fie redus la privat, la un sentiment, ca și cum el nu ar fi o realitate obiectivă și astfel, fiecare își formează planul său de viață. Dar această viziune care se prezintă ca și cum ar fi științifică, acceptă ca valid doar ceea ce este verificabil prin experiment. Cu un Dumnezeu care nu se pretează la experimentul imediat, această viziune sfârșește prin a lacera și societatea: din aceasta derivă ideea că fiecare își formează propriul plan și la sfârșit fiecare se găsește împotriva altuia. Cum se vede, în mod clar, este o situație în care nu se poate trăi. Trebuie să-l facem din nou prezent pe Dumnezeu în societățile noastre. Aceasta mi se pare prima necesitate: ca Dumnezeu să fie din nou prezent în viața noastră, ca să nu trăim ca și cum am fi autonomi, autorizați să inventăm ce anume să fie libertatea și viața. Trebuie să luăm act de faptul că suntem creaturi, să constatăm că există un Dumnezeu care ne-a creat și că a rămâne în voința sa nu este dependență, ci un dar de iubire care ne face să trăim.

Așadar, primul punct este a-l cunoaște pe Dumnezeu, a-l cunoaște din ce în ce mai mult, a recunoaște că în viața mea Dumnezeu există, și că Dumnezeu are loc. Al doilea punct - dacă recunoaștem că Dumnezeu există, că libertatea noastră este o libertate împărtășită cu alții și că trebuie să fie, așadar, un parametru comun pentru a construi o realitate comună - al doilea punct, spuneam, prezintă problema: care Dumnezeu? Există de fapt atâtea imagini false despre Dumnezeu, un Dumnezeu violent etc. A doua problemă, așadar, este: a-l recunoaște pe Dumnezeu care ne-a arătat chipul său în Isus, care a suferit pentru noi, care ne-a iubit până la moarte și astfel a învins violența. Este nevoie să-l facem prezent, înainte de toate, în viața noastră "proprie" pe Dumnezeu cel viu, pe Dumnezeu care nu este un necunoscut, un Dumnezeu inventat, un Dumnezeu doar gândit, ci un Dumnezeu care s-a arătat, s-a arătat pe sine și chipul său. Numai așa viața devine adevărată, autentic umană și așa și criteriile adevăratului umanism devin prezente în societate. Și aici este valabilă, cum am mai spus, afirmația că nu putem să fim singuri în a construi această viață justă și dreaptă, ci trebuie să mergem în compania amicilor juști și drepți, a prietenilor cu care putem face experiența că Dumnezeu există și că este frumos să mergi cu Domnul. Și a merge în marea companie a Bisericii, care ne prezintă în decursul secolelor prezența lui Dumnezeu care vorbește, care acționează, care se întovărășește cu noi. Așadar, aș spune: a-l găsi pe Dumnezeu, a-l găsi pe Dumnezeu revelat în Isus Cristos, a merge în companie cu marea sa familie, cu frații și surorile noastre care sunt familia lui Dumnezeu, acesta mi se pare conținutul esențial al acestui apostolat despre care am vorbit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat