
Răspundem cititorilor
- A. (Huși, VS). "Din puținul meu lunar m-am gândit să depun câte 100 lei pe lună într-un cont bancar, iar în felul acesta asigurându-mă la AVIVA (Asigurări de viață). Și acum mă întreb, oare este adevărată și reală situația sau mă amăgesc?".
Întrebarea dv. nu ține de noi. Nu știm ce să vă răspundem. Pentru a primi informații clare, adresați-vă secretariatului acelei firme de asigurări, citiți cu atenție condițiile și avantajele pe care le oferă (inclusiv acelea scrise cu litere mici) și luați o hotărâre în cunoștință de cauză. De asemenea, vă puteți adresa și unei case de pensii.
- V.I.I. (Șcheia, IS). "Fiind un cititor fidel al revistei "Lumina creștinului" am constatat că sunt cititori care, aproape în fiecare lună, vă trimit pe adresa redacției diferite articole care conțin comentarii și sugestii privind conținutul revistei sau la unele articole din cuprinsul revistei, articole în care sunt prezentate aspecte sau întâmplări din viața și activitatea unor comunități ale diecezei noastre. Față de cele prezentate mai sus, vin cu rugămintea să-mi comunicați dacă pot fi și eu membru corespondent al revistei "Lumina creștinului"".
Vă mulțumim pentru urări și așteptăm articolele dv.
- Cezar A. (jud. Bacău). La frământările dv. legate de credință vă răspundem prin experiența lui André Frossard (1915-1995) care a fost membru al Academiei Franceze, autor al unor remarcabile cărți cu caracter istoric, memorialistic și eseistic. În cartea "Dumnezeu există. Eu l-am întâlnit" el scrie: "Este, într-adevăr, greu să vorbești despre convertirea ta fără să vorbești despre tine și încă și mai greu să vorbești despre tine fără să cazi în complezență sau în ceea ce înaintașii noștri numeau într-un mod foarte nimerit "ironie", manieră abilă de a induce în eroare judecata altora atribuindu-ți mai multe defecte decât ai în realitate. Și aceasta încă ar fi fără importanță dacă mărturia n-ar fi legată de martor, susținându-se reciproc, astfel încât și mărturie, și martor înfruntă riscul de a fi recuzați împreună. Și totuși, am sfârșit prin a mă convinge că un martor, chiar și nedemn, care ajunge să știe adevărul necesar într-un proces, trebuie să-l spună, sperând ca acest adevăr să câștige prin propria sa valoare o audiență pe care el n-o poate aștepta de la semeni. Or, se întâmplă ca eu să știu, printr-un noroc extraordinar, adevărul asupra celei mai disputate dintre cauze și asupra celui mai vechi dintre procese: Dumnezeu există. Eu l-am întâlnit. L-am întâlnit pe neașteptate - aș spune: prin hazard, dacă hazardul ar face parte din acest gen de aventură (...). A fost un moment de stupoare care durează încă. Nu m-am obișnuit niciodată cu existența lui Dumnezeu (...). Îmi este imposibil să descriu calea care m-a condus la credință, pentru că eu mă găseam pe cu totul alt drum și mă gândeam la cu totul altceva atunci când am căzut într-un fel de capcană: această carte nu povestește cum am ajuns la catolicism, ci cum n-am mai făcut un pas atunci când am ajuns la el (...). Intrând la ora 17.10 într-o capelă din Cartierul Latin în căutarea unui prieten, am ieșit de acolo la ora 17.15 însoțit de o prietenie nepământească (...). Aveam 20 de ani în momentul intrării, în momentul ieșirii eram un copil pregătit pentru botez, care privea în jurul lui, cu ochii larg deschiși, un cer locuit, un oraș care nu se știa suspendat în văzduh, niște ființe în plin soare care păreau să meargă prin întuneric, fără să întrevadă imensa destrămare care avea să se producă în țesătura lumii. Sentimentele mele, peisajele mele interioare, construcțiile intelectuale în care deja mă instalasem comod nu mai existau; obiceiurile mele înseși dispăruseră și gusturile mele se schimbaseră".
- Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț). "Au fost multe frontiere! Când celor bolnavi de lepră li se punea în vârful unui toiag un clopoțel pentru a putea fi auziți de departe, se rostea mai de fiecare dată: Feriți-vă! Acel toiag marca departajarea dintre bine și rău, cum, la fel, catargul corăbiilor de pirați purta însemnul morții ce se apropia față de cei primejduiți de jaf și de distrugere. Între aceste două aspecte nu este mare diferență! Unul purta frontiera omului deznădăjduit, bolnav și demn de milă, iar ceilalți, semnul îndrăznelii duse până in extremis, pentru a-și depăși frontiera imposibilului și decadenței morale, prin fărădelege".
Am selectat un fragment din scrisoarea dv. referitor la frontierele care pot "încătușa sau elibera destine, caractere, ori lumini în popas peste... alte frontiere". Este interesantă divagația dv. referitoare la cuvântul frontieră ale cărui conotații pot suscita ample interpretări din partea fiecăruia dintre noi. Citind această scrisoare, ne-au revenit în minte cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea "Nu vă fie teamă!", adresate nouă, tuturor, atunci când a fost ales papă. În miezul acestor cuvinte se întrezărește și îndemnul de a îndrăzni să ne depășim propriile noastre limite și să mărturisim fără teamă cine suntem cu adevărat, ce anume dorim să realizăm, ce cale trebuie să urmăm etc. Dar pentru a trece peste acele frontiere care încătușează spiritul uman, trebuie să cunoaștem acea libertate interioară care să ne dea aripi pentru a zbura... către cer. Referitor la exemplul dat cu leproșii... atitudinea noastră, ieri ca și astăzi, este la fel și va fi mereu aceeași atâta timp cât sufletele noastre sunt bolnave de lepra egoismului și a indiferenței, într-o lume în care adevărații leproși și infirmi sunt tocmai cei indiferenți, egoiști, cei fără Dumnezeu, cei care ignoră tocmai această poruncă pe care Isus ne-a lăsat-o și pe care dv. ați amintit-o: "Să-l iubești pe Dumnezeu... și pe aproapele ca pe tine însuți!" fără limite, reticențe, chiar dacă aproapele tău este lepros, sau infirm, sau flămând și însetat... Nu vom fi liberi cu adevărat dacă nu vom accepta acest adevăr pe care Dumnezeu ni l-a mărturisit de repetate ori și nu ne vom însuși această poruncă divină a iubirii universale care ne dă adevărata valoare și adevărata apartenență divină. Vă mulțumim și pentru poemul trimis și fie ca "Acum și oricând / Prea gingașa Fecioară / Cu raze de iubire" să ne adune pe toți la aceeași fereastră deschisă către cerul atât de dorit de noi, unde Tatăl ne așteaptă cu aceeași infinită dragoste pe toți.
- Ion Crișu (Pădureni, BC). Ne bucurăm că ați participat și dv. la ceremonia sfințirii bisericii din Horgești și că ați trăit momente de emoții și bucurie alături de oaspeți și de ceilalți participanți. Sunt momente care rămân în sufletele noastre pentru totdeauna, comori de preț de care ne amintim mereu cu drag. Fiind un fiu al satului este de apreciat că ați revenit pentru a participa alături de ceilalți la marea sărbătoare. Ne alăturăm bucuriei dv. și dorinței de a vă ruga pentru ca atât satul dv., cât și alte sate să dea din rândul tinerilor vrednici slujitori ai lui Dumnezeu, "pentru puterea de a fi biruit răul din lumea aceasta". Mulțumim și pentru aprecierile la adresa revistei și a celor care lucrează la ea și vă așteptăm să ne mai scrieți.
- Ioan Cojan (Traian, NT). "Ziua de 23 august a fost o zi deosebită pentru satul meu. În această zi a fost o mare sărbătoare marcată de o semnificație spiritual creștinească, a unui moment când ÎPS Ioan Robu a sărbătorit 40 de ani de preoție, iar cu acest prilej a administrat sfântul Mir la aproximativ 70 de copii și tineri...".
Vă mulțumim pentru cele împărtășite, iar din poezia dedicată ÎPS Ioan Robu am selectat câteva versuri: "Un timp frumos de 40 de ani s-a scurs, / De când ați spus da la chemarea lui Isus, / Patru decenii au trecut, s-au strecurat, / În munca nobilă de apostolat! // Noi încă o dată vă zicem mulți ani să trăiți, / În satul natal vă așteptăm să mai veniți, / Cu bucurie vă vom întâmpina mereu, / Împreună să-i aducem mulțumiri lui Dumnezeu!".
- Gheorghe Ciobanu (Cozmești, IS). "În timpul regimului comunist am participat la salvarea pr. Petru Brudaru. Înainte de sărbătoarea "Ss. Petru și Paul" am fost informat că la sfânta Liturghie a hramului care va fi în ziua de 29 iunie va fi arestat părintele care va celebra Liturghia de hram, sub motiv că lumea se adună la biserică în timpul campaniei de recoltat grâul. Noi eram filiala parohiei Hălăucești, și de acolo trebuia să vină părintele. L-am anunțat imediat pe clopotar de necazul care se abătea asupra noastră. Soția clopotarului l-a îndemnat pe soțul ei să se pregătească în haine de lucru, să-și pună instrumentele de secerat grâul în căruță și să meargă în întâmpinarea părintelui sub pretextul că merge la secerat. La Mogoșești Siret a fost oprit de câțiva necunoscuți, care aveau mașina trasă la marginea drumului și-l așteptau pe preot, și l-au controlat în căruță să se convingă că este pregătit pentru muncă. În dreptul satului Luncași s-a întâlnit cu preotul care venea într-o căruță spre noi și i-a făcut semn să nu-și mai continue drumul pentru că-l paște o mare primejdie. Fiind dascăl, atunci am urmat un program întocmit de preot și tot ne-am adunat la biserică unde ne-am rugat și am cântat preamărindu-l pe Dumnezeu. Am motivat lipsa preotului față de persoanele interesate, spunându-le că părintele nu vrea să saboteze campania de recoltat. Sunt mândru că am putut lua parte la salvarea vieții preotului Petru Brudaru care a fost numit apoi paroh de Fălticeni. Cu toate că a fost mutat de la noi, am ținut legătura cu Sfinția sa până când a fost chemat la Domnul".
Am citit cu foarte mare atenție scrisoarea dv. în care ne dezvăluiți momente grele din trecut accentuând solidaritatea satului în fața răului care a făcut ravagii în rândul creștinilor și care a presărat pe cale nenumărate victime. Este meritoriu faptul că ați fost alături de preotul satului în astfel de momente grele, atât prin fapte cât mai ales prin rugăciune, alături de toți enoriașii.