

Curier juridic
- Cornel I. (Galați). "În anul 2006 am fost condamnat la pedeapsa de un an închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de tulburare în posesie. Întrucât eram la prima abatere a fost suspendată executarea pedepsei și nu am fost obligat decât la plata cheltuielilor de judecată pe care le-am și plătit. În cazul în care mai săvârșesc altă faptă, mai pot primi suspendarea pedepsei sau nu?".
În cazul în care în termen de trei ani de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii prin care ați fost condamnat la pedeapsa de un an închisoare săvârșiți o altă faptă nu mai puteți beneficia de suspendarea executării pedepsei, ci pedeapsa va fi executată în regim de detenție. Termenul de trei ani nu se calculează de la data săvârșirii primei fapte, ci de la data la care a trecut termenul de recurs (în cazul în care nu ați declarat) sau de la data la care s-a pronunțat instanța de recurs (în cazul în care ați uzat de această cale). Pentru cea de-a doua faptă săvârșită însă, aveți posibilitatea de a vă împăca cu partea vătămată, iar procesul penal se va stinge prin împăcarea părților.
- Maria Gh. (Suceava) "Am promovat în cursul acestui an un proces de partaj succesoral, dorind să împart bunurile rămase de pe urma părinților mei. Am încercat să rezolv această problemă amiabil, dar unul dintre frații mei (cel care locuiește în casa părintească) a refuzat. În timpul procesului judecătorul ne-a pus în vedere să achităm o taxă de timbru destul de mare pe care nu o putem plăti din cauza pensiilor mici. Ce se întâmplă dacă nu o achităm?".
În cazul în care veți considera că taxa de timbru stabilită de instanță este prea mare, atunci, în termen de trei zile de la data comunicării acesteia aveți posibilitatea de a cere reexaminarea acestei taxe. Cererea dv. va fi soluționată în camera de consiliu (adică nu în ședință publică) de către un alt judecător care va analiza dacă taxa stabilită de instanță a fost calculată corect. În cazul în care taxa stabilită este cea corectă, pe baza cupoanelor de pensie, dar și a altor acte din care să rezulte starea dv. de boală, veniturile pe care le realizați, puteți solicita acordarea de asistență judiciară. Și această cerere se soluționează tot în camera de consiliu, dar de președintele completului de judecată, care poate hotărî să vă scutească în totalitate de plata taxei de timbru, să reducă această taxă sau să vă oblige să o plătiți eșalonat. Tot pe baza acelorași acte, în cazul în care considerați că nu vă puteți face o apărare calificată, puteți solicita și asistență juridică gratuită, iar instanța va solicita conducerii baroului de avocați desemnarea unui avocat din oficiu.
- Gherman M. (Iași). "Cum poate fi contestată o hotărâre dată de Judecătorie?"
Așa cum am mai precizat și altădată, hotărârile date în procesele al căror obiect este evaluabil în bani, iar valoarea este de peste un miliard pot fi atacate cu apel, iar ulterior cu recurs. Hotărârile date în cauzele al căror obiect este de până la un miliard pot fi contestate doar cu recurs. Chiar dacă judecătorul de la instanța de fond a scris în mod greșit că hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile cu apel într-o cauză în care obiectul litigiului era sub un miliard, calea de atac este tot recursul, indiferent de ce a scris judecătorul. În cazul în care hotărârea poate fi atacată doar cu recurs, în termenul de recurs de 15 zile trebuie declarată calea de atac, iar în cerere trebuie menționate și motivele pentru care se declară recursul, sub sancțiunea nulității recursului. Motivele de recurs nu pot fi depuse decât în termenul legal de 15 zile, orice alte motive fiind considerate tardive. Apelul poate fi declarat în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii și poate fi motivat și la prima zi de înfățișare, la instanța de apel. Menționăm că în recurs nu este admisibilă decât proba cu înscrisuri, iar la apel poate fi solicitată orice probă, ca la instanța de fond (martori, interogatoriu, acte, expertize).
Av. Mihaela Ciobanu