

Nu doar admiratori, ci discipoli!
Luna octombrie este în mod tradițional o lună misionară. Biserica în sine este misionară și orice creștin, deci și fiecare tânăr în parte, trebuie să fie misionar! Ce înseamnă acest lucru?
Între Tatăl, Fiul și Sfântul Duh există o comuniune perfectă. Această viață de comuniune Sfânta Treime o revarsă în exteriorul ei prin creație și, mai ales, prin creația omului căruia Dumnezeu îi împărtășește comuniunea. Deoarece omul este destinatarul acestei iubiri a lui Dumnezeu, el nu a fost lăsat pradă păcatului. Cristos este "trimisul" Tatălui, i-a fost încredințată misiunea de a-l mântui pe om. Misiunea, Cristos a transmis-o Bisericii, care este chemată să o continue ducând mai departe "vestea cea bună", conducându-i pe toți la Cristos. În felul acesta spunem că Biserica este misionară!
Orice creștin trebuie să fie misionar. Creștinul are datoria de a colabora la misiunea lui Cristos de mântuire a tuturor oamenilor. Cristos nu are nevoie de admiratori, ci de discipoli; nu așteaptă să fie lăudat, ci să fie urmat! A fi misionar înseamnă în primul rând a mărturisi propria credință. În orice loc și în orice context trebuie să se observe că suntem discipoli ai lui Cristos: după cum vorbim, după cum gândim, după cum acționăm. Misiunea constă tocmai în a-i ajuta pe alții să descopere că viața adevărată trebuie să fie orientată spre Cristos și că el trebuie să fie centrul vieții și, apoi, a trăi în așa fel încât această misiune să se realizeze în primul rând în viața noastră. Asta înseamnă a fi cu adevărat creștini! Din păcate, se întâmplă de multe ori ca trăirea creștină să fie ca anumite diete: începem să punem în practică de... mâine! În schimb, Cristos așteaptă, aici și acum, nu atât să îl arătam altora, ci să îl "iradiem" prin felul nostru de a trăi.
A fi misionar înseamnă a da sens existenței. Dacă Dumnezeu încredințează o misiune fiecăruia în parte, înseamnă că existența proprie nu poate să găsească împlinirea decât atunci când răspunde acestei chemări. Dumnezeu când iubește cheamă, omul când se lasă iubit răspunde! A lua în serios misiunea încredințată de Dumnezeu înseamnă a lua în serios propria viață, cu tot ceea ce este în ea, deoarece viața este dar și misiune. Tot ceea ce am primit este un dar din partea lui Dumnezeu și nimic din ceea ce avem nu este doar pentru noi. În modul acesta orice creștin, mai ales orice tânăr, descoperă că viața proprie nu este întâmplătoare, că are un sens profund, că poate să fie de folos altora, că poate să facă mult bine. De aceea nu mai poate fi loc de nemulțumire, neîncredere, disperare, tristețe etc.
Un exemplu elocvent al felului cum tinerii știu să își asume, într-un mod special, propria misiune este dat de cei trei tineri din dieceza noastră care urmează să plece în Kenya tocmai pentru o experiență misionară alături de preoții misionari din dieceză care sunt de mult timp acolo. Este o alegere deosebită și curajoasă și, fără îndoială, va da mult rod, dar nu este unica! Fiecare tânăr trebuie să fie misionar în orice moment și oriunde ar fi.
Raoul Follereau, apostolul bolnavilor de lepră, spunea: "Deveniți cineva pentru a face ceva. Construiți fericirea altora. Viitorul va avea chipul vostru. Lumea devine inumană: fiți oameni!". A fi misionar înseamnă a fi om cu adevărat, a fi creștin cu adevărat, a fi apostol cu adevărat! Nu doar admirator al lui Cristos, ci apostol al său! Iar cine nu este apostol este... apostat!
Pr. Felix Roca