Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Franța

"Căutați-l pe Domnul și lăsați-vă găsit de el"

Papa Benedict al XVI-lea a făcut, în perioada 12-15 septembrie, o vizită în Franța. A fost prima vizită în această țară, în decursul celor trei ani și jumătate, de când se află în fruntea Bisericii Catolice.

Vizita a fost așteptată și urmărită de mulți cu mult interes, cu atât mai mult cu cât, în Franța, separația dintre stat și Biserică este una dintre cele mai stricte. Laicitatea, au considerat unii, a făcut ca francezii să-și piardă identitatea creștină. De altfel, doar unul din cinci francezi, care se declară catolic, merge în mod frecvent la biserică. Iar mulți sunt cei care nu se declară creștini.

Îndepărtarea francezilor de Dumnezeu l-a făcut pe papa Ioan Paul al II-lea în anul 1980, în prima sa călătorie în Franța, să-i cheme la întoarcere: "Franța, fii credincioasă promisiunilor Botezului tău".

Evident, Franța nu înseamnă doar secularism. Înseamnă și marile catedrale, peste 40.000 de biserici, artă, cultură, filozofie. Înseamnă teologie care începe cu sfântul Irineu și continuă, din secolul al XIII-lea, cu cei care au studiat la Universitatea din Paris: sfântul Bonaventura, sfântul Toma d'Aquino..., contribuind în mod decisiv la dezvoltarea teologiei în Occident. Înseamnă, de asemenea, teologia secolului al XX-lea cu: pr. Henri de Lubac, pr. Yves Congar, Jean Daniélou, Rene Laurentin etc. În Franța se întâlnește marea cultură monastică și marea poezie: Paul Claudel, cu bucuria sa de a trăi, Bernanos și marii poeți ai secolului trecut; marii predicatori ca Bossuet; filozofi sau oameni de cultură ca Blaise Pascal, André Frossard, André Malroux; oamenii care au predicat, au trăit evanghelia și și-au sfințit viața, ca Martin din Tours, Bernard de Clairvaux, Francisc de Sales, Ioan Baptiste de la Salle, Ludovic Maria Grignon de Montfort, Claudiu de Colombiere, Maria Margareta Alacoque, Ioan Maria Vianney, Frédéric Ozanam, Tereza a Pruncului Isus, Bernadeta Soubirous, martirii din timpul Revoluției Franceze, Abbe Pierre etc.

Evident, toate acestea îi pot ajuta pe cei peste 57 de milioane de locuitori ai Franței la a vedea de unde vin și încotro trebuie să se îndrepte.

În ciuda faptului că, în prezent, creștinismul nu mai reprezintă punctul de referință al tuturor francezilor, chiar dacă mulți își spun creștini, sunt și astăzi comunități vii de creștini. Mulți sunt cei care trăiesc experiența catehumenatului, pregătindu-se pentru botez. Sunt, de asemenea, asociații active de tineri și de laici; locuri pline de pelerini, precum Lourdes, Lisieux, Paray le Monial, Taizé. Toate acestea l-au făcut pe Benedict al XVI-lea să spună: "Am întâlnit un popor viu de credincioși, mândri și puternici în credința lor. Am venit să-i încurajez în a persevera cu mult curaj în a trăi învățăturile lui Cristos și ale Bisericii sale".

Călătoria apostolică a papei în Franța, a zecea în afara Italiei, se înscrie în seria de călătorii din acest an, pornind de la cea din Statele Unite ale Americii și apoi de la cea din Australia.

În Franța, suveranul pontif i-a întâlnit pe credincioși, episcopi, preoți, călugări, seminariști, tineri. S-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Nicolas Sarkozy, cu reprezentanți ai comunității evreiești din Franța, precum și cu oameni de cultură. A celebrat Liturghii în aer liber la Paris și la Lourdes. Fiind pelerin printre pelerini, la Lourdes a marcat 150 de ani de la Aparițiile Maicii Domnului.

Spuneam că vizita a fost urmărită cu interes pentru mesajele pe care suveranul pontif le-a transmis francezilor și celor pe care i-a întâlnit. În acestea se întrevăd soluțiile la problemele cu care se confruntă Franța.

"Autentica laicitate nu înseamnă a face abstracție de dimensiunea religioasă", a afirmat Benedict al XVI-lea după încheierea călătoriei în Franța. "Dacă pe monedele romane era întipărită efigia cezarului și, de aceea, la el trebuiau să meargă, în inima omului este amprenta Creatorului, singurul Domn al vieții noastre".

În întâlnirea cu oamenii de cultură, papa a reafirmat necesitatea dialogului dintre cultură și credință. Fenomenul credinței este și o cale rațională, care nu se opune rațiunii, științei, efortului de a înțelege lumea și omul, ci aduce, în schimb, o lumină specială, care este foarte utilă în zilele noastre. "Căutați-l pe Domnul și lăsați-vă găsit de el", a spus suveranul pontif.

A încurajat Biserica din Franța de a fi prezentă mai mult în societate și de a avea o atitudine misionară. Aceasta îi va ajuta pe oameni să găsească un sens în viață, un drum care duce spre împlinire. Episcopilor le-a spus la Lourdes că timpurile sunt favorabile pentru întoarcerea oamenilor la Dumnezeu și i-a încurajat să acorde atenție catehezei, vocațiilor, grijii față de preoți, familiei și tinerilor.

"Aș spune pentru francezi - a subliniat pontiful -, și nu numai pentru francezi, dar pentru noi, creștinii din această lume secularizată: este important de a trăi cu bucurie credința, a trăi frumusețea credinței și a o face vizibilă în lumea de azi, pentru că e frumos a-l cunoaște pe Dumnezeu".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat