Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Proiect pentru tineri
Sub motoul: "Deciziile pe care le iei astăzi sunt importante pentru ceea ce vei fi în viitor" (Jim Burns), Asociația "Familia și Viața" din Roman a lansat, la 28 noiembrie 2007, proiectul: "Tinerii față în față cu viața!". Scopul proiectului este informarea și responsabilizarea tinerilor cu privire la darul vieții, al valorii propriei sexualități, precum și riscurile la care se expun prin adoptarea unui stil de viață libertin, permisiv și imoral. Proiectul "Tinerii față în față cu viața!" este realizat în colaborare cu liceele din Roman și localitățile învecinate. Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani școlari, 2007-2008 și 2008-2009, exceptând vacanțele.

In memoriam
S-au împlinit 56 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici la 10 decembrie 2007. PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie pentru episcopul Durcovici luni, 10 decembrie 2007, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La Seminarul din Iași a fost conferința "Anton Durcovici a murit la Sighet. Merită să ținem minte!", ținută de pr. Wilhelm Dancă. Cu acest prilej a avut loc și înmânarea diplomelor de bacalaureat și a diplomelor de licență pentru promoția de preoți 2007. În anul 2008 se vor împlini 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la hirotonirea lui Anton Durcovici ca episcop. Cu această ocazie vor avea loc inițiative și celebrări speciale.

Tineri împreună
Tinerii din Acțiunea Catolică Săbăoani, împreună cu pr. Claudiu Budău, responsabil cu pastorația acestora, au organizat în duminica a treia din Advent, 16 decembrie 2007, denumită și "Gaudete", o întâlnire la care au participat tineri din parohiile: Pildești, Gherăești, Tămășeni, Barticești, Roman, Sagna, Nisiporești și Valea Mare. Întâlnirea a cuprins un program de colinde prezentat de fiecare grup de tineri și un program de divertisment cu scenete și cântece.

Altar nou
PS Petru Gherghel a sfințit în ziua de 6 decembrie 2007, în cadrul unei Liturghii solemne, noul altar al bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Pildești. În decursul anilor, biserica din Pildești, veche de peste 114 ani, a suferit mai multe modificări, prin lucrări de modernizare și finisare. În cadrul predicii, PS Petru a subliniat că fiecare dintre cei prezenți trebuie să fie o piatră vie, iar împreună să formeze cea mai frumoasă dintre biserici.

Preot carmelit român
Fratele carmelit Mihai Augustin Folner, din Faraoani, a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a ES Mons. Paolo Schiavon, episcop auxiliar de Roma, în ziua de 8 decembrie 2007, în Parohia "S. Maria del Carmelo" din Roma. Din România au participat pr. Tiberiu, pr. Adrian Chili, precum și părinții și rudele noului preot. Pr. Mihai Augustin își va continua studiile de licență, specializându-se la "Claretianum" - Institutul de Teologie a Vieții Consacrate, mai precis, în "Formarea la viața consacrată".

Diacon român
Ioan Budulai, originar din Iugani, a fost hirotonit diacon pentru Dieceza de Insbruck, Austria, la 8 decembrie 2007, în domul din Insbruck. Episcopul consacrator a fost Manfred Scheuer, episcop diecezan de Insbruck. Din Dieceza de Iași au luat parte la ceremonie: pr. Marcel Blaj, pr. Egidiu Condac și un mic grup de credincioși din Iugani.

Comisie
Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată s-au întâlnit la casa "Misionarelor Patimii lui Isus" din Butea, la 9 decembrie 2007, pentru a discuta inițiativele și propunerile făcute la nivel de comisie și pentru a stabili programul viitoarelor întâlniri. S-a stabilit ca Ziua Persoanelor Consacrate, de la 2 februarie, să fie celebrată în comunitatea proprie sau în parohie, iar în ziua de 3 februarie, să fie celebrată în cele patru zone: Iași, Roman, Bacău, Onești. S-a decis înființarea unei alte zone: Suceava. Următoarea întâlnire a comisiei va fi la 2 martie, la casa provincială a Fraților Franciscani din Bacău.

Lumina păcii
În Parohia "Ss. Petru și Paul" din Bacău, la 22 decembrie 2007, s-a desfășurat ceremonia de distribuire a luminii păcii către grupurile Scout și către reprezentanți regionali și parohiali ai organizațiilor de tineret din Dieceza de Iași, cu scopul de a asigura o răspândire a mesajului de pace în cât mai multe comunități și la cât mai multe persoane. Lumina păcii este o inițiativă lansată în anul 1989 prin implicarea cercetașilor din Viena și din alte orașe austriece. O delegație a cercetașilor din România a adus pentru prima oară lumina păcii în țară în anul 1996. Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" este la a 19-a ediție în Europa și la a 12-a în România.

"Dăruind, vei dobândi!"
Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat, în perioada 1-22 decembrie 2007, campania de strângere de fonduri pentru Crăciun sub deviza "Dăruind, vei dobândi!". Fondurile obținute de la donatori individuali și firmele interesate au fost folosite pentru a dărui cadouri de Crăciun pentru copiii care provin din familii cu probleme sociale și financiare grave din regiunea Moldovei. Campania a inclus mai multe etape și diferite strategii (mesaje email, distribuirea de pliante și fluturași, cutii de colectă, vânzări de produse sub emblema campaniei, evenimente publice, concerte și spectacole.

Pe scurt
2007: 24-25 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Talpa
- 28 noiembrie, 26 decembrie: Întâlniri ale membrilor Asociației Misionare "Inimi de Mamă" la Tomești
- 30 noiembrie - 2 decembrie: Întâlnirea Consiliului Director al Federației Acțiunii Catolice din România (ACRO) la Sângeorz Băi, pentru un curs de formare cu tema "Dezvoltarea echipei"
- 1-20 decembrie: Spectacole cu piesa "Cadoul" organizate de Centrul "Xaverianum" și Centrul Diecezan Caritas din Iași în diferite locații din Iași
- 8 și 9 decembrie: Depunerea adeziunii pentru AC de către 1.844 de copii, tineri și adulți în 41 de parohii din Dieceza de Iași
- 8-9 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Târgu Frumos
- 13 decembrie: Sesiune științifică ecumenică organizată la Roman de Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et Unitas" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, având tema: "De la Nyborg la Sibiu - actualizarea timpurilor ecumenice"
- 17 decembrie: Ședința preoților din Decanatul de Traian în Parohia Galbeni
- 22-23 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tărâța
- 26-27 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Târgu Ocna
- 29-30 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tomești
2008:
3-5 ianuarie: Zile de reculegere pentru tineri la Casa "Maica Speranța" din Barticești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat