Pelerinaj la Cacica
Medalia cerească
În sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, ce amintește medalia vieții veșnice primită la capătul cursei pământești de umila Fecioară din Nazaret, peste 15.000 de credincioși, din țară și din străinătate, s-au aflat în pelerinaj în zilele de 14 și 15 august, la basilica minor din Cacica.
Pelerinii veniți din parohiile diecezei moldave, dar și din Ardeal, Transilvania, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Italia, Spania și Germania au ascultat la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului predica arhiepiscopului de Berlin, card. Georg Maximilian Sterzinsky, care a subliniat: "Dacă o admirăm pe slujitoarea și fecioara umilă din Nazaret, dacă ne edificăm în fața neprihănirii sale, când o cinstim ca mamă a Mântuitorului și mamă a lui Dumnezeu, cum am putea tăcea când aflăm că ea a ajuns în gloria lui Dumnezeu?".
"Oricine câștigă o medalie, ridică mulțimile în picioare de bucurie. Dar ce este o medalie de aur în comparație cu gloria cerească? Una este trecătoare, cealaltă este veșnică. Prin alegere și har, Maria ne întrece nespus de mult, dar cu toate acestea ea rămâne una dintre noi".
Pornind de la lecturile sfinte, card. Sterzinsky a precizat că sărbătoarea este o ocazie potrivită "să privim de sus drumul vieții noastre și să ne întrebăm cu privire la sensul ultim al vieții. Ce va rămâne la sfârșitul vieții noastre, aceea este determinant, iar răspunsul credinței este acesta: la sfârșit se află împlinirea în Dumnezeu, o viață trăită în gloria sa. Cristos a ajuns primul acolo, Mama sa l-a urmat. Și noi suntem chemați să ajungem acolo".
Bucuria adevărată și pocăința creștină, având în vedere destinația noastră cerească, au fost și firul unitar al predicilor oferite la slujbele precedente, de pr. Cristian Vacaru, începând de joi, 14 august, ora 10.00, când s-a organizat o celebrare penitențială. Predicatorul a contextualizat reflecțiile sale în cadrul Anului Sfântului Paul și al anului jubiliar de la Lourdes. Părintele predicator a vorbit despre taina Spovezii și necesitatea de a ne întoarce la Domnul, despre aparițiile Maicii Domnului, mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și semnificația Adormirii Maicii Domnului, pășind în mod ideal prin locurile de pelerinaj din Țara Sfântă, unde pr. Vacaru și-a desfășurat ani buni apostolatul în mijlocul muncitorilor români.
Au mai fost celebrate sfinte Liturghii în ritul greco-catolic, dar și în limbile polonă, germană și maghiară.
Un moment la fel de intens pentru pelerini a fost Liturghia de început a pelerinajului, joi, 14 august, la ora 12.00, prezidată de pr. Emilian Cătălin, noul ministru al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif".
La ora 18.00, episcopul auxiliar Aurel Percă a celebrat o Liturghie cu participarea specială a tinerilor și seminariștilor, după ce au parcurs împreună pe jos câțiva kilometri înainte de a ajunge la sanctuar. Au urmat adorația euharistică și, începând cu ora 22.00, procesiunea în jurul bisericii cu lumânările aprinse și privegherea mariană nocturnă prezidate de PS Petru Gherghel, rugăciune la care s-au alăturat card. Sterzinsky, PS Tamas Josef, episcop auxiliar de Alba-Iulia, și PS Aurel Percă.
Părintele franciscan Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, a remarcat faptul că foarte multă lume s-a spovedit în cele două zile de pelerinaj.
Cu un apel adresat autorităților civile locale pentru realizarea Pieței "Ioan Paul al II-lea" în spațiul din fața sanctuarului și cu mulțumirea adresată credincioșilor prezenți, mai ales față de cei care au avut de suferit de pe urma încercărilor naturii din ultimele săptămâni, episcopul Petru Gherghel a încheiat, la 15 august, pelerinajul de două zile la sanctuarul marian din Cacica.
După corespondența pr. Adrian Dancă pentru Radio Vatican