Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Au spus da
- La împlinirea a 10 ani de la sfințirea pietrei de temelie a mănăstirii benedictine "Maica Unității" (Mater Unitatis) de la Viișoara, lângă Piatra Neamț, sr. Mihaela și sr. Gabriela, din Cleja, au făcut la 11 iulie reînnoirea voturilor pentru un an, tot atunci fiind și intrarea în postulandat a tinerei Mihaela Coșa din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, ambele evenimente desfășurându-se în cadrul Liturghiei celebrate la mănăstire de PS Petru Gherghel, prilejuită de sărbătoarea sfântului Benedict.
- La 12 iulie, fr. Corneliu Bortoș (Sagna), fr. Robert Bondea (Adjud), fr. Eugen Murariu (Frumoasa), fr. Silvestru Budău (Horgești), fr. Maricel Maxim (Huși), fr. Paul-Daniel Coman (Slănic-Moldova), fr. Marian Hușanu (Timișoara) și fr. Mihai Benchea (Gioseni) din cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini, Custodia "Fericitul Ieremia Valahul" din România, au făcut profesiunea solemnă la Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești.

Centru de spiritualitate
La Bârnova a fost sfințit, duminică, 6 iulie, Centrul de Spiritualitate al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Lucrările au început în anul 2005 și au fost finalizate anul acesta. Ideea construcției a aparținut pr. Trifaș care a cumpărat pământul, dar nu a putut fi concretizată din cauză că regimul comunist a confiscat totul în anul 1948. Pământul a fost recuperat după anul 2000 și a fost posibilă construirea. Complexul poate găzdui exerciții spirituale, zile de reculegere și alte întâlniri. Dispune de o capelă, 17 camere, săli de conferințe, săli de mese. La Liturghia de sfințire au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți de la Seminar, de la Episcopie și de la parohiile din Iași. Alături de acest centru se construiește o casă a preoților pensionari. Construirea a început anul acesta și se speră că va fi finalizată în 2009.

ACC: "Bucuria verii"
Acțiunea Catolică a Copiilor a organizat la 5 iulie, la Valea Mare, întâlnirea "Bucuria verii" la nivel diecezan, pentru cei mai mici membri ai AC. Au participat 444 de copii din 14 parohii, însoțiți de 84 de animatori. Programul zilei a debutat cu o prezentare powerpoint, despre împlinirea a 10 ani de ACC. Liturghia solemnă a fost concelebrată de pr. Florin Sescu, asistentul spiritual ACRO și ACC, și de pr. Felix Măriuț. Au urmat jocuri, ateliere și competiții sportive. Licitația obiectelor realizate de copii în cadrul atelierelor a avut ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele desfășurate în Africa de Centrul Misionar Diecezan. La întrecerile sportive locurile întâi au fost ocupate astfel: la handbal: Roman "Fericitul Ieremia"; la fotbal: Barați; la volei: Roman "Fericitul Ieremia", la șah: Ana-Maria Ghiuzana (Adjudeni).

Campusuri
Campusuri și activități de formare pentru copii, tineri sau adulți au avut loc în mai multe parohii: pentru copii: Petricica (16-18 iunie, cu participanți din Bârzulești și Petricica); Luncani, Faraoani și Bacău (17-21 iunie, cu participanți din Horlești); Târgu Ocna (20-23 iunie); Pralea (30 iunie - 5 iulie, cu participanți din Bacău); Iași - "Sf. Tereza" (30 iunie - 13 iulie); Berzunți (1-3 iulie); Gioseni (1-6 iulie); Rotunda (2-6 iulie); Slănic Moldova (7-12 iulie, cu participanți din Târgu Frumos și Adjudeni); Iași - "Adormirea Maicii Domnului" (7-13 iulie); Sagna (9-13 iulie); pentru tineri: Blaj (16-19 iunie, cu participanți din Săbăoani); Bacău (19-20 iunie); Horlești (23-29 iunie); Miclăușeni (7-11 iulie); Roman (15-19 iulie); Onești (25-27 iunie); pentru adulți: Viișoara (4-6 iulie).

Jubileu de argint
Comunitatea catolică din Satu Nou a fost alături de parohul lor, părintele Marin Temea, care luni, 7 iulie, a făcut jubileul de 25 de ani de Preoție, dintre care 16 ani ca paroh în această comunitate. La Liturghia de sărbătoare a fost prezent și PS Petru Gherghel, alături de alți 25 de preoți. Preasfințitul a oferit părintelui Temea medalia jubiliară Anton Durcovici. Pr. Temea va celebra o Liturghie și în satul natal, Horgești, în ziua de 10 august.

Exerciții spirituale
- Pentru preoții profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au fost organizate exerciții spirituale în perioada 25-28 iunie, predicator fiind pr. Ugo Vanni, SJ.
- Un curs de exerciții spirituale pentru 25 de tineri s-a desfășurat în perioada 4-8 iulie la Centrul de Spiritualitate al Mănăstirii Carmelite din Luncani, jud. Bacău, cu tema: "Ne-am îmbarcat cu sfântul Paul", organizat de Comisia Națională de Pastorală Vocațională Intercongregațională din cadrul Federației Conferința Română a Superioarelor Majore.
- În perioada 9-13 iulie, 34 de membri din Iași ai Mișcării "Familia din Nazaret", au participat la zilele de reculegere de vară desfășurate la Dărmănești, asistenți spirituali fiind preoții Anton Despinescu, Iosif Iacob și Petru Vernica.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal, PS Petru Gherghel a făcut următoarele numiri și transferuri de vicari în Dieceza de Iași: începând cu 1 mai, pr. Eduard Pătrașcu a fost transferat vicar la Parohia Horlești; începând cu 1 august: Lucian Adam - Gioseni; Ioan Balan - Bacău "Sf. Nicolae"; Mihai Daniel Bitiușcă - Răducăneni; Adrian Blăjuță - Bacău "Fericitul Ieremia"; Ștefan Bortă - Bijghir; Daniel Budău - Roman "Inima Neprihănită"; Adrian Bulai - Butea; Robert Canceal - Florești; Laurențiu Dăncuță - Gherăești; Iulian Farțade - Pildești; Adrian Fărăoanu - Faraoani; Paul Fechetă - Mărgineni; Cristinel Gal - Adjudeni; Ciprian Laslău - Dărmănești; Emanuel Lucaci - Roman "Fericitul Ieremia"; Ioan Mărtinaș - Tuta; Romeo Neculai - Onești "Sf. Tereza"; Claudiu Nedelciu - Piatra Neamț "Sfântul Iosif"; Eduard Păduraru - Roman "Sf. Tereza"; Emil Ioan Robu - Gura Humorului; Claudiu Robu - Sagna; Mihai Savin - Oituz; Romică Sociu - Săbăoani; Andrei Staszkovian - Vatra Dornei; Gabriel Trișcă - Oțeleni. Preoții nou-sfințiți au primit numirile din partea păstorului diecezei joi, 31 iulie, la Barticești, în cadrul unei sfinte Liturghii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat